Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση έχει αναδειχθεί σε αναγκαίο εφόδιο και θεμελιώδη δεξιότητα για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ηλικίας. Στο σημερινό περιβάλλον των ραγδαίων αλλαγών και της διάχυτης αβεβαιότητας παγκοσμίως, οι δεξιότητες του χρηματοοικονομικού εγγραματισμού καθίστανται ακόμη πιο απαραίτητες και η ανάγκη διαρκούς αναβάθμισής τους επιβεβλημένη, τόνισε μεταξύ άλλων η υποδιοικήτρια της ΤτΕ κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο Χρηματοπιστωτικού Εγγραμματισμού της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Η κα Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις δράσεις της TτΕ στον τομέα ενώ σημείωσε ότι οι χρηματοοικονομικές γνώσεις συμβάλλουν στον σωστό προγραμματισμό της αποταμίευσης, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, ώστε να διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα των νοικοκυριών τόσο σε βραχυχρόνιες διακυμάνσεις του εισοδήματός τους, όσο και μακροπρόθεσμα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
Τα νοικοκυριά που διαθέτουν αυτές τις γνώσεις είναι σε θέση μέσω των επενδυτικών τους αποφάσεων να εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις τους, υπογράμμισε.
Επιπλέον, θετικές είναι οι συνέπειες για την πράσινη μετάβαση μέσω της καλύτερης κατανόησης από πλευράς των πολιτών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων και των υπηρεσιών που καταναλώνουν, των επενδύσεων στις οποίες προβαίνουν και των επιλογών τους σε ασφαλιστικά προϊόντα.
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπογραμμίζουν τη σημασία του ψηφιακού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και επιβάλλουν την ανάγκη διαρκούς εξέλιξης των ψηφιακών δεξιοτήτων. Είναι επομένως σημαντικό ο σχεδιασμός της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης να ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση διά βίου μάθησης, που δεν σταματά στην πύλη του σχολείου, υπογράμμισε το στέλεχος της TτΕ.