Μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη ο νέος κόμβος δεδομένων στην χώρα μας γίνεται η Κρήτη η οποία μπαίνει στο στόχαστρο επενδυτών για data centers και υποβρύχια καλώδια.
Η τελευταία ανακοίνωση ήρθε από την EXA Infrastructure, τη μεγαλύτερη ειδική πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών που συνδέει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η οποία θα προσθέσει 550 χιλιόμετρα ενός νέου συστήματος DWDM σε δύο διαδρομές οπτικής ίνας με τερματισμό τα Χανιά της Κρήτης. Πρόκειται για μια δεύτερη εναλλακτική υποθαλάσσια διαδρομή της EXA Infrastructure η οποία πλέον αποκτά ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά.
Αυτές οι νέες επεκτάσεις ενισχύουν περαιτέρω το αποτύπωμα του δικτύου της EXA συνδέοντας τα Χανιά τόσο με την Αθήνα, όσο και με την Πρέβεζα, που αποτελούν τρεις αναδυόμενους κόμβους συνδεσιμότητας, προσφέροντας πρόσθετες επιλογές ποικιλομορφίας δρομολόγησης.
Η απευθείας σύνδεση του δικτύου με την Αθήνα θα είναι έτοιμη για εξυπηρέτηση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του τρίτου τριμήνου.
Η EXA Infrastructure, που πρόσφατα ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία με την ελληνική εταιρεία data center Lancom, ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια για την εξέλιξη της Ελλάδας σε στρατηγικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων, και αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.
Η EXA έχει αποφασίσει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η χώρα θα αποτελέσει ένα από τα σημεία όπου η κίνηση των δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Η εταιρεία έχει αποκτήσει χωρητικότητα στο καλώδιο της Islalink που συνδέει την Ιταλία με την Πρέβεζα αγοράζοντας μια οπτική ίνα, έχει συνεργασία με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP για την εμπορική αξιοποίηση του καλωδίου οπτικών ινών που υπάρχει στον αγωγό, ενώ σχεδιάζει και την επέκταση των υποδομών που χρησιμοποιεί στην περιοχή της Αττικής.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρόταση αξίας της EXA ενισχύεται περαιτέρω, καθώς ηγείται των επενδύσεων του κλάδου και της ποικιλομορφίας συνδεσιμότητας, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη κίνηση στο διαδίκτυο από τα νέα διεθνή υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα - συμπεριλαμβανομένων 11 νέων υποθαλάσσιων καλωδίων που ανακοινώθηκε ότι θα προσγειωθούν στο νησί της Κρήτης.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η EXA ανακοίνωσε ότι επέκτεινε περαιτέρω την παρουσία της στην Ελλάδα, λειτουργώντας πλέον στο κέντρο δεδομένων Balkan Gate της Lancom. Η στρατηγική της συνεργασία αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας και των υπηρεσιών υποδομής, καθιερώνοντας την Ελλάδα ως κρίσιμο σύνδεσμο για τα διαδικτυακά ανταλλακτήρια στην Ευρώπη.
Η Κρήτη ο νέος «ψηφιακός κόμβος» της Ελλάδας
Η θέση της, αλλά και η διέλευση υποβρυχίων καλωδίων έχει βάλει την Κρήτη στο πλάνο επενδυτών οι οποίοι ανακοινώνουν την κατασκευή data centers αλλά και υποβρυχίων καλωδίων δημιουργώντας νέα δεδομένα για το νησί.
Η Lamda Hellix ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται στην Ελλάδα με τη δημιουργία νέου Data Center στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όπως αναφέρει η επέκταση σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική επέκτασης της Digital Realty στην Μεσόγειο, για την παροχή υπηρεσιών αυξημένης ανθεκτικότητας και διαφοροποίησης για τους πελάτες της στη Μεσόγειο. Πρόκειται για την κατασκευή του πρώτου data center του ομίλου στην Κρήτη, ενισχύοντας το ρόλο της ως κόμβος συνδεσιμότητας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Με έδρα το Ηράκλειο, το νέο data center θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας Lancom η οποία θα δημιουργήσει επίσης ένα ακόμα data center στην Κρήτη. Στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού της σχεδίου, η Lancom έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την κατασκευή του τέταρτου κέντρου δεδομένων της στην Κρήτη. Το Balkan Gate Crete, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο Tier III carrier neutral Data Center της περιοχής, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.
Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.
Με την ολοκλήρωσή του το Balkan Gate Crete θα διασυνδεθεί άμεσα με τα υπόλοιπα τρία ιδιόκτητα Data Center της εταιρείας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας, η οποία θα προσφέρει εγγυημένη, ασφαλή και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Επίσης η Vodafone δημιούργησε ένα Tech Hub στο Ηράκλειο απασχολώντας digital engineers και άλλες ειδικότητες, ενώ start ups όπως η Fairlo (Στοκχόλμη) και η Sunlight (Cambridge) έχουν φτιάξει δικές τους Tech Hub και ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή.
Υποβρύχια καλώδια
Η Ελλάδα μπαίνει στον «χάρτη» των υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών που έρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύστημα καλωδίων Blue και Raman, το οποίο υλοποιεί μία κοινοπραξία όπου συμμετέχουν η Google και η Sparkle, θα φέρνει κίνηση από την Μέση Ανατολή και την Ασία στην Ευρώπη και θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή των Χανίων.
Στην ανάδειξη της Κρήτης ως «στάση» των υποβρυχίων καλωδίων που υλοποιούνται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν είναι τυχαίο ότι η Grid Telecom έχει ανακοινώσει την κατασκευή νέου καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης.
Ο νέος καλωδιακός σταθμός θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία.
Η Grid Telecom έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την Telecom Egypt για νέα διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω διακλάδωσης υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, που ποντίζεται αυτή την περίοδο στη νοτιανατολική Μεσόγειο, με σημείο προσαιγιάλωσης την Κρήτη. Όπως, επίσης, και σε συμφωνία με την η Cinturion για την προσαιγιάλωση του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος TEAS στην Ελλάδα.