Στα 350 εκατ. ευρώ υπολόγισε το κόστος για τις τράπεζες από τα κυβερνητικά μέτρα ο Κωστής Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας όσα ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ήρθε η έγκριση για τον Ηρακλή ΙΙΙ από τις ευρωπαϊκές αρχές. Οπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης:
- Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τα ακίνητα των τραπεζών και των servicers, που θα διπλασιαστεί το 2026, το κόστος υπολογίζεται μεταξύ 10 - 20 εκατ. ευρώ.
- Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των προμηθειών για ΔΕΚΟ κ.λπ., το κόστος είναι περί τα 35 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση αφορά ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε αυτές που διεξάγονται στο γκισέ, οι προμήθειες παραμένουν.
- Η επιβολή πλαφόν 0,5 ευρώ στα εμβάσματα από φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες (όχι νομικά πρόσωπα) μέχρι 5.000 ευρώ (αλλά και σε όσους λαμβάνουν έμβασμα). Η χρέωση θα είναι μάξιμουμ 0,5 ευρώ για τον αποστολέα και 0,5 ευρώ για τον λήπτη.
- To IRIS εντός της επόμενης χρονιάς, το αργότερο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις εταιρείες και για κάθε μορφή συναλλαγής. Το ημερήσιο όριο των 1.000 ευρώ (500 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ προσώπων και 500 για πληρωμές προς επαγγελματίες) θα ισχύσει σε τρεις έως έξι μήνες από σήμερα.
- Όπως έκανε γνωστό, τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά προμήθειες και εμβάσματα θα τεθούν σε ισχύ περί τα μέσα Ιανουαρίου.
- Σε ό,τι αφορά τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ του 2026 για τα οικιστικά ακίνητα των τραπεζών και των servicers, είπε ότι στόχος είναι να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές και τα ενοίκια. Τα ακίνητα για τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο για οποιαδήποτε στιγμή την επόμενη χρονιά, θα πληρώσουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ.
- Η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ρευστότητα να χορηγούν δάνεια. Καταργείται κάθε περιορισμός. Ετσι θα μπορούν να χορηγούν στεγαστικά, καταναλωτικά και κάθε μορφής επιχειρηματικό δάνειο.
- Σε ό,τι αφορά τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, οι τράπεζες θα εισφέρουν 100 εκατ. ευρώ, ανεξαρτήτως εξέλιξης του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
- Σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση των ακινήτων, θα υπάρξει μια επιτροπή ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία. Αυτό δεν αφορά τα ακίνητα «κατηγορίας 5», που έχουν βαριές πολεοδομικές παραβάσεις.
Ολα τα μέτρα για τις τράπεζες που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών).
- Τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
- Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα, τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
- Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στη λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
- Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
- Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
- Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
- Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
* Δείτε την παρουσίαση των μέτρων στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό