Το έδαφος για νέο κύκλο ανατιμήσεων στην εγχώρια αγορά καφέ στρώνει ο κλάδος, πιέζοντας για παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Για την κατάργηση του ΕΦΚ στο ΥΠΕΘΟ δεν γίνεται κουβέντα, αντίθετα για το ενδεχόμενο παράτασης για ένα ακόμα εξάμηνο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Ιούνιο.
Στο τέλος Ιουνίου εκπνέει η πολλοστή παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο 13% από 24% που ισχύει για τον καφέ και για τα ταξί. Το δημοσιονομικό κόστος επέκτασης του μέτρου για ένα ακόμα εξάμηνο υπολογίζεται σε 77 εκατ. ευρώ και το ΥΠΕΘΟ δεν αποκλείεται τελικά να ενδώσει στις παραινέσεις της αγοράς.
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, καθώς παρά τη θετική πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού με υπέρβαση κοντά στα 2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος των έξτρα εσόδων συνδέεται με προθεσμίες που άλλαξαν (πρώτη δόση πληρωμής ΕΝΦΙΑ νωρίτερα, παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας) και δεν δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Από την άλλη πλευρά, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο απολύτως ανελαστικός. Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε κανένας δεν συζητά το ενδεχόμενο κατάργησης του ΕΦΚ στον καφέ, μέτρο το οποίο κοστίζει 140 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση.
Η Ελληνική Ένωση Καφέ σε πρόσφατη συνάντηση με τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη είχε θέσει και τα δύο αιτήματα, με τον υπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, να ακούει χωρίς να δεσμεύεται για κάτι. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα έρχονται ανατιμήσεις στις εγχώριες τιμές, με φόντο τις αυξήσεις των διεθνών τιμών κυρίως στην ποικιλία robusta. Υποστηρίζουν δε πως εάν δεν υπάρξει παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τότε οι αυξήσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 15%, φτάνοντας ακόμα και το 20%.
Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε αθλητισμό, πολιτισμό, καφέ, μεταφορές και τουριστικό πακέτο καθιερώθηκε την περίοδο της πανδημίας ως ένα μέτρο στήριξης της αγοράς. Έκτοτε υπήρξαν αλλεπάλληλες παρατάσεις μέχρι τις αρχές του έτους, οπότε τέθηκε σε ισχύ μόνιμη μείωση των συντελεστών από το 24% στο 13% για τα αναψυκτικά, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα εισιτήρια στους κινηματογράφους ενώ επεκτάθηκαν για ένα ακόμα εξάμηνο οι μειωμένοι συντελεστές στον καφέ και στα ροφήματα στην εστίαση καθώς και στα κόμιστρα των ταξί.