Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης της οποίας τα μέλη διέπρατταν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικής συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών.
Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον ΕΟΠΥΥ τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.
Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση ΑΜΚΑ ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.
Μάλιστα, για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους, επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρίσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.
Ωστόσο, η οργάνωση εκμεταλλευόταν το δίκτυο διανομής που είχε αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών, συγκαλύπτοντας την παράνομη δράση τους και ενσωματώνοντάς την στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν αχυρανθρώπους ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και, σε περίπτωση καταγγελίας, συνέχιζαν τη δραστηριότητά τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.
Τέλος, η νομιμοποίηση των εσόδων πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από αχυρανθρώπους, ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.
Η παράνομη δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και άλλων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα παραπάνω ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.
Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες επιχείρηση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 5 μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντά του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων και χρησιμοποίηση αυτών, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018, ενώθηκαν μεταξύ τους και σύστησαν εγκληματική οργάνωση με επιχειρησιακή δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη δωροδοκιών, ψευδών βεβαιώσεων και απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέκυπταν από τις πράξεις αυτές.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες κατηγορουμένων και τις έδρες επιχειρήσεων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πλήθος εγγράφων (τιμολόγια, αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών, καταστατικά κ.λπ.) που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες,
- πλήθος επαγγελματικών σφραγίδων εταιρειών,
- πλήθος τραπεζικών καρτών ανάληψης χρημάτων,
- κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
- 92.255 ευρώ,
- 11.350 δολάρια,
- 2.300 βρετανικές λίρες,
- πιστόλι με γεμιστήρα και
- 63 αβολίδωτα φυσίγγια.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Τέλος, από την ΕΛΑΣ υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ