Σε μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και τον Ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) εξελίσσεται το ζήτημα του κόστους των έργων επέκτασης ή ενίσχυσης του συστήματος.
Με τη ρυθμιστική αρχή να έχει ζητήσει οι δαπάνες των έργων να αποζημιώνονται με διαφορετικό τρόπο και τον διαχειριστή να μιλάει για οικονομική ζημιά που φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες επισημαίνει πως τα συγκεκριμένα έργα που αφορούν τη σύνδεση έργων ΑΠΕ υπολογίζονται σε 2GW προειδοποιώντας ότι αν διαφοροποιηθεί ο τρόπος αποζημίωσης θα υποχρεωθεί να τα εγκαταλείψει.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με το νόμο 4951/2022 και συγκεκριμένα το άρθρο 98 (τροποποιήθηκε με τον 5037/2023) προβλέπεται πως για τα έργα του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Ελληνικού Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το 50% του κόστους εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή της βάση και ανακτάται πλήρως μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος. Το υπόλοιπο 50% προβλέπει την επιβάρυνση των παραγωγών που εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα έργα.
Όμως, στα παραπάνω δεδομένα ήρθε να προστεθεί η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων τα συγκεκριμένα έργα να μην αποζημιώνονται με βάση το Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC), αλλά με βάση το κόστος δανεισμού.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε ένα γύρο επιστολών μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής και του διαχειριστή, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για υπονόμευση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Σε χθεσινή του ανακοίνωση τόνιζε πως «τα συγκεκριμένα έργα δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Συστήματος και οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε τις συγκεκριμένες επενδύσεις μη βιώσιμες για τον ΑΔΜΗΕ».
Πηγές του διαχειριστή επισημαίνουν πως σε περίπτωση που ακολουθηθεί αυτός ο υπολογισμός τότε θα μπορούσε να δημιουργήσει επιβάρυνση της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Μάλιστα επισημαίνουν πως με βάση την αναθεωρημένη απόδοση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του Διαχειριστή για τα έτη 2023-2025, θα υπάρξει τελικά ζημιά 100 εκατ. ευρώ, καθιστώντας ασύμφορη την υλοποίηση των έργων.
Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αναθεωρήθηκε το επιτρεπόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ κατά περίπου 10% την περίοδο 2023-25. Πιο συγκεκριμένα, για το 2023 αυξάνεται κατά 9,96%, για το 2024 κατά 10,51% και για το 2025 κατά 10,64%. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται φόβοι για νέα επιβάρυνση των καταναλωτών, λόγω της αύξησης στα σχετικά τιμολόγια των χρηστών του δικτύου διανομής.
Πηγές, πάντως, από τον χώρο της εργοβόρας βιομηχανίας σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις αντιδρούν, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αλλαγών του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά στην κατασκευή των έργων επέκτασης του δικτύου. Φοβούνται ότι από την κόντρα μπορεί να προκύψει «κοινωνικοποίηση» του κόστους μέσω των τελών.