Την εντολή στη Citi ως «Structuring Advisor», στις Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets ως «Joint Bookrunners» και την Alpha Finance ως «co-lead» να προχωρήσουν σε επενδυτικές παρουσιάσεις σε Λονδίνο και Παρίσι από αύριο 4 Φεβρουαρίου έδωσε η Alpha Bank.
Η έκδοση του ομολόγου Tier II θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα (πληροφορίες αναφέρουν εντός εβδομάδας).
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η έκδοση αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody’s και την S&P αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πηγές της τράπεζες η Alpha Bank αξιοποιεί το θετικό momentum στην αγορά.
Οι συναντήσεις με επενδυτές την Τρίτη (4/2) στο Παρίσι και την Τετάρτη (5/2) στο Λονδίνο για την ομάδα της Alpha Bank, υπό τον CEO κ. Βασίλη Ψάλτη.
Η ∆ιοίκηση της Τράπεζας, κατά τις ίδιες πηγές επιδιώκει να αξιοποιήσει: α) τόσο το θετικό momentum που δημιουργήθηκε μετά την άκρως επιτυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου από το Ελληνικό ∆ημόσιο και τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας β) όσο, κυρίως, τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων (Project Galaxy) και το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας για την περίοδο 2020 – 2022.
Η έκδοση του Tier II ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα θετικά για την κάλυψη της έκδοσης αλλά και την τιμολόγηση, που αναμένεται να κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως η Alpha Bank διαθέτει τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, ακόμη και πριν την υλοποίηση του Galaxy.
H υψηλή κεφαλαιακή βάση διατηρείται άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων και διασφαλίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς πλάνου, καθώς η Alpha Bank το 2022 στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17%.
Με την επικείμενη συναλλαγή, η Τράπεζα ξεκινά την αξιοποίηση του διαθέσιμου περιθωρίου 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier II), επιτυγχάνοντας τη διαφοροποίηση της επενδυτικής της βάσης, την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας και την ενίσχυση του προφίλ της στις διεθνείς επενδυτικές αγορές.