Ποδαρικό με το δεξί έκαναν τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece, συνεχίζοντας το σερί ανοδικών επιδόσεων.
Μπορεί ο Ιανουάριος να μην είναι ενδεικτικός μήνας σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των αεροδρομίων και την επιβατική κίνηση, καθώς αφενός οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators δεν έχουν ξεκινήσει έστω και δειλά τα πρώτα δρομολόγια της επικείμενης σεζόν και αφετέρου η κίνηση εσωτερικού παραδοσιακά διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα μετά τις εορτές, ωστόσο, δείχνει την τάση που κυριαρχεί.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα διαθέσιμα στοιχεία, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας διαμορφώθηκε στις 640 χιλιάδες, παραπέμποντας σε άνοδο 7,4% σε σχέση με το 2023. Μονοψήφια αύξηση 5,8% σημειώθηκε ως προς την εγχώρια κίνηση, με 395 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ η διεθνής κίνηση κατέγραψε διψήφιο ποσοστό ανόδου στο 10,3% με 244 χιλιάδες τουρίστες.
Στους κερδισμένους του Ιανουαρίου περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο υποδέχτηκε περισσότερους από 406 χιλιάδες επιβάτες με αύξηση 9,1% σε σχέση με το 2023. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσε η Κεφαλονιά, στο συν 15,2% και ακολούθησε η Καβάλα με αύξηση 14,3%. Με σημαντική άνοδο 9,6% έκλεισε ο πρώτος μήνας του χρόνου και για τη Ρόδο, ενώ αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν 4 προορισμοί. Το Ακτιο σημείωσε πτώση 4,2% συγκριτικά με το 2023, στο μείον 2,8% βρέθηκε η Σάμος και υστέρηση 2,1% κατέγραψε η Σκιάθος. Οριακή πτώση 0,6% σημείωσε και η Κως.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα των πτήσεων, με τον αριθμό των δρομολογίων που πραγματοποιήθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους να κινείται ανοδικά κατά 6,5%, με τις διεθνείς πτήσεις να βρίσκονται στο συν 10,9% και τις πτήσεις εσωτερικού στο συν 4,9% σε σχέση με πέρυσι.