Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs επισημαίνει ότι μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης της χώρας, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή δυναμική.
«Η αναθεώρηση του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στηρίζει τη διαρθρωτικά εποικοδομητική μας άποψη για την ελληνική οικονομία. Με δεδομένο το μακροοικονομικό τοπίο και τις θετικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης, συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή θέση για να κερδίσει μια πρόσθετη αναβάθμιση αξιολόγησης στις προσεχείς αναθεωρήσεις από τον οίκο S&P σήμερα, τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και τη Scope στις 6 Δεκεμβρίου», υπογραμμίζει ο επενδυτικός οίκος.
«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε το ονομαστικό και πραγματικό ΑΕΠ κατά 2,2% στη δεύτερη ετήσια εκτίμησή της και η αναθεώρηση περιελάμβανε μια σειρά μεθοδολογικών βελτιώσεων και πιο ολοκληρωμένων στοιχείων. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε σε 2,3% σε ετήσια βάση, έναντι 2% προηγουμένως, και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης σε 8,3%, έναντι 6,6% προηγουμένως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2023, με τις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, +6,6% σε ετήσια βάση) να είναι ο καταλύτης, ακολουθούμενες από ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης με +2% σε ετήσια βάση», εξηγεί η τράπεζα.
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι συμπεριλαμβανομένων των νεότερων αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ και αφήνοντας αμετάβλητες τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές παραδοχές του ελληνικού δημοσιονομικού διαρθρωτικού σχεδίου που παρουσιάστηκε νωρίτερα τον μήνα, προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω και η πρόβλεψη είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2025 ή 3,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη (ήταν 207% το 2020).
Οι δείκτες χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτιμώνται στο 158,4% το 2023, το 150,3% το 2024, το 145,8% το 2025.