Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί την βασική τεχνολογική -και όχι μόνο- τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις πρακτικές εφαρμογές της να αποτελούν ζητούμενο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες, που συνοδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη συζητήθηκαν στην ενότητα «Οι πρακτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης» στο Συνέδριο του ΣΕΠΕ.
«Η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη της Ευρώπης σε κορυφαίες τεχνολογικές πρωτοβουλίες, όπως τα ΑΙ Factories και σε κορυφαίες ψηφιακές υποδομές, όπως ο υπερ-υπολογιστής «Δαίδαλος», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την τοποθέτησή του στο digital economy forum 2024, ανοίγοντας το πρώτο πάνελ της πρώτης θεματικής ενότητας.
Ο κύριος Παπαστεργίου, αναφερόμενος στα ψηφιακά έργα και την πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης σχολίασε: «Πρέπει να τρέξουμε. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε να φύγουμε πολύ πίσω, ούτε να παραδώσουμε μερικώς τα έργα που έχουμε μπροστά μας. Είναι υποχρέωση και δέσμευσή μας για τη χώρα να παραδώσουμε τα έργα, όπως σχεδιάστηκαν, με την ποιότητα που σχεδιάστηκαν, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, μια πολύ ψηφιακή και αποτελεσματική Ελλάδα».
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η χώρα είναι απαραίτητο να αξιοποιήσει κάθε ευρώ που τρέχει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. «Η κοινωνία περιμένει μια άλλη Ελλάδα. Χρόνο πολύ δεν έχουμε, αλλά είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε» επεσήμανε στη διάρκεια της ομιλίας του. Αναφερόμενος στην προοπτική ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης, είπε:
«Θέλουμε να έχουμε ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά όχι ασφυκτική». Όσον αφορά δε την αξιοποίηση της τεχνολογίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η πολιτική προστασία, ο κύριος Παπαστεργίου σχολίασε: «Θέλουμε ακόμη περισσότερα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε την ψηφιακή τεχνολογία ακόμη πιο εντατικά στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας. Η Ελλάδα έχει νέα στρατηγική, εστιασμένη σε προβλήματα, όπως η πολιτική προστασία».
Την άποψη πως όταν ολοκληρωθούν τα ψηφιακά έργα, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στον μέσο όρο, αλλά στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης όσον αφορά στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Επίσης, όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση στην οπτική ίνα, η Ελλάδα θα είναι και εκεί πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσθέτοντας ότι το στοίχημα είναι να αυξηθεί η διείσδυση της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρομεσαίες. Όσον αφορά στις ψηφιακές δεξιότητες, σημείωσε: «Στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε capacity buliding. Υπάρχουν συζητήσεις με το υπουργείο Εργασίας για μεγάλα έργα reskilling».
Σημειώνοντας πως «οι ψηφιακές υπηρεσίες, όταν σχεδιάζονται σωστά, έχουν τεράστιο κοινωνικό πολλαπλασιαστή», χαρακτήρισε θεμελιώδες project του 2024 στο υπουργείο Παιδείας το «Ψηφιακό Φροντιστήριο», έναν μηχανισμό, ο οποίος -όπως είπε- έχει στοιχεία κοινωνικής κινητικότητας και μείωσης ανισοτήτων.
«Αναγνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά πηγαίνουν φροντιστήριο και δημιουργήσαμε μια δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για να έχει το κάθε παιδί πρόσβαση σε αυτό. Στην Γ' Λυκείου και με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και στις άλλες τάξεις θα μπορέσουμε να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο της ύλης με πολύ χρηστικά και στοχευμένα βίντεο».
Κατά την ομιλία του ο κύριος Πιερρακάκης σημείωσε, αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα που επικρατεί στον τομέα της εκπαίδευσης σε σχέση με την τεχνολογία: «Χρειαζόμαστε περισσότερες σχολές Πληροφορικής. Χρειάζεται περισσότερη αλγοριθμική σκέψη στα σχολεία», ενώ σχολίασε: «Τα πιο πολλά είναι μπροστά μας και τα καλύτερα έρχονται».
Στο δεύτερο πάνελ της ενότητας με θεματική «το ΑΙ στην καθημερινότητα πολιτών και των επιχειρήσεων» ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της ATCOM, κύριος Κωνσταντίνος Καμάρας, αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στο ρόλο του ΑΙ, σχολίασε ότι η παρουσία της Πολιτείας συμπληρώνει ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ που είναι η αξιοπιστία.
Όπως είπε, αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι το κομμάτι του personalization, ενώ σχολίασε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα των δεδομένων, υπογραμμίζοντας τον ακρογωνιαίο λίθο που είναι η χρήση τους με ηθικό τρόπο. «Το ταλέντο και οι δεξιότητες υπάρχουν. Η πρόκληση είναι η εκπαίδευση, με «κλειδί» τις συνεχείς μικρές παρεμβάσεις».
Παίρνοντας το λόγο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise Ελλάδος & Κύπρου, κύριος Μιχάλης Κασιμιώτης, σημείωσε: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κλάδο της Πληροφορικής. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, μόνο το 16% είχε απτά αποτελέσματα από επενδύσεις σε ΑΙ».
«Αυτήν τη στιγμή που πρέπει να επιταχύνουμε, μας λείπουν υποδομές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Είμαστε όμως αισιόδοξοι για το μέλλον» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως: «Η Ελλάδα από εισαγωγικός προορισμός πρέπει να γίνει εξαγωγικό σημείο. Το ελληνικό ταλέντο δεν υπολείπεται σε τίποτα, επομένως μπορούμε ακόμη να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».
Τις θέσεις του για την ίδια θεματική παρουσίασε και ο Systems Engineering Manager, Greece, Hungary & Cyprus της Fortinet, κύριος Βασίλης Νικολόπουλος, τονίζοντας «Με τη χρήση των παραδοσιακών εργαλείων δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα προβλήματα που σχετίζονται με τομείς αιχμής, όπως η κυβερνοασφάλεια. Εκεί έρχεται το ΑΙ να δώσει τις απαραίτητες λύσεις».
Όπως είπε στην τοποθέτησή του, «το ΑΙ είναι καινούριο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχα το κατάλληλο reskilling», ενώ συμπλήρωσε πως η νέα γενιά δεν είναι συνδεδεμένη με το πρακτικό επίπεδο, βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο, επομένως χρειαζόμαστε πολλά μικρά βήματα, για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο.
Ο Business Development Manager της BYTE, κύριος Θρασύβουλος Παπαγγελής, σχολίασε: «Η ποιότητα των δεδομένων είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις. Ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα και στα ευαίσθητα δεδομένα είναι επίσης πολύ μεγάλο ζητούμενο. Φαίνεται ότι υπάρχει εκπαιδευτική και ψηφιακή στρατηγική στη χώρα, εμείς πάντως ως εταιρείες πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουμε την πυξίδα μας ηθικά προσανατολισμένη στη σωστή κατεύθυνση».
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Επικεφαλής Διεύθυνσης Mobile Experience Ελλάδας & Κύπρου της Samsung Electronic Hellas, κύριος Aριστείδης Παρασκευόπουλος, αναφέροντας: «Ως εταιρεία θεωρούμε εξαιρετικά κρίσιμο να φέρουμε το ΑΙ στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Ως πρόκληση αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι να καταφέρουμε να κάνουμε τον τελικό καταναλωτή να δει πώς γίνεται η διασύνδεση σε επίπεδο καθημερινότητας ανάμεσα σε συσκευές». Συμπλήρωσε ότι «Είναι αισιόδοξο το ότι γίνονται προσπάθειες και έρευνες σε επίπεδο Πολιτείας. Είμαστε μία χώρα, που τα τελευταία χρόνια κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Τέλος, ο Chief Technology Officer λύσεων ICT & λογισμικού της Intracom Telecom, κύριος Χρήστος Ρίζος, αναφερόμενος στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις σημείωσε: «Να σκεφτεί καλά κάθε εταιρεία, που θα ασχοληθεί με ΑΙ, πώς θα το κάνει: θα αντιγράψει κάποιο υπάρχον μοντέλο ή εφαρμογή ή θα χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητα κάνοντας κάτι ξεχωριστό που θα δώσει αξία;» Όσον αφορά στην πορεία της χώρας προς το ΑΙ είπε: «Είμαστε μία μικρή χώρα που δεν έχουμε πρόσβαση στους ίδιους πόρους με άλλες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε όμως εφευρετικότητα. Ειδικά οι μικρές χώρες όπως εμείς, πρέπει να «ανέβουν» στο τραίνο του ΑΙ».
Στο τρίτο πάνελ της ενότητας με θεματική την «αξιοποίηση του ΑΙ για την ενίσχυση της παραγωγικότητας», η κυρία Κατερίνα Γλαβά, Partner, Engineering, AI & Data Leader της Deloitte, επεσήμανε ότι «Η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει σταδιακά, αλλά συστηματικά το παραγωγικό μοντέλο. Δίνει νέες δυνατότητες που βλέπουμε για πρώτη φορά. Οδηγούμαστε σε αναδιαμόρφωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και της στρατηγικής χάραξης προσωποποιημένων προϊόντων. Πρέπει να ξεκινήσουν οι εταιρείες από τις επιχειρησιακές ανάγκες που θέλουν να ικανοποιήσουν και μετά να επιλέξουν την τεχνολογία».
Στη συνέχεια, ο Managing Director της Kyndryl Greece & Cyprus, κύριος Απόστολος Λεωνιδόπουλος, έδωσε τη δική του οπτική λέγοντας πως «Η υιοθέτηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Κανένας δεν έχει περιθώριο να πει ότι δεν τον αφορά το GenAI. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι εταιρείες διεξάγουν έρευνες, για να δουν πώς τους αφορά το ΑΙ. 86% των στελεχών θεωρούν ότι έχουν κάνει τη βέλτιστη χρήση, παρόλα αυτά όταν ερωτώνται αν είναι έτοιμοι με αυτές τις λύσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μόνο το 29% απαντά θετικά».
Ο Director της Profile, κύριος Δημήτρης Λιτσικάκης, σημείωσε: «Οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, αν και είναι κλάδοι που υπερ-ρυθμίζονται και έχουν πάντα μια επιφυλακτικότητα στην υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών, πρέπει να υιοθετήσουν μια “ΑΙ first” λογική. Και αυτό γιατί το ΑΙ, με βάση τα στοιχεία μας, φέρνει μετρήσιμα αποτελέσματα σε τρεις τομείς: Εμπειρία του πελάτη, Μείωση κόστους και back office».
Παράλληλα, για την ίδια θεματική παρουσίασε τις θέσεις του ο Chief Technology & Business Change Officer της Κωτσόβολος, κύριος Γιάννης Παπίδης, σχολιάζοντας: «Θα δούμε πάρα πολλές λύσεις να χτίζονται πάνω στο ΑΙ. Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει πιο σαφές από ποτέ ότι η δύναμη σήμερα είναι τα δεδομένα. Αυτό θα φέρει δομικές αλλαγές στην αγορά. Γι' αυτό κάθε εταιρεία οφείλει να χτίζει δικές της λύσεις πάνω στα πολύτιμα δεδομένα που διαθέτει. Είναι στρατηγικός άξονας για κάθε εταιρεία να βρει τρόπο να χτίσει λύσεις εσωτερικά, που θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα και θα εξασφαλίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Co-Founder, Διευθύνων Σύμβουλος της Quality & Reliability, Δρ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, τόνισε: «Σαφέστατα και υπάρχουν προκλήσεις γύρω από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Μια βασική πρόκληση είναι αυτή που αφορά την ιδιωτικότητα και τη χρήση των δεδομένων και σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να εξασφαλίσουμε ότι η χρήση και η αλληλεπίδραση με τα συστήματα ΑΙ θα γίνεται με απόλυτα ηθικό τρόπο. Άρα είναι μείζον θέμα το ρυθμιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη».
«Κυβερνοασφάλεια και ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών»
Η σταδιακή άνοδος της κυβερνοασφάλειας στην ατζέντα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί ένδειξη της σπουδαιότητάς της σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο και οι απαιτήσεις της NIS 2 βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη δεύτερη ενότητα του digital economy forum 2024 που επικεντρώνεται στις προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Δημήτρης Α. Γκρίτζαλης, ανέφερε πως το μέλλον της Κυβερνοασφάλειας απαιτεί άμεσες ενέργειες για την κάλυψη του ελλείμματος ταλέντου, την αύξηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Η επένδυση στις δεξιότητες και η ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών, όπως είπε.
Όπως τόνισε στην παρουσίασή του, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις σε στελέχη Κυβερνοασφάλειας, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα να προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται σε 883.000 επαγγελματίες, ενώ η έλλειψη κυμαίνεται από 260.000 έως 500.000. Δεν είναι τυχαίο ότι το 32% των οργανισμών και το 59% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δηλώνουν αδυναμία κάλυψης θέσεων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας.
Την ίδια στιγμή, το 90% των οργανισμών προβλέπει σημαντική αύξηση στον όγκο και το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων το 2025, ωστόσο, μόνο το 26% συμμετέχει ενεργά σε εθνικές ή ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες Κυβερνοασφάλειας, γεγονός που υπονομεύει την συλλογική ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή, τα προϋπολογισμένα ποσά για την Κυβερνοασφάλεια αυξήθηκαν από 0,7 εκατ. ευρώ το 2022 σε 1,4 εκατ. ευρώ ανά οργανισμό το 2024. Παρά τη γενική αύξηση, το 34% των ΜΜΕ δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα κόστη συμμόρφωσης με κανονισμούς όπως το NIS2.
Αναλύσεις και Ευρήματα για την Ελλάδα
Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις σε στελέχη Κυβερνοασφάλειας, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Σύμφωνα με την ανάλυση αναγκών του έργου CyberHubs, κυρίαρχοι ρόλοι που απαιτούνται για το διάστημα 2024-2030 είναι: Chief Information Security Officer (CISO), Cybersecurity Implementer, Cyber Incident Responder.
Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τεχνικούς επαγγελματίες που θα ανταποκρίνονται στις εξελιγμένες απειλές και θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με κανονισμούς. Η Ελλάδα, μέσω προγραμμάτων όπως το CyberHubs, προχωρά στην ενίσχυση δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας (EQF6–EQF8) και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ταλέντου. Οι εθνικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν ανάλυση αναγκών και εκπαίδευση σε τεχνικούς και κανονιστικούς ρόλους.
Όπως είπε ο κύριος Γκρίτζαλης, οι προβλέψεις για το ψηφιακό μέλλον τονίζουν την ανάγκη προσαρμογής στις ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές. Οι ολοκληρωμένες λύσεις Κυβερνοασφάλειας και η διαρκής επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι κρίσιμες για την προστασία των οργανισμών από τις εξελιγμένες απειλές και τη διασφάλιση της βιώσιμης ψηφιακής ανάπτυξης.
Στη συζήτηση που φιλοξένησε το πρώτο πάνελ της δεύτερης ενότητας ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υπογράμμισε ότι «Το 2025 είναι η χρονιά που πρέπει όλοι μας να βάλουμε τους βασικούς κανόνες κυβερνοασφάλειας στην καθημερινότητά μας». Αναφερόμενος στις βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας, τόνισε ότι είναι ανάγκη -τόσο ως Δημόσιος όσο και ως Ιδιωτικός τομέας- να πάμε σε συστήματα κυβερνοασφάλειας «που επιτρέπουν ευελιξία και εναλλαγή εργαλείων, αλλά με τον μικρότερο δυνατό αριθμό εμπλεκομένων, ώστε να είναι εφικτό να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις σε περιπτώσεις κρίσεων. Είναι σημαντικό να έχεις εμπιστοσύνη στον έναν και μοναδικό συνεργάτη, που θα χειριστεί το θέμα την ώρα της κρίσης», τόνισε σχετικά.
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι πλέον τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε προϊόντα, που «κουμπώνουν» πάνω σε μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα, ώστε ο καθένας, ακόμη και εάν δεν έχει γνώσεις κυβερνοασφάλειας, να μπορεί να κάνει αναγνώριση μιας επίθεσης.
«Υπάρχουν εργαλεία που με χρήση LLM μπορούν να εντοπίσουν, διαλογικά, τις κρίσιμες απειλές που αφορούν μια εταιρεία στη δεδομένη συγκυρία. Αυτό είναι ένα εργαλείο που δεν το είχε η προηγούμενη γενιά προγραμματιστών ή το Δημόσιο», ανέφερε ο κύριος Κυρανάκης.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, κύριος Μιχάλης Μπλέτσας, σχολίασε ότι σήμερα χρειάζεται καλύτερη χαρτογράφηση του τοπίου, καθώς οι εταιρείες δεν γνωρίζουν την πραγματική έκθεσή τους σε κινδύνους. Και αυτό -όπως είπε- φαίνεται από τα ίδια τα περιστατικά ασφαλείας, «τα περισσότερα από τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί», όπως ανέφερε.
«Είναι καλό να αρχίσουν να δημοσιοποιούνται και κάποιες λεπτομέρειες από τα περιστατικά που συμβαίνουν. Δεν χρειάζεται να ονοματίζουμε. Αλλά πρέπει να μπορούμε να μαθαίνουμε όλοι από τις επιθέσεις στους άλλους», προσέθεσε.
«Ένα γραμμάριο πρόληψης είναι πολλά κιλά θεραπείας», τόνισε ο κύριος Μπλέτσας, απαντώντας σε ερώτηση περί του κόστους προσαρμογής στην οδηγία NIS2 και τον εθνικό νόμο 5160, που την έχει ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο. Ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας σχολίασε μάλιστα ότι είναι μείζονος σημασίας η προσπάθεια να γίνει εδώ, στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κυβερνοασφάλειας.
Στο δεύτερο πάνελ της δεύτερης ενότητας, ο Chief Commercial Officer της ATCOM, κύριος Ιάσων Καταρόπουλος, αναφερόμενος επί του θέματος σημείωσε «Προφανώς αλλάζει και επηρεάζει η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη τις εξελίξεις στην Κυβερνοασφάλεια. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα υπερόπλο όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους hackers και για το λόγο αυτό αξιοποιείται και σε κυβερνοεπιθέσεις, κάνοντάς τες πιο ισχυρές και ταχύτερες. Αυτήν τη στιγμή το περιβάλλον είναι το κατάλληλο για τους κακόβουλους χρήστες. Είναι ευκαιρία για όλους τους οργανισμούς να βελτιώσουν την άμυνά τους. Λείπει το CyberSecurity από τον στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων και οι απειλές ολοένα και μεγαλώνουν».
«Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις όταν σχεδιάζουν τις δικές τους λύσεις Security, σταματούν να εκπαιδεύουν διαρκώς και εκ νέου το προσωπικό τους, κάτι που δημιουργεί νέα προβλήματα. Το NIS2 είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για όλους να αναπτυχθούν, να βρουν λύσεις και να μειώσουν το ρίσκο για τις επιχειρήσεις τους», επεσήμανε με τη σειρά του ο Διευθυντής Δημόσιου Τομέα της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κύριος Παύλος Κιτσανέλης.
Ο SecOps Business Development Manager, Greece, Hungary, Cyprus της Fortinet, κύριος Αργύρης Μακρυγεώργου, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, υπογράμμισε: «Ένα έμμεσο ρίσκο για το ΑΙ, είναι ότι μπορούν ακόμα και λιγότερο tech-savvy άτομα να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους. Μαζί με το compliance, αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Καλώς ή κακώς, τα προβλήματα παραμένουν old-school. Με την NIS2, αλλάζει καλώς η πεποίθηση ότι μόνο μεγάλες εταιρείες πρέπει να ασχολούνται με την Κυβερνοασφάλεια. Σίγουρα πρέπει ο κόσμος να γίνει πιο savvy, και το ΑΙ μπορεί να είναι το εφαλτήριο για την πιο δημιουργική διαδικασία μάθησης προς την κατεύθυνση αυτή».
Τέλος, η Cyber Security Regional Sales Leader, Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας της CISCO, κυρία Κωνσταντίνα Συντίλα, επεσήμανε: «Θα ήθελα να σταθώ και στο DeepFake που αξιοποιείται πλέον σε περιπτώσεις Κυβερνοεπιθέσεων. Ακόμα και το ΑΙ επιτίθεται πλέον στο ΑΙ. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στα τρία Α: Automate, Assist, Augment. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη χρήση σε εταιρικό επίπεδο εφαρμογών ΑΙ. Οι προκλήσεις που υπήρχαν, συνεχίζουν να υπάρχουν, ειδικά και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και ελλείψεων. Με την NIS2 υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν».