Σε ανοδική αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας και απόδοσης επί της ενσώματης λογιστικής θέσης (RoTBV) αναμένεται να προχωρήσουν -έως- τον Ιούλιο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου επιβεβαίωσαν αυτό που υποψιαζόταν εξαρχής η αγορά: ότι τα business plans ενέχουν «μαξιλάρια» για υπέρβαση στόχων.
Οι διοικήσεις Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank προανήγγειλαν, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ανοδική αναθεώρηση εκτιμήσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, εφόσον συνεχισθούν οι τάσεις διατήρησης των προθεσμιακών στο μείγμα καταθέσεων σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που προϋπολόγισαν και ο σχεδόν μηδενικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation). Και οι τρεις υπέδειξαν ως προφανέστερο χρόνο την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου.
Θα έχει μεσολαβήσει η κρίσιμη επόμενη συνεδρίαση (σ.σ. 6 Ιουνίου) του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Οι αποφάσεις του κεντρικού τραπεζίτη (σ.σ. η αγορά προεξοφλεί μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β.) και κυρίως το στίγμα, που θα δώσει για τη μετέπειτα πολιτική του, ως το τέλος του έτους, θα καθορίσουν την ένταση των ανοδικών αναθεωρήσεων.
Τα πλάνα των τραπεζών προβλέπουν ότι φέτος το μέσο Euribor τριμήνου θα διαμορφωθεί σε επίπεδα αντίστοιχα των περσινών (3,4%). Η Alpha αναμένει 3,5%, η Eurobank 3,25%, ενώ οι διοικήσεις Εθνικής και Optima εκτίμησαν ότι στο τέλος του έτους το Euribor τριμήνου θα κινείται στην περιοχή του 3%. Εξαίρεση αποτελεί η Πειραιώς, το business plan της οποίας προβλέπει μέσο Euribor τριμήνου 3,8% για φέτος.
Αν η ΕΚΤ επιβεβαιώσει με τη φρασεολογία της, στις 6 Ιουνίου, τις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς για πιο αργή αποκλιμάκωση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, δημιουργούνται προϋποθέσεις, η κερδοφορία των τραπεζών να διαμορφωθεί σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά του 2023, εξέλιξη που δεν έχει πλήρως προεξοφληθεί.
Δεν το είπε, αλλά το φωνάζουν τα αποτελέσματα
Η διοίκηση της Εθνικής απέφυγε να προβεί σε αντίστοιχη αναφορά, αλλά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η δομή του ισολογισμού και η συντηρητική πρόβλεψη του business plan για το πόσο θα υποχωρήσει το Euribor τριμήνου στο τέλος του έτους, «φωνάζουν» για ανοδική αναθεώρηση. Τα οργανικά καθαρά κέρδη της πρώτης τριμηνιαίας περιόδου διαμορφώθηκαν σε 320 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι η τράπεζα θα υπερβεί τον ετήσιο στόχο των 1,2 δισ. ευρώ.
Άλλωστε, οι εξελίξεις στην Εθνική αλληλοεπιδρούν με την απόφαση για τον χρονισμό της επόμενης διάθεσης μετοχών από το ΤΧΣ, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση αφού καθοδήγησε, με σειρά διαρροών, την αγορά για μετάθεση του -τελευταίου- placement σε χρόνο περί τα τέλη τους έτους, κάνει τώρα δεύτερες σκέψεις, πιθανώς υπό την πίεση θεσμών και την ευχέρεια που δημιουργεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού (σ.σ. μέρος των μετοχών ΕΤΕ κυριότητας ΤΧΣ εξετάζεται να μεταπωληθεί σε δημόσιο φορέα, πιθανώς το Υπερταμείο).
Ρόλο στην απόφαση θα παίξει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και βεβαίως οι συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν στις αγορές. Αν το placement διενεργηθεί, τελικώς, Ιούνιο με Ιούλιο, ενδέχεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Β' τριμήνου να επισπευσθεί ή να καθυστερήσει. Τέλος, ο χρονισμός του placement αλληλεπιδρά με το buyback που, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνει η φετινή πολιτική ανταμοιβής μετόχων της τράπεζας.
Η διάθεση μετοχών κυριότητας ΤΧΣ πριν τα… μπάνια του λαού, θα εξασφάλιζε αφενός τα νώτα της τράπεζας καθώς η επαναγορά μετοχών διενεργείται στην ίδια τιμή (σ.σ. τιμή διάθεσης placement), αφετέρου του Δημοσίου καθώς στην ίδια τιμή θα γίνει και η μεταφορά του 5% έως 8% από το ΤΧΣ σε άλλο φορέα του Δημοσίου. Όλα σε ένα και νοικοκυρεμένα, δηλαδή.