Η Ελλάδα πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν ώστε να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια για τις μεταξύ τους συναλλαγές. Τώρα απομένει να εκδώσει η ΑΑΔΕ τον οδικό χάρτη συμμόρφωσης στο νέο καθεστώς, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και καταλήγοντας σε όλες.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση εφαρμόζεται ήδη από μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων, ιδίως μετά την παροχή φορολογικών κινήτρων. Τώρα θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο κάθε παράδοση αγαθών μέσω της διαβίβασης των στοιχείων τιμολογίων στο myDATA.
Με τα στοιχεία αυτά, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ κλειδώνουν, ενώ ήδη από τις αρχές του έτους δεν υπάρχουν πια επιτρεπτά όρια αποκλίσεων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Η απόφαση της Κομισιόν δίνει την άδεια παρεκκλίσεων σε σχέση με την ισχύουσα Οδηγία ΦΠΑ. Το άρθρο 218 της Οδηγίας προβλέπει την υποχρέωση των κρατών-μελών να αποδέχονται ως τιμολόγια όλα τα έγγραφα ή μηνύματα σε χαρτί ή με ηλεκτρονική μορφή. «Συνεπώς, η Ελλάδα επιθυμεί να της χορηγηθεί παρέκκλιση από το προαναφερόμενο άρθρο της οδηγίας ΦΠΑ, ώστε μόνο τα έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή να μπορούν να θεωρούνται τιμολόγια από την ελληνική φορολογική διοίκηση».
Επιπλέον, το άρθρο 232 της οδηγίας ΦΠΑ ορίζει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου υπόκειται στην αποδοχή του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών. «Η θέσπιση υποχρέωσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ελλάδα καθιστά, κατά συνέπεια, απαραίτητη την παρέκκλιση από το εν λόγω άρθρο, ώστε ο εκδότης να μη χρειάζεται πλέον να λάβει τη συγκατάθεση του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών για την αποστολή του τιμολογίου σε ηλεκτρονική μορφή».
Παρόμοιες αποφάσεις για υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση έχουν λάβει η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Ρουμανία.
Ήδη πριν την καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης (ισχύει μόνο για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιου τομέα), κατά μέσο όρο, καθημερινά διαβιβάζονται περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής μέσω ενός παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, περισσότερα από 4,7 εκατ. έγγραφα μέσω προγραμμάτων λογισμικού, επιπλέον 62.000 έγγραφα μέσω της εφαρμογής timologio και περισσότερα από 9.000 έγγραφα μέσω του ειδικού εντύπου καταχώρισης.
Σύμφωνα με την απόφαση, η υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων θα εφαρμόζεται μόνο σε συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο εγκατεστημένων στην Ελλάδα. Το μέτρο δεν θα επηρεάσει τις εταιρείες που δεν είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, ακόμα και αν είναι εγγεγραμμένες στη χώρα για σκοπούς ΦΠΑ, και δεν θίγεται το δικαίωμα λήψης τιμολογίου σε χαρτί, σε περίπτωση ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
Οι παραδόσεις αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών σε τελικούς καταναλωτές δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του μέτρου.