Διατηρεί τα τελευταία χρόνια την ανοδική του πορεία στις εξαγωγές ο κλάδος της ποτοποιίας/αποσταγματοποιίας και ναυαρχίδα των ποτών παραμένει το ούζο.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες του ούζου που εξάγονται παράγονται στη Λέσβο, πατρίδα του Ούζου που έχει κατοχυρώσει την αναγνώριση προϊόντος προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης ως ούζο Πλωμαρίου και ούζο Μυτιλήνης.
Στη Λέσβο βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες ποτοποιίες στον κλάδο αλλά και κάποιες από τις παλαιότερες στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγματοποιών Αλκοολούχων Ποτών Χάρης Μαυράκης, τόνισε ότι ο κλάδος έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει το χρόνια αίτημα να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο προϊόν.
Επίσης σημείωσε ότι επετεύχθη να κατοχυρωθεί σήμα επισκέψιμων αποσταγματοποιείων και όχι να εντάσσονται γενικά στον κλάδο των οινοποιών όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Το ούζο παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ., έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Την τελευταία 5ετία εμφανίζει αύξηση +45% της αξίας ευρω και +8% της ποσότητας kg. Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας το 1o εξάμηνο του 2024, το 59% της αξίας ευρω και το 71% της ποσότητας kg του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.
Οι ποτοποιίες της Λέσβου εξάγουν σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καταναλώνουν η Γερμανία, η Βουλγαρία και το Ιράκ.
ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr