Αν δεν είχε στρώσει το έδαφος ήδη από την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι η χθεσινή ανακοίνωση από τον Κωστή Χατζηδάκη των παροχών που θα ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2025, έξι μήνες πριν κατατεθεί στη Βουλή, εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. Μια υπενθύμιση παροχών, ένα κλείσιμο του ματιού στους ψηφοφόρους, λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Ο ΥΠΕΘΟ, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, έστειλε το μήνυμα πως ό,τι περισσότερο μαζεύουμε, δεν θα το ξοδεύουμε, αλλά θα το κρατάμε για τις δύσκολες ώρες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες συστάσεις του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης, με διοχέτευση των τυχόν «υπερπλεονασμάτων» σε αποθεματικά ασφαλείας ή πρόσθετη μείωση του χρέους.
Πρακτικά, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Στουρνάρας ερμηνεύουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που αναμένεται να «κλειδώσουν» άμεσα από το Ευρωκοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε και της Κομισιόν, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Μετά τις αλλαγές, το βασικό κριτήριο συμμόρφωσης με τους κανόνες δεν είναι το ύψος του ελλείμματος (κάτω από 3% του ΑΕΠ) ή του πρωτογενούς πλεονάσματος (2,1% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου για την Ελλάδα), αλλά το ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Αυτή η διαφοροποίηση ακυρώνει την ισχύ τυχόν υπέρβασης εσόδων στην επιλογή διανομής μποναμάδων ή έκτακτων επιδομάτων. Και να υπάρχουν πρόσθετα έσοδα, αν υπάρχει «κόφτης» στις δαπάνες, πρόσθετες παροχές δεν καλύπτονται.
Η μετάβαση στη νέα εποχή έχει ήδη κλειδώσει, αλλά παραμένει αναγκαία η επικοινωνία της νέας δημοσιονομικής κανονικότητας τόσο προς την κοινωνία όσο και προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που αναφέρουν ουσιαστική υπέρβαση των εσόδων κατά τον μήνα Μάρτιο.
Σε αυτό το σκηνικό, ο ΥΠΕΘΟ χθες, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, έκανε «πακέτο» όσα ήδη έχει πει η κυβέρνηση πως θα κάνει το 2025 και όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, αθροίζοντας παροχές 870 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πακέτου, 400 εκατ. ευρώ, αφορά στην αύξηση των συντάξεων, η οποία προβλέπεται σε νόμο που ορίζει την ετήσια αναπροσαρμογή τους στο ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης. Αν υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι 2,8% και ο ρυθμός ανάπτυξης 2,3%, όπως αναφέρουν οι τελευταίες προβλέψεις της ΤτE, το ποσοστό της αύξησης από τον Ιανουάριο του 2025 θα είναι 2,55%.
Ομοίως ψηφισμένες και εν ισχύ είναι και οι διατάξεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με κόστος 120 εκατ. ευρώ το 2025, όπως και οι διατάξεις για την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ) και η αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές (22 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη πλευρά, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (κόστος 215 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ με εφαρμογή το 2025 και επιπλέον μισή μονάδα το 2027, ενώ τη μόνιμη μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 (κόστος 100 εκατ. ευρώ) την ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.
Πρακτικά λοιπόν, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν είπε τίποτα περισσότερο από όσα ήδη γνωρίζαμε πως θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025. Είπε όμως πως αυτά είναι και δεν υπάρχουν άλλα…