Την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ΒΒΒ- διατήρησε για το ελληνικό αξιόχρεο ο οίκος Scope, προχωρώντας σε αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές από ουδέτερες το βράδι της Παρασκευής.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση των προοπτικών οφείλεται στη μείωση του χρέους, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος και στο ευνοϊκό momentum των δομικών μεταρρυθμίσεων.
Το υψηλό χρέος κα η διατήρηση δομικών οικονομικών αδυναμιών παραμένουν οι βασικοί περιορισμοί για την οικονομία.
Γιατί αναβάθμισε τις προοπτικές
Η Scope υπογραμμίζει ότι αναμένει διατήρηση της πτωτικής τάσης στο χρέος γενικής κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Η αναμενόμενη μείωση του χρέους, που ήταν ένας από τους καταλύτες για αναβάθμιση της Ελλάδας σε investment grade πέρυσι τον Αύγουστο, βασίζεται στην ευνοϊκή δυναμική του και την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και στα ισχυρότερα του αναμενόμενου πρωτογενή πλεονάσματα.
Επιπλέον, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών ενισχύουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού στστήματος.
Τέλος, η υιοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων και οι επενδύσεις, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ενισχύουν την ανθεκτικότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.
Χρέος και ανάπτυξη
Ο οίκος αναμένει ότι ο λόγος χρέους / ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 151,9% ως τα τέλη του 2024, προτού μειωθεί περαιτέρω στο 130,7% ως το 2029. Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον χαμηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από την αρχή της ελληνικής κρίσης. Η εκτίμηση για το ελληνικό χρέος υποστηρίζεται από την εκτίμηση για συνέχιση της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, καθώς η κυβέρνηση ενδέχεται να πιάσει ή να ξεπεράσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024.
Ο οίκος αναβάθμισε τις προβλέψεις του, αναμένοντας πλέον ότι η Αθήνα θα εμφανίσει πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ έως το 2027, έναντι προηγούμενης συντηρητικής εκτίμησης στο 1%.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο οίκος προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% φέτος, 1,8% το 2025 και μια μέση ανάπτυξη 1,4% από το 2026 ως το 2029.
Οι κίνδυνοι
Τα πτωτικά ρίσκα για το εν λόγω οικονομικό σενάριο περιλαμβάνουν:
- Πιθανή έντονη επιδείνωση της οικονομίας
-Αναπάντεχη επιστροφή σε χαμηλό πληθωρισμό
-Μια μεγάλη άνοδο στα επιτόκια δανεισμού και
-Μια αναπάντεχη και αξιοσημείωτη επιδείνωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Για παράδειγμα, σε ένα αντίξοο σενάριο δυο χρόνων ύφεσης το 2024-5, το ελληνικό χρέος ενδέχεται να ανέλθει στο 172% του ΑΕΠ ως το 2025.
Χατζηδάκης: Επιβεβαιώνεται η επιτυχία της πολιτικής μας
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου από σταθερή σε θετική, από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο την επιτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Η σημερινή αξιολόγηση συνιστά συνεπώς μήνυμα συνέχισης και επιτάχυνσης της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Προχωρούμε λοιπόν με δημοσιονομική σοβαρότητα, έχοντας ως στόχους την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, τη σύγκλιση με την ΕΕ και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».
Ν. Παπαθανάσης: Διεθνές μήνυμα για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αυτή τη φορά από τον οίκο Scope Ratings, αποτελεί μια ακόμα διεθνή αναγνώριση των αποτελεσμάτων της συστηματικής και αποφασιστικής οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μιας οικονομίας με συνεχώς αποκλιμακούμενο δημόσιο χρέος, με μείωση του κόστους δανεισμού για το κράτος και για τις επιχειρήσεις, με κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η κρίση, με στήριξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως όμως με δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους.
Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμά μας, διοχετεύοντας κάθε διαθέσιμο ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και από τους εθνικούς πόρους για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και για την μετατροπή της συλλογικής ευημερίας σε ατομική προκοπή για τους συμπολίτες μας».