Στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του εισήχθη το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) κι εντός του 2024 θα πρέπει να περάσει από την πρώτη, μεταβατική περίοδο ανάπτυξης της επενδυτικής του λειτουργίας, στη δεύτερη.
Να σημειωθεί ότι έως σήμερα, τα αποθεματικά του ΤΕΚΑ, ύψους περίπου 112 εκατ. ευρώ που προέρχονται από εισφορές 350.000 ασφαλισμένων και 140.000 επιχειρήσεων-εργοδοτών, βρίσκονται σε καταθέσεις του Κοινού Κεφαλαίου των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Εντός του έτους, θα πρέπει η ευθύνη της διαχείρισης και επένδυσης των εισφορών αυτών αλλά και των επιπλέον που θα προστεθούν, να περάσει αποκλειστικά στο Ταμείο. Βάσει δε, του σχεδιασμού, έως και το 2026 όλοι οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν το ίδιο, προκαθορισμένο (default) συνταξιοδοτικό προϊόν, που θα συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός τυπικού ασφαλισμένου, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του.
Το προκαθορισμένο αυτό συνταξιοδοτικό προϊόν θα αντιστοιχεί σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που θα έχει δομή κύκλου ζωής. Δηλαδή, η σύνθεσή του θα είναι προσωποποιημένη, θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του κάθε ασφαλισμένου και θα αντιστοιχεί σε σύνθεση με υψηλότερο ρίσκο για τους νεότερους σε ηλικία ασφαλισμένους, το οποίο βαθμιαία θα μειώνεται, καθώς ο ασφαλισμένος πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Από το 2026 και μετά, κατά την τρίτη περίοδο, το ΤΕΚΑ θα είναι σε θέση να προσφέρει στους ασφαλισμένους έναν μικρό αριθμό κατάλληλα διαμορφωμένων συνταξιοδοτικών προϊόντων (επενδυτικών χαρτοφυλακίων) διαβαθμισμένου ρίσκου (δυναμικό - ισορροπημένο - συντηρητικό). Θα αφορά βέβαια μόνον εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους. Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει το συνταξιοδοτικό προϊόν όπου θα τοποθετούνται οι εισφορές του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myTEKA, ενώ εάν το επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει την επιλογή του κάθε τρία χρόνια.
Εχθές, διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκδήλωση με αφορμή το κλείσιμο δύο ετών από τη λειτουργία του ΤΕΚΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους νέους ασφαλισμένους να ενταχθούν σε αυτό και να επενδύσουν στο μέλλον τους. Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου εκτίμησε ότι στις επόμενες δεκαετίες το ΤΕΚΑ θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, τους 400.000 εργοδότες και τα 80 δισ. ευρώ αποθεματικό.
Η δημιουργία του ΤΕΚΑ μειώνει την έκθεση του συνταξιοδοτικού συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο, δημιουργεί κεφάλαια που θα συμβάλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξασφαλίζει υψηλότερες συντάξεις στους σημερινούς νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους, μειώνει τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.
Στη φάση της ωριμότητάς του, επισημαίνει μιλώντας στο Euro2day.gr o υφυπουργός που κλήθηκε να σχεδιάσει το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό, το ΤΕΚΑ θα έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας.
Μέρος αυτών, θα κατευθυνθεί στην ελληνική οικονομία, τονίζει, δίνοντας βάθος στη μάλλον «ρηχή» ελληνική αγορά κεφαλαίου. Αυτός είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, άλλωστε, κι ένας από τους λόγους δημιουργίας του ΤΕΚΑ.
Ένας άλλος λόγος αφορά όχι μόνο τις επικουρικές αλλά και τις κύριες συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμά ο υφυπουργός, λόγω της αύξησης των επενδύσεων που θα προκαλέσει η λειτουργία του ΤΕΚΑ, αναμένεται να αυξηθούν η παραγωγικότητα, οι μισθοί και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΕΚΑ Νίκος Τεσσαρομάτης ξεκαθάρισε, τέλος, ότι οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν κάθε στιγμή πού, πώς, γιατί επενδύονται οι εισφορές τους, ποιες είναι οι αποδόσεις των επενδύσεων και ποια είναι τα αποτελέσματα των επιλογών της διαχείρισης.
«Οι ίδιοι θα είναι οι πιο αυστηροί επόπτες του συστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.