«Πέρασαν περίπου δέκα ημέρες από τότε που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης έφερε στην επιφάνεια το ζημιογόνο για το ελληνικό δημόσιο deal της Attica Bank κι επιτέλους ακούσαμε σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει γι' αυτή, χωρίς όμως να απαντά στο εξής απλό ερώτημα: Γιατί το Δημόσιο, έχοντας καταβάλει 950 εκατομμύρια ευρώ από το 2021, περιορίζεται πλέον στο 35%, ενώ οι ιδιώτες, δίνοντας μόλις 263 εκατομμύρια ευρώ, αποκτούν πλέον το 58% της τράπεζας;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού στα κοινωνικά δίκτυα. Και συνεχίζει η Κουμουνδούρου:
«Αποφεύγει οιαδήποτε απάντηση γιατί και ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι η συγκεκριμένη συγχώνευση, με τις ευλογίες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνιστά εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογούμενων».
«Παράλληλα», προσθέτει η ανακοίνωση, «στο "κυριακάτικο διάγγελμά" του ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ξεπερασμένο αφήγημα της δήθεν εισαγόμενης ενεργειακής ακρίβειας, προσπαθώντας να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά τους καταναλωτές που πολύ γρήγορα θα βρεθούν σε απόγνωση, καθώς η εξαγγελία του για επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα αφορά, όπως φαίνεται, έκπτωση της τάξεως των 6-7 ευρώ σε λογαριασμούς των 125 ευρώ...»
«Στην κυβέρνηση περίμεναν 5 χρόνια για να διαπιστώσουν ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει κενά στη λειτουργία του και προκαλεί στρεβλώσεις στην τελική διαμόρφωση της χονδρικής τιμής της μεγαβατώρας. Ξαφνικά ανακαλύπτουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι πρότινος τις λοιδορούσαν και μιλούσαν για "λεφτόδεντρα". Παρ' όλα αυτά, τους προτείνουμε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην πηγή του και όχι εκ των υστέρων κι αφού οι καταναλωτές πληρώσουν υπέρ διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι γνωστό βέβαια ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μη στενοχωρήσει τους "φίλους" της, όπως έγινε και στο καρτέλ των διυλιστηρίων, όπου ενώ έχει τη δυνατότητα να φορολογήσει με βάση την Κομισιόν ως το 90% (όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ) των υπερκερδών, φορολογεί για 2η φορά μόνο το 33%».
«Υπενθυμίζουμε», προστίθεται, «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει, από τον Μάιο, τη θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών αυτών. Επιπλέον έχει προτείνει και τη θέσπιση ειδικής έκπτωσης στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, στο 50% της εκάστοτε τελικής βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την συγκράτηση των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής».
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να κάνει πολύ λίγα κι αυτά με μεγάλη καθυστέρηση, έχοντας φτάσει την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πλέον στα όρια τους», καταλήγει η Κουμπυνδούρου.