Στη σκιά της προσπάθειας διάσωσης της Avramar, του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας, πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα το τρίτο συνέδριο ιχθυοκαλλιέργειας.
Με αφορμή το επικείμενο συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Απόστολος Τουραλιάς, αναφερόμενος στο θέμα της Avramar, ζήτησε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν τη σοβαρότητα που απαιτείται. «Εννοώ», διευκρίνισε ο κ. Τουραλιάς «τους υφιστάμενους μετόχους της Avramar και τις τράπεζες έτσι ώστε με γρήγορες διαδικασίες να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ίδια την εταιρεία αλλά και τον κλάδο».
Ο κ. Τουραλιάς που τυγχάνει και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Avramar, ήταν λάβρος κατά του Τραπεζικού συστήματος, τις πολιτείας και των σημερινών μετόχων. Για το τραπεζικό σύστημα, είπε πως είναι μέρος του προβλήματος. «Οι Τράπεζες δεν εμπιστεύονται τον κλάδο λόγω των προβλημάτων της Avramar. Δεν ανοίγουν το πλαφόν σε εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας και προμηθευτές. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» είπε.
Για τη διαδικασία διάσωσης της Avramar ανέφερε πως στα θετικά είναι το γεγονός ότι 6 υποψήφιοι επενδυτές, έχουν περάσει στη δεύτερη φάση ενώ σημείωσε πως το σενάριο να καταρρεύσει η Avramar απομακρύνεται. «Είμαστε αισιόδοξοι» είπε. Για να σημειώσει πως το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο και θεσμικά η Πολιτεία να λύσει τα προβλήματα.
«Η Πολιτεία πρέπει να σπάσει αυγά» είπε αναφερόμενος στην πολύχρονη καθυστέρηση έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. «Σήμερα υπάρχουν 6 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και εκκρεμούν άλλες 17. Μέχρι τέλος του έτους ή μέχρι τον Νοέμβριο που λήγει η τρίτη παράταση που έχει δοθεί μπορούμε να φτάσουμε στις 10 και απομένουν ακόμη 13 που θα είναι σε διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ. Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά η όλη κατάσταση με τις ΠΟΑΥ έχει καταντήσει ανέκδοτο.
«Πρέπει να υπάρχει σαφέστατη δέσμευση κυρίως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μικρή χρονική παράταση. Όχι πάνω από 1 χρόνο» σημείωσε. «Η πολύ αργή εξέλιξη στο χωροταξικό, παραμένει ένα από τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου που παράγει 120.000 τόνους ψάρια, ο τζίρος του πέρυσι άγγιξε τα 700 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές τα 580 εκατ. ευρώ» είπε.