Tεταμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, με τα οικιστικά ακίνητα που διαθέτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρίσκονται στην κορυφή της διαμάχης, εν αναμονή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Οσον αφορά το άνοιγμα της στρόφιγγας των δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις, η λύση βρίσκεται στην επαναφορά των «θεραπευμένων» από τους servicers στο τραπεζικό σύστημα. Λύση η οποία, όμως, περνάει από την έγκριση της EBA και του SSM, κάτι που αναμένουν τράπεζες/servicers εδώ και καιρό κι ακόμη δεν έχει έρθει.
Όσο για τις προμήθειες, στη μείωσή τους (για τις άμεσες πληρωμές εμβασμάτων εντός και εκτός συνόρων) θα συμβάλει η ενσωμάτωση διατάξεων του κοινοτικού δικαίου. Παράλληλα, οι τράπεζες, από την πλευρά τους, είναι έτοιμες να αναπτύξουν (άμεσα) πρωτοβουλίες.
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα τα πράγματα η έντονη πολιτική πίεση με βροχή δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη έχει γεννήσει υψηλές προσδοκίες για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Από την πλευρά των τραπεζών τηρείται σιγή ιχθύος, αν και ετοιμάζονται κάποιες πρωτοβουλίες στο μέτωπο των προμηθειών. Και εν μέσω των πυρών και μόλις έξι ημέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ήρθε εχθές και η παραίτηση του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.
Ακίνητα: Η απειλή του ΕΝΦΙΑ
Το ζήτημα που μονοπωλεί τις τελευταίες ώρες και συντηρήθηκε εχθές ως μια πρόταση στο τραπέζι από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο είναι η επιβολή έξτρα ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που διατηρούν οι τράπεζες στα ανακτημένα χαρτοφυλάκια (REOs) και οι servicers στις εταιρείες ακινήτων τους (Reocos).
Αθροιστικά (οικιστικά και εμπορικά) σε τράπεζες και servicers βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr περίπου 40.000 ακίνητα, εκ των οποία οικιστικά (δηλαδή μπορούν να πωληθούν για στέγη) είναι περίπου 20.000: 9.000 στα REOs των τραπεζών και 10.000-11.000 στα Reocos των servicers.
Πηγές του κλάδου υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr ότι η επιβολή έξτρα (σ.σ. κάποιοι μιλούν για 2πλάσιο) ΕΝΦΙΑ για όλα τα τακτοποιημένα και μη οικιστικά ακίνητα στερείται νομικού υπόβαθρου.
Αντίθετα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει την εξής πρόταση: Για όσα ακίνητα/οικιστικά είναι ήδη τακτοποιημένα -και άρα μεταβιβάσιμα όπως προβλέπει ο νόμος- εάν οι τράπεζες και οι servicers δεν τα βγάλουν προς πώληση στην αγορά εντός 1 έτους τότε την επόμενη χρονιά θα πληρώσουν έξτρα ΕΝΦΙΑ.
Την ίδια στιγμή, η πρόταση θα μπορούσε να έχει και το σκέλος της διευκόλυνσης ως προς τα μη τακτοποιημένα, δίδοντας τη δυνατότητα να βγουν στην αγορά ατακτοποίητα, διαδικασία που θα επωμιστεί ο νέος ιδιοκτήτης με «τυράκι» το χαμηλότερο τίμημα αγοράς.
Ανταγωνισμός/δάνεια
Μια ακόμη πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το άνοιγμα του ανταγωνισμού όσον αφορά τις πιστώσεις με αιχμή το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο. Εξετάζεται και η παροχή κινήτρων προς τρίτες εταιρείες (εκτός τραπεζικού συστήματος) με στόχο την παροχή δανείων. Εξάλλου μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν μπει στον χρηματοπιστωτικό τομέα με θυγατρικές εταιρείες όπως οι ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι από τις πλέον κρίσιμες στις επαφές των δύο πλευρών, κυρίως από την Τετάρτη που θα επιστρέψει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.