Τα τρία πρώτα υποθηκοφυλακεία, της Νέας Σμύρνης, της Σαλαμίνας και του Βύρωνα, πέρασαν ήδη στην ψηφιακή εποχή και έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο όλων των υποθηκοφυλακείων Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Για να ψηφιοποιηθούν και τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας, των 600 εκατομμυρίων σελίδων (σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι σελίδες δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν τελικά το ένα δισεκατομμύριο), θα απαιτηθεί χρόνος που φτάνει έως το τέλος του 2025. Η αρχή όμως έχει γίνει και, με απόφαση που συνυπογράφουν ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης, από την πλατφόρμα archive.ktimatologio.gr οι δικηγόροι μπορούν με λίγα κλικ να αντλούν αρχεία υποθηκοφυλακείων τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί.
Το πιο απλό στοιχείο αφορά την ύπαρξη βαρών στα ακίνητα (υποθήκες, κατασχέσεις κ.λπ.), διαδικασία η οποία δια της χειρόγραφης οδού μπορούσε να απαιτήσει ακόμα και μήνες ταλαιπωρίας. Το μέτρο καλοδέχτηκε ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το πάγιο αίτημα του δικηγορικού κόσμου για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων ικανοποιείται και πλέον τίθεται σταδιακά σε λειτουργία η διαδικασία πλήρους απομακρυσμένου ψηφιακού ελέγχου στο αρχείο των Υποθηκοφυλακείων της Αττικής».
Η πλατφόρμα
Σύμφωνα με την απόφαση, πρόσβαση στην εφαρμογή ως χρήστες δύνανται να έχουν δικηγόροι, οι οποίοι εισέρχονται στην πλατφόρμα αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών της πύλης της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων.
Μετά την είσοδό του στην πλατφόρμα, ο χρήστης δικηγόρος δύναται να προβεί σε αναζήτηση σε αρχεία υποθηκοφυλακείων τα οποία έχουν αναρτηθεί ψηφιακά στην πλατφόρμα. Η αναζήτηση γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως, ενδεικτικά: Υποθηκοφυλακείο, Τύπος βιβλίου (Ευρετήρια, Μεταγραφές, Υποθήκες, Κατασχέσεις, Διεκδικήσεις), Ονομασία βιβλίου κ.ά.
Επιλέγοντας «Αναζήτηση», η εφαρμογή προβάλλει όλα τα αποτελέσματα που αντιστοιχούν στα κριτήρια επιλογής. Στη συνέχεια, επιλέγοντας «Προβολή» στο βιβλίο ενδιαφέροντος, ο χρήστης δικηγόρος μεταφέρεται σε νέα σελίδα, στην οποία μπορεί να ερευνήσει το βιβλίο που επέλεξε στο σύνολό του.
Ο χρήστης δικηγόρος είναι σε θέση να κάνει λήψη της εκάστοτε σελίδας μέσω της σχετικής επιλογής. Η εφαρμογή μετατρέπει τις επιλεγμένες σελίδες σε αρχείο μορφής pdf, στο οποίο προστίθεται υδατογράφημα, καθώς και τα στοιχεία του χρήστη που πραγματοποίησε τη λήψη (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία και ώρα λήψης).
Προθεσμίες
Το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων της χώρας έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 238,4 εκατ. ευρώ. Με βάση τα συμφωνημένα ορόσημα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Θα ψηφιοποιηθούν όλα τα βιβλία μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων, όπως και τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια.
Στη συνέχεια, τα ψηφιοποιημένα έγγραφα θα καταχωρούνται σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα και μεταδεδομένα -δηλαδή ορισμένα βασικά στοιχεία των εγγράφων. Τα μεταδεδομένα περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως: κωδικός υποθηκοφυλακείου, κωδικός ∆ήμου/ΟΤΑ, αριθμός τόμου, αριθμός σελίδας, αριθμός εγγράφου-πράξης κ.λπ.
Στην πρώτη φάση του έργου ψηφιοποιούνται τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων:
- Αθηνών, με 22 εκατ. σελίδες
- Πειραιώς, με 7 εκατ. σελίδες
- Νίκαιας, με 3,8 εκατ. σελίδες
- Καλλιθέας, με 3 εκατ. σελίδες
- Σαλαμίνας, με 2,5 εκατ. σελίδες
- Γλυφάδας, με 2,5 εκατ. σελίδες
- Π. Φαλήρου, με 2,4 εκατ. σελίδες
- Ν. Σμύρνης, με 1,8 εκατ. σελίδες
- Βούλας, με 1,1 εκατ. σελίδες
- Αίγινας, με 1,1 εκατ. σελίδες
- Πόρου, με 1 εκατ. σελίδες
- Κυθήρων, με 0,6 εκατ. σελίδες
- Σπετσών, με 0,25 εκατ. σελίδες
- Ύδρας, με 0,148 εκατ. σελίδες