Τα 96 εκατ. ευρώ ξεπερνούν οι απώλειες που κατέγραψαν τα ελληνικά ξενοδοχεία σε Θεσσαλία και Ρόδο, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού.
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των πλημμυρών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας, συνολικά, ακυρώθηκαν 189.000 διανυκτερεύσεις, με τις εκτιμώμενες απώλειες εσόδων εξαιτίας αυτών των ακυρώσεων διανυκτερεύσεων και εκδηλώσεων να εκτιμώνται σε 22,4 εκατ. ευρώ.
Εκτός από την άμεση απώλεια εσόδων, η επιστροφή προκαταβολών σε μετρητά εκτιμάται σε 1,03 εκατ. ευρώ, ποσό που ανεβάζει τον συνολικό… λογαριασμό στα 23,43 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έρευνας αποτίμησης των επιπτώσεων έκτακτων γεγονότων που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) από την πρόεδρο του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνα Σβύνου.
Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία, η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των ξενοδοχείων της περιοχής, με τη Μαγνησία να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση την κατανομή των ακυρώσεων διανυκτερεύσεων ανά νομό, το 78% αφορά τη Μαγνησία, το 14% τις Σποράδες, από 3% καταγράφηκε σε Καρδίτσα και Τρίκαλα και μόλις το 1% αφορούσε τελικά τη Λάρισα.
Πάντως, αν και ο τζίρος των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας προβλεπόταν να σημειώσει αύξηση κατά 10% για το 2023, τελικά εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2022. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, το ¼ των ξενοδοχείων της περιοχής δεν θα επαναλειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023, με τις κρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων να διαμορφώνονται για την ώρα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
Οι ζημιές στη Ρόδο
Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τη Ρόδο, η οποία, ωστόσο, κατάφερε να επανέλθει στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς του Ιουλίου. Με βάση την αντίστοιχη σχετική έρευνα, η συνολική απώλεια εσόδων στα ξενοδοχεία της Ρόδου εξαιτίας των ακυρώσεων κατά τη φετινή σεζόν εκτιμάται γύρω στα 73 εκατ. ευρώ.
Οι ακυρώσεις κρατήσεων τόσο στις πληγείσες όσο και στις μη πληγείσες περιοχές έλαβαν χώρα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και την πρώτη του Αυγούστου. Ως εκ τούτου, η πληρότητα τον Αύγουστο του 2023 διαμορφώθηκε τελικά στο 86% έναντι 94% τον Αύγουστο του 2022.
Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία, την εβδομάδα από τις 29 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου, η πληρότητα στα ξενοδοχεία των πληγεισών περιοχών έφτασε στο χαμηλότερο σημείο, στο 59,3%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα ξενοδοχεία των μην πληγεισών περιοχών διαμορφώθηκε επίσης σε χαμηλά επίπεδα, στο 81%.
Η πληρότητα στις πληγείσες περιοχές άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά από τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, φτάνοντας στο 74,2%, με την αντίστοιχη πληρότητα στις μη πληγείσες περιοχές να ανέρχεται στο 91,7%. Την εβδομάδα του 15αύγουστου το αντίστοιχο ποσοστό στις πληγείσες περιοχές ανήλθε στο 89,3%, όταν στις μη πληγείσες έφτανε στο 90,7%, με τη σχετική ψαλίδα να κλείνει.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, η απόκλιση μεταξύ των πληροτήτων στα ξενοδοχεία των περιοχών που επλήγησαν και εκείνων στις οποίες δεν έφτασε η πυρκαγιά παρέμεινε μικρή, με τα ξενοδοχεία των πληγεισών περιοχών να ανακάμπτουν σταδιακά. Σημειώνεται ότι το 17% των ξενοδοχείων της Ρόδου βρίσκεται στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Πάντως, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Fraport Greece, η σεζόν για τη Ρόδο θα κλείσει με θετικό πρόσημο, καθώς μόνο τον Οκτώβριο στο αεροδρόμιο του νησιού διακινήθηκαν πάνω από 686 χιλιάδες ταξιδιώτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 24,5% σε σχέση με το 2019 και 7,6% συγκριτικά με το 2022.
Αντίστοιχα το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου σημειώθηκε άνοδος 4,4% σε σχέση με το 2022, με σχεδόν 6 εκατ. ταξιδιώτες να διακινούνται στο νησί, και αντίστοιχη αύξηση 10,3% σε σχέση με το 2019.