Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο παράνομος τζόγος στη χώρα μας καθώς περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ παίχτηκαν το 2023 μέσα από τα παράνομα δίκτυα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ανήλικοι που εθίζονται στον τζόγο.
Κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Παιγνίων σε συνεργασία με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Cleon Conferences Communications, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο θέμα του παράνομου τζόγου, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων και μάλιστα άμεσα. Σημείωσε επίσης πως το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την ΕΕΕΠ θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις παρεμβάσεις που προτείνει η Επιτροπή για τη μείωση του παράνομου τζόγου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στα παράνομα δίκτυα στρέφονται οι νέοι από 17 ετών και πάνω, οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν στους νόμιμους παρόχους καθώς ο νόμος προβλέπει τη συμμετοχή στα παίγνια των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με μελέτη της Kapa Research που υλοποιήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και παρουσιάστηκε χθες, συνολικά το 2023 παίχτηκαν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον. Από αυτά, το ένα δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε διαδικτυακά παιχνίδια και τα 700 εκατομμύρια ευρώ σε επίγεια παιχνίδια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 900.000 Έλληνες, δηλαδή σχεδόν 1 στους 10, έχει συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παιχνίδια έστω και μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες. «Αυτό που μας προκάλεσε έκπληξη είναι ότι όσοι παίζουν σε μη αδειοδοτημένα δίκτυα, αν και γνωρίζουν ότι πρόκειται για παράνομη πράξη, ωστόσο δεν διστάζουν να το παραδεχθούν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Δημήτρης Ντζανάτος κατά την παρουσίαση της έρευνας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ως επιτροπή έχουν υποχρέωση να πείσουν τους παίκτες ότι όταν παίζεις στο παράνομο δίκτυο, «νομίζεις ότι είσαι ωφελημένος αλλά στην ουσία μόνο χαμένος βγαίνεις». Έκανε λόγο μάλιστα για δεκάδες καταγγελίες σε καθημερινή βάση για παράνομους παρόχους.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι παίκτες στο παράνομο δίκτυο ξαναέπαιξαν το 47,55% των κερδών τους κατά μέσο όρο. Το μέσο ετήσιο ποσό που δαπανήθηκε ανά παίκτη ανέρχεται στο ποσό των 1.934 ευρώ.
Ειδικότερα, 1.194 ευρώ είναι ο ετήσιος μέσος όρος δαπάνης ανά παίκτη στα διαδικτυακά μη αδειοδοτημένα δίκτυα και 738 ευρώ είναι ο ετήσιος μέσος όρος δαπάνης ανά παίκτη στα επίγεια μη αδειοδοτημένα δίκτυα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αίσθηση που έχουν οι παίκτες από τη συμμετοχή τους στο μη αδειοδοτημένο περιβάλλον είναι για το 9,6% ότι βγήκε κερδισμένος, το 15,6% μάλλον κερδισμένος, το 20,5% ούτε κερδισμένος ούτε χαμένος, το 25,2% μάλλον χαμένος και το 27,2% χαμένος.
Σε απάντηση για τον τρόπο που ενημερώνονται για τα παράνομα δίκτυα, το 58,57% απάντησε μέσω φίλων και γνωστών, το 40,41% μέσω διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 23,06% μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου», το 22,86% μέσω άμεσης προωθητικής ενέργειας, το 9,59% κατόπιν απευθείας επικοινωνίας με τον παράνομο διοργανωτή, το 3,88% απάντησε δεν ξέρω, δεν απαντώ.
Αναφορικά με τα κίνητρα που πήγαν προς τον παράνομο τζόγο, το 48,37% ανέφεραν ότι δεν απαιτεί ταυτοποίηση παίκτη, το 45,71% ότι δεν φορολογούνται τα κέρδη και πάνω από 41% τονίζουν ότι προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις και καλύτερα μπόνους.
Ανήλικοι το 10,3%
Το 68,5% που έπαιξαν είναι άντρες και το υπόλοιπο 31,5% γυναίκες. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, πρωταθλητές στα παράνομα πονταρίσματα αναδεικνύονται τα άτομα 25 έως 54 ετών ενώ για πρώτη φορά στην έρευνα εισήχθη και η ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών, η οποία αντιπροσώπευσε το 10,3% των παικτών στο μη αδειοδοτημένο περιβάλλον.
Να σημειωθεί ότι η ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών προσανατολίζεται κατά κύριο λόγο στο διαδίκτυο, επιλέγοντας σε μεγάλο βαθμό τον αθλητικό στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου (77,4%), ενώ ακολουθούν τα παιχνίδια καζίνο μέσω διαδικτύου και τα φρουτάκια μέσω διαδικτύου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όσον αφορά τη συχνότητα ανά ηλικιακή ομάδα, στο διαδίκτυο σχεδόν κάθε μέρα παίζει η πλειονότητα σε ηλικίες 17 έως 24, μία ή δύο φορές την εβδομάδα παίζει η πλειονότητα των 23-34, μία ή δύο φορές τον μήνα παίζουν οι ηλικίες έως 53 ετών και πιο σπάνια όσοι είναι πάνω από 63 ετών.
Στόχοι της ΕΕΕΠ
Σύμφωνα με την έρευνα, οι στόχοι της ΕΕΕΠ είναι:
- Αναβάθμιση της ελκυστικότητας του νόμιμου δικτύου
- Περιορισμός των παράνομων συναλλαγών
- Περιορισμός της παράνομης προβολής και προώθησης
- Συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού
- Ανάπτυξη καινοτομίας και βέλτιστων πρακτικών
- Ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύων
- Ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής