Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων την νέα πρόταση του Ομίλου ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας στο σπίτι, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων.
Η νέα πρόταση που κατατέθηκε από τον ΟΤE τον Απρίλιο αποτελεί μια απλοποιημένη εκδοχή της παλαιότερης που είχε κατατεθεί τον Μάρτιο, καθώς έχει δύο σημαντικές αλλαγές σε θέματα που είχαν προκαλέσει τις αντιρρήσεις της αγοράς και συγκεκριμένα:
- Δεν περιλαμβάνει exit πέναλτι, αν δεν πιάσει κάποιος πάροχος τους στόχους
- Τέθηκαν πλέον κοινοί στόχοι για όλους και όχι ανάλογα με την πελατειακή βάση
Η νέα διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 12/6/2024 και ώρα 15:00, με στόχο η ρύθμιση να πάρει το «πράσινο φως» από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.
Ειδικότερα, η πρόταση του ομίλου ΟTΕ προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων.
Στόχος είναι η μείωση αυτή να μεταφερθεί στη λιανική, ώστε να μειωθούν και οι τελικές τιμές προς τους καταναλωτές.
Εκπτωτική πολιτική
Η εκπτωτική πολιτική αφορά τα έτη 2024 έως 2028. Εντός του 2028 ο ΟΤE διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει νέα εκπτωτική πολιτική κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ, εφόσον απαιτείται.
Το 2024 οι υπηρεσίες FTTH ΟΤE είναι εμπορικά διαθέσιμες σε 1,33 εκατομμύρια συνδρομητές (γραμμές πρόσβασης εμπορικά διαθέσιμες στο τέλος του 2023). Ο ΟTΕ για το 2024 προσφέρει εκπτώσεις βάσει του όγκου των ενεργών συνδέσεων, καθορίζοντας τέσσερις βαθμίδες στις οποίες ο όγκος αυξάνεται κάθε χρόνο.
Ανάλογα με τη βαθμίδα μειώνεται και η χρέωση, με ακριβότερη τη βαθμίδα 1 και φθηνότερη τη βαθμίδα 4 κάθε έτους. Κατά τη διάρκεια των ετών, οι χρεώσεις παρουσιάζουν αυξομειώσεις, ενώ τα εφάπαξ τέλη αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Όπως είχε επισημάνει ο ΟTΕ, εφόσον η πρότασή του εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, «θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και τις υπερυψηλές ταχύτητες που προσφέρει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.
Συνεχείς μειώσεις τιμών λιανικής σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που παραθέτει ο ΟΤE, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στις τιμές λιανικής τόσο στη σταθερή όσο και την κινητή τηλεφωνία.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2019, η πραγματική μέση τιμή, προ φόρων, για τα δεδομένα κινητής έχει μειωθεί κατά 85%, από 1,6 ευρώ/GB σε 0,3 ευρώ/GB, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% στα δημοφιλή προγράμματα κινητής με πάγιο, καθώς και στην καρτοκινητή.
Αντίστοιχα στη σταθερή και σύμφωνα πάντα με τον ΟΤE, οι τιμές στα δημοφιλέστερα προγράμματα (ταχύτητες 50 Mbps και 100 Mbps) έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου. Σημειώνεται ότι η τιμή ανά Mbps μειώθηκε κατά 26%, έπειτα από την πρωτοβουλία του ομίλου ΟTΕ να αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες των συνδρομητών που δεν είχαν ακόμα πρόσβαση σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 ένας πελάτης COSMOTE μπορούσε να απολαμβάνει ταχύτητες 500 Mbps, μέσω FTTH, σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη για ταχύτητες 100 Mbps το 2020.
Οι μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες επιβεβαιώνονται και από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2023 σημείωσε αύξηση 3,5%, ενώ για τις τηλεπικοινωνίες πτώση 3,2%. Αντίστοιχα, για το 2022, ενώ ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 9,65%, ο ΔΤΚ Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,44%.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει θέσει στο επίκεντρο την αναβάθμιση των ταχυτήτων και την αύξηση της διείσδυσης της οπτικής ίνας. Κάτι το οποίο βρέθηκε και στο τραπέζι της τελευταίας συνάντησης του Δ. Παπαστεργίου με τους παρόχους, όπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα voucher θα αποτελέσουν το κλειδί για να αυξηθούν οι συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα.
Υπενθυμίζουμε πως στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους παρόχους ζητήθηκε από τις εταιρείες να καταθέσουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα των προγραμμάτων επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών που έχουν ήδη ούτως ή άλλως ανακοινώσει, έτσι ώστε να αποφευχθούν αστοχίες και καθυστερήσεις στα επενδυτικά προγράμματα.
Η απάντηση στη χαμηλή ζήτηση
Παρά το γεγονός ότι η κάλυψη της οπτικής ίνας στη χώρα φτάνει περίπου το 40%, η ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή, με τη διείσδυση να φτάνει μετά βίας το 10%. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟTΕ έκλεισε το 2023 με 251.000 συνδρομητές οπτικής ίνας, προσθέτοντας 35.000 συνδέσεις στο τελευταίο τρίμηνο. Η αγορά εκτιμάται πως συνολικά αγγίζει τις 350.000 συνδέσεις, καθώς η Nova έχει 75.000 πελάτες, ενώ Vodafone και Inalan δεν δημοσιεύουν τον αριθμό των συνδέσεων.
Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνουν, ωστόσο, πως το νέο κουπόνι Gigabit Voucher που θα επιδοτεί ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, θα δώσει ώθηση και έρχεται να «κουμπώσει» με το κουπόνι Smart Readiness, που αφορά την καλωδίωση των κτιρίων, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν τις συνδέσεις οπτικών ινών.
Το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει την αντίστοιχη δράση που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται πως θα αναθερμάνει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Αρχικά αναμένονταν πως θα ενεργοποιηθεί το 2023, ωστόσο πήρε παράταση για το 2024 και εκτιμάται ότι θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps.
Το Gigabit Voucher θα συνδυαστεί και με κουπόνι Smart Readiness που στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας. Στόχος είναι να μετατραπούν σε «έξυπνα» κτίρια, όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τα «έξυπνα» κτίρια θα διαθέτουν σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και θα μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και εξοπλισμό για ασφάλεια, καθώς και να ελέγχεται η καλή λειτουργία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.