Οι έντεκα ελληνικές startup που άλλαξαν χέρια

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και ειδικότερα Αμερικάνων επενδυτών μπήκαν το 2023 οι ελληνικές startup. Cisco, Dell, Intel, και Hewlett Packard Enterprise έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό οικοσύστημα.

Δημοσιεύθηκε: 2 Ιανουαρίου 2024 - 07:48

Load more

Με 11 εξαγορές ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, έκλεισε ένας χρόνος στον οποίο αν και λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων παρουσίασε σημαντική μείωση επενδυτικών κινήσεων στο παγκόσμιο νεοφυές οικοσύστημα,  η χώρα μας «αντιστάθηκε» σθεναρά.

Οι Augmenta, Marine, Traffic, Deep Sea, Arrikto, OilX, Code BGP, Seervision, Aquanetix, InAccel, Mist.io και Kineo συμπληρώνουν τον κατάλογο των ελληνικών startups που εξαγοράστηκαν το 2023 βάζοντας στην Ελλάδα αρκετά ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Augmenta

Το 2017 ο Γιώργος Βαρβαρέλης και ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, φοιτητές Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αγρότες στην Περίβλεπτο Μαγνησίας προχώρησαν στην δημιουργία της Augmenta Agriculture Technologies, μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, η οποία έφερε στον αγρό «state of the art» τεχνολογίες, όπως μηχανική όραση (machine vision) και τεχνητή νοημοσύνη.  

Το καινοτόμο σύστημα διαφοροποιημένης real time εφαρμογής αγροχημικών και λιπασμάτων στο χωράφι, που δημιούργησε το 2018 η Augmenta, προσφέρει πλήρη αυτοματοποίηση της κατανομής των εισροών και βρίσκεται πλέον στα χέρια αγροτών σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία και τη Βραζιλία μέχρι την Τουρκία και την Ουκρανία.

Μια καινοτομία την οποία αναγνώρισε η CNH Industrial, παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή τρακτέρ και δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής γεωργικού εξοπλισμού στον κόσμο, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της γνωστής ιταλικής δυναστείας των Ανιέλι. Μια αναγνώριση που μεταφράστηκε σε συνεργασία των δύο πλευρών, ήδη από τα πρώτα βήματα της ελληνικής startup, και βάθυνε το 2021, όταν η CNH Industrial απέκτησε ποσοστό 10,5% στην εταιρεία και εντάχθηκε στο ΔΣ της Augmenta.

Στις αρχές του 2023 η  CNH Industrial εξαγόρασε το 100% της Augmenta Technologies έναντι τιμήματος 110 εκατ. δολ. σε μετρητά. Μετά την εξαγορά, CNH Industrial, που ελέγχει εμβληματικά brands όπως τα Case IH, New Holland και Steyr, ενσωμάτωσε την τεχνολογία της Augmenta στα τρακτέρ της, προχωρώντας, παράλληλα, στη δημιουργία innovation hub στην Αθήνα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά μέσα στο 2023 ενώ πλέον κατέχει την  τρίτη θέση των κορυφαίων exit ελληνικών startup.

Marine Traffic

Σύμφωνα με την αγορά, η Marine Traffic αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά της χρονιάς τον Φεβρουάριο του 2023. Αν και το ποσό εξαγοράς από την βελγική εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων, analytics και στοιχείων αγοράς Kpler, δεν έγινε γνωστό φαίνεται ότι ήταν τέτοιο ώστε να την φέρει όχι μόνο στη δεύτερη θέση του 2023 αλλά και ανάμεσα στα 10 κορυφαία exits ελληνικών startup.

Η Marine Traffic ιδρύθηκε το 2007, εδρεύει στην Αθήνα και έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλίας, κάνοντας τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και τα analytics ευρέως διαθέσιμα. Ο κύκλος εργασιών της το προηγούμενο έτος ανήλθε στα επίπεδα των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απασχολεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό περισσότερα από 150 άτομα.

Η παρακολούθηση των κινήσεων των πλοίων βρίσκεται στον πυρήνα της δραστηριότητάς της. Βασιζόμενη σε μια βάση δεδομένων που συλλέγονται από δίκτυο παράκτιων σταθμών λήψης AIS (Automatic Identification System), που συμπληρώνεται από δορυφορικούς δέκτες, εφαρμόζει αλγόριθμους και ενσωματώνει συμπληρωματικές πηγές δεδομένων για να παρέχει στους κλάδους της ναυτιλίας, του εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα. Τα κύρια γραφεία της βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και τη Σιγκαπούρη και διαθέτει παγκόσμια απήχηση υποστηρίζοντας εκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας.

Deep Sea

Ακόμα μία ελληνική startup από το χώρο της ναυτιλίας κέντρισε το ενδιαφέρον και μπήκε στο τοπ των εξαγορών για την χώρα μας. Πρόκειται για την ελληνική νεοφυή εταιρεία DeepSea Technologies του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου και του Ρομπέρτο Κούστα που εξαγοράστηκε από την ιαπωνική πολυεθνική Nabtesco, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

H DeepSea έχει αναπτύξει πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης η οποία μέσα από τη συλλογή –σε πραγματικό χρόνο– δεδομένων που αφορούν την απόδοση των εμπορικών πλοίων (δεξαμενόπλοια, κοντέινερ) κατά τη διάρκεια της πλεύσης, δημιουργεί μοντέλα για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής τους (εξοικονόμηση καυσίμου, μείωση εκπομπών άνθρακα) λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε πλοίου κ.λπ. Η τεχνολογία της χρησιμοποιείται σε πάνω από 300 πλοία.

Η ομάδα της DeepSea, που αποτελείται από 90 άτομα –το 80% βρίσκεται στην Ελλάδα– αναμένεται να ενισχυθεί σε 110 το επόμενο διάστημα, ενώ η Αθήνα μετατρέπεται σε κέντρο τεχνητής νοημοσύνης για τις δραστηριότητες της ιαπωνικής εταιρείας.

Arrikto

Στη σχετική λίστα εντοπίζεται και η απορρόφηση της Arrikto του Κωνσταντίνου Βενετσανόπουλου και του Βαγγέλη Κούκη από την Hewlett Packard Enterprise, μία εξαγορά που φέρεται να στόχευε κυρίως στην ομάδα της ελληνικής startup (acquihiring), η οποία διατηρεί γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά και στην Αθήνα.

Η ελληνική startup προσφέρει εργαλεία για γρήγορη και ευέλικτη ανάπτυξη εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης (Machine Learning) για επιχειρήσεις, οργανισμούς και επιστήμονες δεδομένων. Πριν εξαγοραστεί από την Hewlett Packard Enterprise, είχε πελάτες σε 17 χώρες και είχε αντλήσει 14 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση.

OilX

Από την Energy Aspects, μια κορυφαία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας, που παρέχει έρευνα, ανάλυση και δεδομένα για όλα τα βασικά ενεργειακά εμπορεύματα, εξαγοράστηκε η εταιρεία την OilX, μια νεοφυή επιχείρηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο όμιλος Signal Ventures αποτέλεσε την «θερμοκοιτίδα» (incubator) της OilX.

Η OilX αποτελεί την πρώτη startup που αναδύθηκε από το πρόγραμμα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Signal, το οποίο προσφέρει στους εκάστοτε ιδρυτές και στις πρώιμου σταδίου ομάδες τους, έμπρακτη υποστήριξη, με τη μορφή επενδύσεων, κοινών υπηρεσιών (όπως νομικές, χρηματοοικονομικές, ανθρώπινου δυναμικού), καθώς και την απαιτούμενη δυναμική και ώθηση μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και των δεδομένων της Signal.

Η ελληνική startup συνδυάζει τεχνητή νοημοσύνη, δορυφορικά δεδομένα, ναυτιλιακά δεδομένα και στατιστικές από τελωνεία κι επίσημους φορείς για να παρέχει στους χρήστες της μια ακριβέστερη εικόνα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας προσφέροντας ένα ψηφιακό δίδυμο της αλυσίδας εφοδιασμού σε πραγματικό χρόνο.

Η πλατφόρμα καλύπτει όλα τα στοιχεία της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, από τα κοιτάσματα και το δεξαμενόπλοιο ή τον αγωγό μέχρι το σημείο όπου φτάνει και μεταφέρεται στα διυλιστήρια.

Code BGP

Στην εξαγορά της Code BGP, δημιουργό λογισμικού για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol) το οποίο αποτελεί το πρωτόκολλο δρομολόγησης του Διαδικτύου, προχώρησε μέσα στο 2023 η Cisco, παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες δικτύων και εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο τεχνολογίας Nasdaq.

Η τεχνολογία της Code BGP θα ενσωματωθεί στο λογισμικό ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes της Cisco με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει και τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου.

Το πρωτόκολλο BGP αποτελεί κρίσιμη τεχνολογία για την ορθή λειτουργία του Διαδικτύου. Οι εταιρείες Διαδικτύου πραγματοποιούν σειρά ρυθμίσεων στο BGP καθημερινά (για τον προσδιορισμό των διαδρομών που ακολουθεί η κίνηση στο Διαδίκτυο), η πλειοψηφία των οποίων γίνεται χωρίς τη χρήση αυτοματισμών. Έτσι, γίνονται λάθη τα οποία έχουν σημαντικό κόστος για τις εταιρείες και μπορούν ακόμα και να διακόψουν τη λειτουργία ορισμένων τμημάτων του δικτύου. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συχνά επιθέσεις τύπου BGP prefix hijacking λόγω της έλλειψης εγγενούς ασφάλειας στο BGP. Την περασμένη χρονιά μόνο, συνέβησαν 6.200 τέτοια περιστατικά.

Η Code BGP ξεκίνησε πριν δυο χρόνια με στόχο να συμβάλλει στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών που πραγματοποιούν καθημερινά οι διαχειριστές δικτύων στο BGP ώστε να αυξήσουν τον έλεγχο στα δίκτυά τους και να επιτύχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας και μεγαλύτερη ασφάλεια, αρχικά για το δίκτυό τους και κατ' επέκταση για το ίδιο το Διαδίκτυο. Η εταιρεία, η οποία είναι spin-off του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), άντλησε γύρο χρηματοδότησης τον Ιούνιο του 2021 από τη Marathon Venture Capital ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ιδρυτές της Code BGP, Ξενοφώντας Δημητρόπουλος (CEO), Βασίλειος Κοτρώνης (CTO) και Λευτέρης Μανασσάκης (COO) είναι διακεκριμένοι ερευνητές, δημιουργοί λογισμικού ανοιχτού κώδικα και στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των υποδομών Διαδικτύου. Αποτελούν μέλη της ομάδας που δημιούργησε το ARTEMIS, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ελέγχει τις λειτουργίες που εκτελούνται για τη παρακολούθηση του πρωτοκόλλου BGP και ενημερώνει άμεσα για επιθέσεις τύπου BGP prefix hijacking.

Seervision

Η ελληνική startup Seervision πέρασε στον έλεγχο της καλιφορνέζικης QSC LLC, μέσω της θυγατρικής της Q-SYS. Η Seervision είναι  πρωτοπόρος στον κλάδο του λογισμικού αυτοματισμού καμερών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Στα άμεσα σχέδιά της εταιρείας είναι πλέον η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του γραφείου στην Αθήνα, με τη startup να προχωρά σε προσλήψεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης γύρω από τη Ρομποτική, την Υπολογιστική Όραση και Απεικόνιση, Μηχανική Μάθηση και την Επεξεργασία Δεδομένων.

Στη Seervision, με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Καριώτογλου, έχουν επενδύσει το ελβετικό Verve Capital με βάση τη Ζυρίχη και το ελληνικό fund Metavallon VC.

Η εξαγορά αναμένεται να επιταχύνει τη στρατηγική της Q-SYS για την ανάπτυξη και την παροχή μιας επεκτάσιμης και ευέλικτης πλατφόρμας λογισμικού με έξυπνη τεχνολογία ήχου, βίντεο και ελέγχου, η οποία υποστηρίζει ένα πλαίσιο ενοποιημένων επικοινωνιών & βιντεοδιασκέψεων στην εποχή της μετα-πανδημικής υβριδικής εργασίας.

Aquanetixx

Η αμερικανική εταιρεία Innovasea εξαγόρασε την ελληνική Aquanetix, νεοφυή εταιρεία λογισμικού υδατοκαλλιέργειας. Η Aquanetix ιδρύθηκε το 2015 και έχει αναπτύξει ένα cloud software διαχείρισης υδατοκαλλιέργειας που "προσφέρει βαθιές γνώσεις για τις λειτουργίες των ιχθυοτροφείων" σύμφωνα με την Innovasea. Το λογισμικό της εταιρείας χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 200 ιχθυοτροφεία σε 31 χώρες και χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια περισσότερων από 30 ειδών ψαριών και γαρίδων.

CEO και συνιδρυτής της Aquanetix, είναι ο Diogo Thomaz, ο οποίος εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο τμήμα R&D της Σελόντα, ενώ το 2012 δημιούργησε την Aquanetix μαζί με την Στέλλα Αδαμίδου.

InAccel

Είναι  από τις τελευταίες εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά, καθώς πέρασε στα χέρια της Intel που συνεργάζονταν εδώ και καιρό.

H InAccel είναι πρωτοπόρος διεθνώς στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση, η μηχανική όραση και οι εφαρμογές βιο-πληροφορικής.

Η Startup ιδρύθηκε με σκοπό να καλύψει την ανάγκη που υπήρχε στην αγορά για ταχύτερη επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Νέες εφαρμογές, όπως η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η μηχανική μάθηση, έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους κάτι που δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις στους διαχειριστές υπολογιστικών κέντρων. Για τον λόγο αυτό η ελληνική Startup παρέχει έτοιμες βιβλιοθήκες για επιταχυντές (FPGAs) στο cloud, βοηθώντας τις εταιρείες να αυξήσουν την απόδοση των εφαρμογών τους και παράλληλα να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας στο cloud, το οποίο εξαρτάται άμεσα από το χρόνο χρήσης των πόρων.

Μάλιστα, το 2018 η Startup κατάφερε να «σηκώσει» χρηματοδότηση ύψους ύψους 500.000 ευρώ από τη Μarathon VC, ενώ το 2021 βραβεύτηκε με το Venture Impact Awards με την υποστήριξη του The Hellenic Initiative.

Τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας (Δρ. Χριστόφορος Κάχρης, Ηλίας Κορομηλάς και Ιωάννης Σταμέλος) έχουν μεγάλη εμπειρία στη σχεδίαση ειδικών ψηφιακών κυκλωμάτων για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση.

Η InAccel είναι στελεχωμένη με υψηλής κατάρτισης νέους μηχανικούς, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής όπως η Microsoft, η Amazon και η Xilinx.

Mist.io

Η ελληνική Mist.io εξαγοράστηκε από την αμερικανική Dell χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό εξαγοράς. Η ελληνική startup δημιουργεί μια πλατφόρμα διαχείρισης πολλαπλών νεφών η οποία επιτρέπει μια ενιαία διεπαφή για την εκτέλεση κοινών διαχείρισης, όπως παροχή, ενορχήστρωση, παρακολούθηση, αυτοματοποίηση και ανάλυση κόστους.

Kineo

Τη συνδρομητική υπηρεσία μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινών Kineo εξαγόρασε η ελληνική startup instacar, ενισχύοντας την παρουσία της στον τομέα της μικροκινητικότητας.

Μέσω της εξαγοράς, η Kineo, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2021 και πλέον δραστηριοποιείται σε τουλάχιστον 40 περιοχές της χώρας, θα μπορέσει να αξιοποιήσει την τεχνολογία, το δίκτυο και τους πόρους του instacar. Στόχος είναι η διεύρυνση των υπηρεσιών της, η αύξηση των πελατών και των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για το instacar, η εξαγορά εντάσσεται στην στρατηγική επένδυσης στη μικροκινητικότητα και στους πράσινους τρόπους μετακίνησης.

Στόχος της εταιρείας, η οποία προσφέρει ευέλικτη μίσθωση οχημάτων μέσω συνδρομητικής υπηρεσίας, είναι να ενδυναμώσει την ελληνική αγορά μικροκινητικότητας. To instacar έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα ευέλικτης μίσθωσης οχημάτων, δηλαδή ηλεκτρικών ποδηλάτων, αυτοκινήτων, βαν κ.ά., τα οποία ένας ιδιώτης ή μία επιχείρηση μπορεί να μισθώσει από 1 έως 24 μήνες.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων