Euro2Day

Σημαντική αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας

Η χώρα μας κατατάχθηκε 7η μεταξύ 36 ευρωπαϊκών κρατών ως προς τη μεταβολή του μεριδίου ΑΠΕ στο μείγμα ενέργειας για την περίοδο 2014-2023. Τα βασικά πορίσματα μελέτης που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Σημαντική αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε: 25 Φεβρουαρίου 2025 - 09:31

Load more

Την πορεία της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και τα αναγκαία επόμενα βήματα που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις επενδύσεις στα πεδία της αποθήκευσης ενέργειας και των δικτύων διανομής, αποτυπώνει μελέτη που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το δίκτυο δεξαμενών σκέψης EPICENTER.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, «η Ελλάδα καταγράφει σταθερή πρόοδο στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με τη χώρα να ξεπερνά τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023. Η Ελλάδα αύξησε το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ενέργειας κατά 61% (ή 9,6 ποσοστιαίες μονάδες) από το 2014 στο 2023, με την επίδοση αυτή να την κατατάσσει στην 7η υψηλότερη θέση ως προς τη μεταβολή του μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ενέργειας για την περίοδο αναφοράς ανάμεσα σε 36 ευρωπαϊκές χώρες. Ως προς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, η μέση τιμή (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Ελλάδα για κατανάλωση 2.500-4.999 kWh διαμορφώθηκε πριν τους φόρους στα 0,24 Euro/kWh (17η θέση μεταξύ 29 χωρών) και μετά τους φόρους 0,29 Euro/kWh (16η θέση)», αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΕΦΙΜ.

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο, τα βασικά πορίσματα της μελέτης είναι τα εξής:

Για το θέμα, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε:

«Η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα μείζον στοίχημα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα. Η βιωσιμότητα αυτής της κρίσιμης διαδικασίας έχει ξεκάθαρες προϋποθέσεις: την ωρίμανση και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την επένδυση στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και στα δίκτυα διανομής. Μόνο έτσι θα αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και η αποτελεσματικότητα στη χρήση των ΑΠΕ ώστε συνεπακόλουθα να μειωθεί σημαντικά το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά, βιομηχανία και επιχειρήσεις».

Load more

Δείτε επίσης

Load more