Κατά 3,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Είναι ο πέμπτος υψηλότερος -πίσω από το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%)- και ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας ανόδου, σε ετήσια βάση.
Αντίθετα, στο 2,2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη -στο πιο χαμηλό από τα μέσα του 2021- από 2,6% τον Ιούλιο. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων διατηρήθηκε πιο ψηλά για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο 2,8% ετησίως.
Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, υποχώρησε ελαφρώς στην ευρωζώνη, στο ετήσιο 2,8% από 2,9% τον Ιούλιο.
Στο 2% υποχωρεί στη Γερμανία
Στο 2,0% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, χάρη στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2021.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μέτρηση 2,3% για τον Αύγουστο, μετά από ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 2,6% τον Ιούλιο.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν στο 2,8% τον Αύγουστο.
Χαμηλό τριών ετών χτύπησε στη Γαλλία
Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 2,7% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει 2,1%.
Σε χαμηλό ενός έτους στην Ισπανία
Στο πιο χαμηλό της τελευταίας χρονιάς υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η άνοδος είναι μικρότερη από τη μέση εκτίμηση του 2,5%, σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία επιβράδυνση προήλθε χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων, καθώς και των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Ένας δείκτης των υποκείμενων πιέσεων που αφαιρεί τις τιμές της ενέργειας και ορισμένων τροφίμων, συγκρατήθηκε στο 2,7%.