Κάπου κοντά στα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που εξήγγειλε φέτος από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αρχή θα γίνει με το επίδομα «προσωπικής διαφοράς» και την επιταγή ακρίβειας, ενώ από τα τελευταία, φαίνεται πως θα είναι η ενεργοποίηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος Σπίτι μου και βέβαια η ολοκλήρωση των πρώτων κοινωνικών κατοικιών που θα διατεθούν μέσω του μέτρου της κοινωνικής αντιπαροχής.
Αναλυτικά, τα ορόσημα και οι ημερομηνίες-κλειδιά για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξαγγέλθηκε για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους ευάλωτους αλλά και τις οικογένειες με παιδιά έχουν ως εξής:
Έως τον Δεκέμβριο του 2024:
- Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας, σε πιλοτικό επίπεδο. Το επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο το πρώτο τρίμηνο μετά την απόλυση, ενώ θα καταβάλλεται ένα επιπλέον ποσό ως «μπόνους προϋπηρεσίας» σε όσους εργάζονται και έχουν συγκεντρώσει πολλά έτη ασφάλισης.
- Μετά τα Χριστούγεννα, περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους (πληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου) κατά 2,2% έως 2,5%.
- Λίγο νωρίτερα, στα μέσα Δεκεμβρίου περίπου 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν μια έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έως και 200 ευρώ.
- Μέσα στις γιορτές, 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, όπως και οι 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν μια βοήθεια, στο πλαίσιο της επιταγής ακρίβειας.
- Αντίστοιχα, έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, καθώς θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
- Αλλά και οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50% λίγο πριν τις γιορτές.
- Εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους, εκτιμάται ότι θα γίνει ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να ξεκινήσει το χτίσιμο κοινωνικών κατοικιών, μέσω της διαδικασίας της «κοινωνικής αντιπαροχής». Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ο διαγωνισμός θα αφορά το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά, έκτασης 17.893 τ.μ..
- Η ιδέα να μετατραπεί σε ένα τεράστιο τεχνολογικό πάρκο δεν προχώρησε, καθώς, όπως είπε χθες, ο κ. Μητσοτάκης, δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά, κι έτσι, θα μετατραπεί το project της ΧΡΩΠΕΙ σε ένα μεγάλο project κοινωνικής κατοικίας.
- Βάσει των αρχικών σχεδιασμών, θα δημιουργηθούν, εντός του 2025, τουλάχιστον 300 διαμερίσματα, εκ των οποίων θα κρατήσει ο κατασκευαστής έναν συγκεκριμένο αριθμό και τα υπόλοιπα θα δοθούν στο δημόσιο για να μπορέσει να τα νοικιάσει με χαμηλότερο ενοίκιο, με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.
- Βέβαια, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα σπίτια δεν πρόκειται να διατεθούν νωρίτερα από τις αρχές του 2026, στην καλύτερη περίπτωση.
- Συνολικά, το πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή» στοχεύει στην ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, αλλά και την αξιοποίηση άλλων 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών με κοινωνικά κριτήρια.
Ιανουάριος 2025
- Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, και συγκεκριμένα κατά 0,5 της μονάδας για τους εργοδότες και κατά 0,5 για τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα να δουν μια έμμεση αύξηση, που θα προκύψει από τις χαμηλότερες κρατήσεις. Αντίστοιχη θα είναι και η ελάφρυνση για τους εργοδότες.
Απρίλιος 2025
- Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027. Η αύξηση θα συμπαρασύρει και τις τριετίες καθώς και πολλά άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου.
- Από την άνοιξη του 2025 σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.
Απρίλιος - Μάιος 2025
Λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου», με πόρους 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αφορά και 50άρηδες:- Μέσω του προγράμματος θα αποκτήσουν στέγη με επιτόκιο μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το εμπορικό, πάνω από 15.000 ζευγάρια.
- Μηδενικό θα είναι το επιτόκιο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ αλλαγές αναμένονται και ως προς την παλαιότητα των ακινήτων (να είναι μικρότερη της 15ετίας).
Ιούνιος 2025
Προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025, αναμένεται να εφαρμοστεί και η μεγάλη μεταρρύθμιση στα επιδόματα. Το πιλοτικό πρόγραμμα με τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας θα έχει ολοκληρωθεί και μετά από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, θα τεθεί σε εφαρμογή, καθολικά, η μεταρρύθμιση.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι αλλαγές στα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.
Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται σε 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί -ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων- και σε 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα παιδιού αυξάνεται κατά περίπου 20%.
Και άλλα μέτρα για τους γονείς
Βάσει των εξαγγελιών, ενισχύονται κατά 20 εκατ. ευρώ τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών. Παράλληλα:
- Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
- Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
- Οι 200.000 οικογένειες τριτέκνων πρόκειται να λάβουν – μονίμως – ορισμένα από τα βασικότερα προνόμια των πολυτέκνων, ως κίνητρο για να αποφασίσουν οι οικογένειες με 2 παιδιά να προχωρήσουν στην απόκτηση και νέου μέλους.
- Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί, στις περιπτώσεις που ο γονέας εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, ενώ ο επιμελητής που θα φροντίζει το νήπιο μπορεί να είναι και συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας.