Θεαματική αύξηση τιμών την τελευταία δεκαετία καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές ενοικίων τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Παρατηρητηρίου Αξιών της εταιρείας Geoaxis, που ειδικεύεται στην εκτίμηση ακινήτων, στις έξι περιοχές της μελέτης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Κομοτηνή) η μεσοσταθμική αύξηση αγγίζει το 91,5% σε σχέση με τις ζητούμενες τιμές το 2015, ωστόσο η δραστική αύξηση σημειώνεται – και συνεχίζει αμείωτη- από το 2021 και μετά.
Κατά την ανάλυση, τόσο η χρήση διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση (υπολογίζεται πως 15%-20% του αποθέματος έχει πλέον στραφεί σε υπηρεσίες τουρισμού), όσο το έλλειμμα νέων προσιτών κατοικιών, αλλά και η ανυπαρξία φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα αποτελούν τους παράγοντες που οδήγησαν την τελευταία δεκαετία σε εκτόξευση των τιμών ενοικίασης των διαμερισμάτων που θεωρούνται προτιμητέα για τη φοιτητική στέγη.
Σημειώνεται ότι τα ακίνητα που υπολογίστηκαν για την εξαγωγή των στοιχείων βρίσκονται μεν κοντά σε Πανεπιστήμια και στα αστικά κέντρα, ωστόσο είναι μεγάλης παλαιότητας, χωρίς παροχές και συχνά μη ανακαινισμένα.
Η έρευνα επί των ζητούμενων τιμών ειδικά για την Αθήνα επικεντρώθηκε στις περιοχές Γουδί και Ζωγράφου, όπου πλέον η τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 10,7 ευρώ ανά τ.μ. όταν το 2015 ήταν 4,96 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 115,7%.
Η επόμενη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στη δεκαετία καταγράφεται στην Πάτρα (+112,55%) με τη μέση τιμή ανά τ.μ. να διαμορφώνεται το 2024 σε 9,99 ευρώ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (+93,48%) με μέση τιμή στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ. το 2024, το Ηράκλειο (+86,99% με μέση τιμή 9,04 ευρώ ανά τ.μ.), ο Βόλος με 85,23% με μέση τιμή ανά τ.μ. στα 8,28 ευρώ και η Κομοτηνή με 55,97% και μέση τιμή ενοικίασης ανά τ.μ. το 2024 στα 7,97 ευρώ.
Όσον αφορά την παλαιότητα, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 53 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 47 έτη, ο Βόλος με 39 έτη, η Πάτρα με 36 έτη και το Ηράκλειο Κρήτης με 29 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη. Συμπερασματικά, ένα τυπικό φοιτητικό διαμέρισμα έχει μέση ηλικία από 25 μέχρι 45 έτη.
Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στην Αθήνα με διάμεση επιφάνεια τα 52τ.μ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 48 τ.μ., ο Βόλος με 47 τ.μ, το Ηράκλειο Κρήτης με 45τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφθηκαν στην Πάτρα με 41 τ.μ.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπέρογκη αύξηση ζητούμενων ενοικίων, στον αντίποδα αναπτύσσεται η τάση της συγκατοίκησης, γεγονός που στρέφει την προσοχή των υποψηφίων ενοικιαστών και στα μεγαλύτερα διαμερίσματα, μετατοπίζοντας τη ζήτηση. Παρατηρείται επίσης αυξημένο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές της αγοράς του real estate για επενδύσεις σε εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες.
Υπενθυμίζεται ότι επίσης προωθούνται έργα ΣΔΙΤ για την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα η Ιντρακάτ είναι ανάδοχος για την κατασκευή και εκμετάλλευση φοιτητικών εστιών σε Κρήτη και Θεσσαλία (225 εκατ. ευρώ και 116 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες τέσσερις ΣΔΙΤ που αφορούν φοιτητικές εστίες, πέντε εταιρίες, ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ, Intrakat, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος και ΤΕΚΑΛ διεκδικούν τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 87,8 εκατ. ευρώ.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ με διεκδικητές τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ, Intrakat, METKA του ομίλου Metlen σε κοινοπραξία με την Α.Τ.Ε.Σ.Ε., και Άκτωρ Παραχωρήσεις για τις φοιτητικές εστίες στη Θράκη, καθώς προσφάτως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θράκης το πρακτικό υποβολής δεσμευτικών προσφορών με καταληκτική ημερομηνία την 15η Οκτωβρίου 2024.
Σε αρχικό στάδιο (προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας) βρίσκεται το αντίστοιχο έργο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ, καθώς και το έργο για την ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου κόστους 37,1 εκατ. ευρώ.