Αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας, κατάργηση του Ε.Δ.Υ. που καταρτίζεται από το ΙΟΒΕ και κατάρτιση ενός νέου δείκτη από τον οποίο θα εξαρτάται η ετήσια αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο νέος δείκτης που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2026, θα καταρτίζεται και θα δημοσιεύεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), και θα λαμβάνει υπόψη δείκτες, παράγοντες και βάσεις δεδομένων που θα υποδεικνύονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μετά από γνώμη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Σκοπός του νέου δείκτη είναι να αποτελέσει έναν δίκαιο τρόπο αναπροσαρμογής των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας, που πλέον δεν προσφέρονται στο καταναλωτικό κοινό, προκειμένου οι αναπροσαρμογές αυτές να μη διενεργούνται δυνάμει ασαφών και συνεπώς καταχρηστικών, γενικών όρων συναλλαγών που περιέχονταν στις συμβάσεις που συνήφθησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, σε βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων», αναφέρεται στην Τροπολογία.
Επίσης μέσω της Τροπολογίας επιδιώκεται η θέσπιση υποχρέωσης δημόσιας ανακοίνωσης των αναπροοαρμογών ασφαλίστρων και των τιμών των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι επιχειρήσεις με σκοπό να ενισχυθεί η διαφάνεια τιμών στις αγορές των σχετικών υπηρεσιών.
Τι προβλέπει η Τροπολογία
1. Η ετήσια αναπροσαρμογή ασφαλίστρων σε συμβάσεις ασφάλισης υγείας με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός (1) έτους (μακροχρόνιες) εξαρτάται από τον Ετήσιο Δείκτη Αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας (Ε.Δ.Α.) που δημοσιεύεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τον μήνα Δεκέμβριο. Ο Ε.Δ.Α. εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2026.
2. Η παρ. Ι δεν εφαρμόζεται για μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας στις οποίες δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων ή προβλέπεται σταθερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων
3. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφάλισης υγείας ανακοινώνουν δημόσια τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων για κάθε προϊόν ασφάλισης υγείας που προσφέρουν, ιδίως, σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου της επιχείρησης με τίτλο «αναπροσαρμογές ασφαλίστρων». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τουλάχιστον την ονομασία του ασφαλιστικού προϊόντος, το ποσοστό της αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου και τον χρόνο έναρξης ισχύος της αναπροσαρμογής.
4. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ιδίως για κάθε είδος ιατρικής ή νοσηλευτικής πράξης, που προσφέρουν στους καταναλωτές, καθώς και το ύψος αναπροσαρμογής της τιμής τους από την αμέσως προηγούμενη τιμή. Η ανακοίνωση γίνεται με τη μορφή πίνακα-τιμοκαταλόγου, ιδίως σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου της επιχείρησης με τίτλο «τιμές υπηρεσιών υγείας». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τουλάχιστον την ονομασία της ιατρικής υπηρεσίας, την τιμή στην οποία προσφέρεται στους καταναλωτές, τον χρόνο έναρξης ισχύος της αναπροσαρμογής, τον χρόνο εφαρμογής της αμέσως παλαιότερης τιμής και το ποσοστό της αναπροσαρμογής της τιμής σε σχέση με την αμέσως παλαιότερη τιμή.
5. Οι ανακοινώσεις των παρ. 3 και 4 δεν διαγράφονται πριν από την πάροδο 10 ετών από την ημερομηνία δημοσίευσής τους και αποστέλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευσή τους στον ιστότοπο της επιχείρησης. Τα στοιχεία των ανακοινώσεων μπορούν να δημοσιεύονται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να είναι δυνατή η σύγκρισή τους από τους καταναλωτές.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και του Προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μετά από γνώμη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εξειδικεύονται οι κρίσιμοι δείκτες ή παράγοντες ή βάσεις δεδομένων που λαμβάνονται υπόψη από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την κατάρτιση και τον υπολογισμό του Ε.Δ.Α..
Μιλένα Αποστολάκη: Δεν αγγίζει το πρόβλημα των αυξήσεων
Οι ασφαλιστικές εταιρίες αυξάνουν ασύδοτα και ραγδαία τα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων υγείας με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα πάρα πολλοί ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα συμβόλαιά τους χάνοντας οικονομίες μιας ζωής και μένοντας χωρίς ασφάλιση υγείας όταν την έχουν περισσότερο ανάγκη, σχολιάζει η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το πρόβλημα από την πρώτη στιγμή με επίκαιρη ερώτηση και με τροπολογία που κατατέθηκαν στην Βουλή για να μπει ένα φρένο στις αυξήσεις.
Η Κυβέρνηση συρόμενη, προσπαθώντας να απαντήσει στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε χθες αργά το βράδυ τροπολογία που δεν αγγίζει το πρόβλημα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, καθώς ο νέος δείκτης που θα αντικαταστήσει τον δείκτη του ΙΟΒΕ δεν θα εφαρμοστεί από φέτος, αλλά σε ένα χρόνο.
Έτσι, η οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους θα συνεχιστεί στα συμβόλαια και του 2024 και του 2025 με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να εγκαταλείψουν τα συμβόλαιά τους, καθώς δεν θα αντέξουν την οικονομική επιβάρυνση. Ακόμα, δεν προβλέπει τίποτα για τις ετησίως ανανεούμενες συμβάσεις που αποτελούν πλέον πάνω από το 70% των ασφαλίσεων υγείας και για τους ασφαλισμένους ισόβιων συμβολαίων σε ηλικία μεγαλύτερη του 65ου έτους που έχουν υποστεί υπέρογκες αυξήσεις εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και εξακολουθούν να μένουν απροστάτευτοι.
Η τροπολογία της Κυβέρνησης αποτελεί μνημείο υποκρισίας ιδιαίτερα στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 όπου αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας θα ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές στην ιστοσελίδα τους, ενώ ήδη προβλέπεται η υποχρέωση τους να τις δημοσιεύουν και ενώ από το 2019 που κυβερνούν έχουν επιτρέψει να διαμορφωθεί ολιγοπώλιο στην αγορά υγείας όπου δύο όμιλοι ελέγχουν περίπου το 75% της αγοράς.
Αν στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία θέλει να ανακουφίσει τους ασφαλισμένους, έχει επιλογή, να ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, καταλήγει.