Τις τέσσερις παραμέτρους που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και του θετικού επενδυτικού κλίματος ανέδειξε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα “Shaping the Future of Tourism” ο Γιάννης Παράσχης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας ότι το 2024 τόσο αναφορικά με τις αφίξεις, όσο και αναφορικά με τα έσοδα θα αποτελέσει το νέο ορόσημο για την πορεία του κλάδου.
Η πρώτη παράμετρος αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, «ίσως, το πιο κρίσιμο αλλά και το πιο χρονίζον ζήτημα αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, την ασφάλεια δικαίου και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην δόμηση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ένα χωροταξικό με κάποιες ελλείψεις είναι καλύτερο από την έλλειψη χωροταξικού».
Η δεύτερη παράμετρος αφορά τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να επισημαίνει ότι «υπό την προϋπόθεση επάρκειας ελεγκτικών μηχανισμών θεωρούμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται κινείται στη σωστή κατεύθυνση για να διασφαλίσουμε τις θετικές επιδράσεις αποφεύγοντας τις αρνητικές συνέπειες από τη βραχυχρόνια μίσθωση».
Η τρίτη παράμετρος αφορά τη φορολόγηση του κλάδου και την ανταποδοτικότητα των τελών. «Το ζήτημα των τελών και άλλων φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πρέπει να επανεξεταστεί, και σε κάθε περίπτωση η πάγια θέση του ΣΕΤΕ είναι ότι τα όποια ποσά εισπράττονται από τα τέλη πρέπει να διοχετεύονται στην αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας των προορισμών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», επεσήμανε ο Γ. Παράσχης, αναφερόμενος στην τέταρτη παράμετρο, την πρόσβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και αναπτυξιακά προγράμματα.
Όπως τόνισε, το γεγονός ότι το ποσοστό απόρριψης αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις στις πρόσφατες προκηρύξεις αγγίζει το 90% προβληματίζει ιδιαίτερα τον κλάδο.
Η τουριστική εκπαίδευση
Στην τουριστική εκπαίδευση και στη δυνατότητα συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με αιχμή την ίδρυση νέων σχολών τουρισμού εστίασε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Κεντρικός άξονας της στρατηγικής μας είναι η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού τουρισμού. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα και προοπτική ειδικά στους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια καριέρα στον τουρισμό και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Ειδικά σε ό,τι αφορά την τουριστική εκπαίδευση θα ήθελα σήμερα να ρίξω έναν σπόρο για τη δυνατότητα συνεργασίας της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα με ΣΔΙΤ για νέες σχολές τουρισμού».
Η ευρωπαϊκή στρατηγική
Τη νέα στρατηγική για τον ευρωπαϊκό τουρισμό περιέγραψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Οι τέσσερις προκλήσεις πάνω στις οποίες βασίζεται και καλείται να δώσει απαντήσεις η νέα στρατηγική για τον ευρωπαϊκό τουρισμό είναι η κλιματική κρίση, ο ισορροπημένος τουρισμός, η ψηφιακή καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Σε όλα αυτά η νέα στρατηγική δίνει λύσεις, μέσα από τη διαμόρφωση ενός πλαισίου πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων δράσεων, που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε, δε, στις τρεις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τους πρώτους μήνες του έτους η ΕΕ στην κατεύθυνση των μεταφορών, επηρεάζοντας άμεσα τον τουρισμό. «Το επόμενο διάστημα, τους πρώτους μήνες του 2025, θα εισάγω κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες που άπτονται των μεταφορών και επηρεάζουν ευθέως τον τουρισμό, όπως είναι για παράδειγμα τα ενιαία εισιτήρια για τα διασυνοριακά χερσαία ταξίδια, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών, να είναι προστατευμένοι όχι μόνο στα αεροπορικά ταξίδια, αλλά σε όλων των ειδών τις μεταφορές, απλοποίηση διαδικασιών για ενοικίαση αυτοκινήτων», είπε.
Υπερτουρισμός
Για υπερσυγκέντρωση τουριστών στον χώρο και στον χρόνο έκανε από την πλευρά του λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σχολιάζοντας τη συζήτηση περί υπερτουρισμού.
«Πιστεύουμε πολύ στην πρόληψη και μετά στη θεραπεία. Βλέπουμε ότι υπάρχει δυναμική τάση ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα που μπορεί δυνητικά να επιφέρει πολλές σημαντικές και κάποιες φορές αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής και στη λειτουργία πόλεων και τουριστικών προορισμών», είπε.
«Σημειακά στον χώρο και στον χρόνο βλέπουμε υπερσυγκέντρωση τουριστών που δεν μπορούν με τις υφιστάμενες υποδομές να τις διαχειριστούν συγκεκριμένοι τουριστικοί προορισμοί. Σε αυτό παρεμβαίνουμε. Τα μέτρα τα οποία έχουμε ανακοινώσει για την κρουαζιέρα και εκείνα που λαμβάνουμε για τη διαχείριση βραχυχρόνιας μίσθωσης σε τουριστικούς προορισμούς και στα αστικά κέντρα», σημείωσε.
«Βλέπουμε μια δυσανάλογη διακύμανση των τιμών στην αγορά ακινήτων είναι ένας τέτοιος μάρτυρας. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει με έναν δομημένο τρόπο χωρίς να δημιουργεί ανισορροπίες και ή να προκαλέσει παρενέργειες σε μια αγορά που αναπτύσσεται δυναμικά. Ο όρος-κλειδί είναι η ισορροπία. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την υγιή ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος και των υπηρεσιών και να περιορίσουμε τις όποιες παρενέργειες», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Επεσήμανε, δε, πως «κάποιοι προορισμοί στους οποίους μπορούσαμε να πάμε πριν από κάποια χρόνια γίνονται πιο απρόσιτοι».
«Έχω την αίσθηση ότι οι τιμές σε κάποιες περιοχές της χώρας έχουν πράγματι ξεφύγει όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους ξένους. Να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και να μην καβαλάμε ένα κύμα, μια συγκυρία, που μετά την πανδημία έφερε την Ελλάδα στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών, ίσως αυτό δεν ισχύει για πάντα. Καλύτερα το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν. Ας κρατάμε μια σχέση ισορροπημένη ποιότητας - τιμής, αλλά ας έχουμε εικόνα τι συμβαίνει στις γύρω τουριστικές ανταγωνιστικές οικονομίες», τόνισε.
Ερωτηθείς για το εάν οι Έλληνες πολίτες που θέλουν μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, ο Άκης Σκέρτσος είπε ότι «μέσα από ανάπτυξη οικονομίας οι Έλληνες μπορούν να απολαμβάνουν και την Ελλάδα και ξένους προορισμούς. Τα εισοδήματα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Να δώσουμε και στους Έλληνες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν κι άλλους προορισμούς, υπάρχουν ανεκμετάλλευτες περιοχές που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό».
Τα εργασιακά
Για τις ιδιαιτερότητες του τουριστικού κλάδου σε ό,τι έχει να κάνει με τα εργασιακά και την απασχόληση μίλησε από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Εξετάζουμε τον τρόπο για να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας για την κάλυψη των κενών θέσεων απασχόλησης. Πρώτον, επενδύουμε πάρα πολύ στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και δεξιότητες. Το τελευταίο διάστημα έχουν ιδρυθεί 7 νέες πειραματικές σχολές μαθητείας, με πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση σε 7 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, το Ηράκλειο, η Μυτιλήνη και η Ρόδος. Στις σχολές εκπαιδεύονται νέοι που θέλουν να απασχοληθούν στη μαγειρική, στον επισιτισμό και στην υποδοχή πελατών σε ξενοδοχειακές μονάδες. Δεύτερον, προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην ανεύρεση προσωπικού μέσα από εργαλεία σύζευξης της προσφοράς και της ζήτησης, όπως οι Ημέρες Καριέρας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως επεσήμανε, δε, την τελευταία πενταετία έχει καταγραφεί αύξηση του μέσου μισθού κατά 21% και άνοδος κατά 23% στις θέσεις εργασίας.