Την προηγούμενη εβδομάδα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επισημάνθηκε από αρκετούς εκπροσώπους εταιριών και αξιωματούχους, πως η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια και με ισορροπία, ενώ υπήρξε και σημαντική κριτική ως προς τις κινήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα.
Ακολουθήθηκε μια «μονοδιάστατη προσέγγιση για φυγή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ηelleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, ενώ η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ υπογράμμισε τη σημασία της διασυνδεσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων της χώρας.
Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν περισσότεροι τομείς, πέρα από αυτόν της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι κρίσιμοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ του ρόλου του φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα και του ρόλου των νέων πηγών ενέργειας.
Σημείωσε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα αναγκαίο συστατικό για να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση και αποτελεί βασικό εταίρο που αντικαθιστά τον άνθρακα και το πετρέλαιο.
Οι διεργασίες για το ΕΣΕΚ
Η συζήτηση, όμως, για το ρόλο του φυσικού αερίου στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τον νέο εθνικό σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα.
Ειδικότερα, πριν λίγες ημέρες σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη του υπουργείου Ενέργειας και των αρμόδιων διαχειριστών (ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ) παρουσιάστηκε μια μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με προβλέψεις σε σχέση με τη συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. Σε αυτή τη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε η θέση από στελέχη του ΔΕΣΦΑ να υπάρξει ισόρροπη ενεργειακή μετάβαση, με το φυσικό αέριο να είναι μέρος αυτής.
Κάθετος Διάδρομος
Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμο ρόλο αναμένεται να έχει η χώρα μας μέσω της δημιουργίας του Κάθετου Διαδρόμου, τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει. Πρόκειται για το έργο που θα επιτρέψει την μεταφορά του αερίου από το Νότο στον Βορρά (και αντίστροφα) μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει το market test για την αύξηση της δυναμικότητας των υποδομών που θα τον απαρτίζουν.
Η ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τρίτη. Αναλυτές συνδέουν τον Κάθετο Διάδρομο με το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη μεταφορά υδρογόνου προς την Κεντρική Ευρώπη.
Χώρες όπως η Γερμανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI).