Από τις 20 Σεπτεμβρίου που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο θα μπει σε καθολική εφαρμογή η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την έγκριση συμβολαιογραφικών πράξεων.
Τους τελευταίους δύο μήνες κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος διεκπεραιώθηκαν 2.000 αποφάσεις με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έργο που σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούσαν περίπου πέντε μήνες.
Αυτά αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που θα μειώσει σημαντικά τον όγκο της δουλειάς εξασφαλίζοντας ταχύτητα, ασφάλεια δικαίου και εξάλειψη λαθών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου μίλησε για μια σημαντική νομοθετική ρύθμιση διευρκινίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε όχι για να πάρει αποφάσεις, αλλά για να κάνει εισηγήσεις διευκολύνοντας την δουλειά των προϊσταμένων.
Ο κ. Κυρανάκης παρουσιάζοντας την εφαρμογή στην οποία γίνεται η χρήση τεχνητής νοημοσύνης επανέλαβε ότι το Κτηματολόγιο θα είναι ο πρώτος φορέας δημόσιας διοίκησης που θα εφαρμόσει τεχνητή νοημοσύνη.
«Από το 1950 που ξεκίνησε αυτό που σήμερα λέμε τεχνητή νοημοσύνη και έμεναν στα χαρτιά γιατί δεν είχαμε την τόλμη να χρησιμοποιήσουμε αυτούς του αλγορίθμους. Τα τελευταία χρόνια βγήκαν νέοι αλγόριθμοι και πλέον εμείς κληθήκαμε να ελέγξουμε αν αυτά που υπόσχονται είναι αλήθεια. Έτσι το ελληνικό Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος φορέας δημόσιας διοίκησης που θα εφαρμόσει τεχνητή νοημοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ανέφερε ότι το νέο αυτό εργαλείο απασχόλησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επί μήνες: «Το δοκιμάσαμε, αλλά θα είναι στα χέρια του προϊσταμένου ένα εργαλείο για να μειώσει τον όγκο της δουλειάς».