Αυστηρό μήνυμα ότι όποιος παρανομεί θα οδηγείται στη Δικαιοσύνη έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης του προσθέτοντας ότι θα αποζημιώνονται και θα ενισχύονται όσοι πραγματικά παράγουν.
Σε δήλωσή του, με αφορμή την κατάθεση στη ΓΓ της Κυβέρνησης του σχεδίου για το νέο κυρωτικό πλαίσιο που αφορά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι γίνονται έλεγχοι προκειμένου να αποτραπούν χιλιάδες ελληνοποιήσεις προϊόντων.
«Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν. Ως τώρα τα πρόστιμα έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατ. ευρώ. Παράλληλα συνεχίζουμε διασταυρωτικούς ελέγχους και στον ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε και προσέθεσε: «Η αποκάλυψη κυκλωμάτων, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, με παράνομες ενισχύσεις και οι περίπου 1.000 περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν με υψηλά ποσοστά ζώων στη βιολογική κτηνοτροφία είναι μόνο η αρχή».
Αναφορικά με το κύκλωμα κτηνιάτρων που σφράγιζαν εικονικές σφαγές παραγωγικών ζώων με στόχο την είσπραξη παράνομων ενισχύσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι σε περίπου 1.000 περιπτώσεις ενώ τέσσερα άτομα έχουν προφυλακιστεί.
«Σύμφωνα με διασταυρωτικούς ελέγχους που έγιναν σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες διαπιστώθηκε αύξηση στον αριθμό των εκτρεφομένων βοοειδών που υπερβαίνει το 114%, το 91% και σε πολλούς το 50%. Με πρωταθλητή Περιφερειακή Ενότητα στην οποία η αύξηση ξεπερνά το 241%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες, η συμμετοχή, των βοοτρόφων στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας υπερβαίνει το 50% του συνολικού πληθυσμού των ζώων» είπε.
Επίσης, στις εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι σφαγές υπολείπονται σημαντικά του αριθμού των ζώων.
Παραθέτοντας στοιχειά υπογράμμισε πως «υπάρχει νομός όπου το 2023, είχαν δηλωθεί 134.372 βοοειδή και στα σφαγεία του νομού εσφάγησαν 5.858 και σε σφαγεία γειτονικών νομών εσφάγησαν 5.969 ζώα του ιδίου νομού» ενώ επισήμανε ότι «από τα 134.372 τα 67.374 είναι δηλωμένα στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας».
Μιλώντας για το νέο Κυρωτικό Πλαίσιο, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι με την κατάθεσή του αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, που αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε Αρχής ελέγχου, «προκειμένου οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι» και «επιπλέον, προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων».
Επίσης, όπως δήλωσε, η πρόβλεψη Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ στο σχέδιο νόμου κρίνεται απαραίτητη για ορθή εκτέλεση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
«Με το παρόν νομοθέτημα αντιμετωπίζονται με συνεκτικό τρόπο τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης που επιβάλλονται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας» επισήμανε στη δήλωσή του ο υπουργός και προσέθεσε πως «για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των ανωτέρω παραβάσεων, θεσπίζονται κριτήρια επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων κατόπιν αξιολόγησης και βαθμολόγησης συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.
Τέλος, όπως σημείωσε, «αντιμετωπίζεται το νομικό κενό που υφίσταται σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε μία ΠΟΠ/ΠΓΕ, και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ