Κεφάλαια που έχουν εξασφαλιστεί από την χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα 7 χρόνια με στόχο να επανεκπαιδευτεί το εργατικό δυναμικό της χώρας για να διασφαλιστεί το ταίριασμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς και των ανθρώπων που αναζητούν εργασία ή που θέλουν να αλλάξουν εργασία στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist.
Ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η διαδικασία σύζευξης των αναγκών της αγοράς εργασίας με τα προσόντα των αναζητούντων απασχόληση και δήλωσε πως θα προωθήσει την συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων ώστε να παρέχεται πιστοποίηση σε όσους καταρτίζονται. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό τομέα, θα πρέπει να γίνει εισαγωγή μεταναστών, καθώς δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον.
Αναφερόμενος στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε το φαινόμενο περίεργο. «Αναρωτιέται κανείς, τι συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως από τη μια πλευρά η αγορά ζητάει την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες και από την άλλη τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι έχουμε πάνω από 10% ανεργία. Προσπαθώντας δε, να εξηγήσει το φαινόμενο, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «δυστυχώς κυριαρχεί ακόμα στη χώρα μας η μαύρη εργασία» ενώ επικεντρώθηκε στην έλλειψη προσαρμογής και σύνδεσης μεταξύ των πραγματικών αναγκών της σύγχρονης οικονομίας και των δεξιοτήτων που έχει το εργατικό δυναμικό.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, συνδυάζοντας πόρους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, έχουν συγκεντρωθεί τεράστια χρηματικά ποσά για τα επόμενα 7 χρόνια ώστε να επανεκπαιδευτεί το εργατικό δυναμικό της χώρας και να διασφαλιστεί το ταίριασμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς και των ανθρώπων που αναζητούν εργασία ή που θέλουν να αλλάξουν εργασία στην Ελλάδα. Πρόκειται, όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός, για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. «Ίσως είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα που έχω αντιμετωπίσει ως υπουργός Εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η δυνατότητα «upskilling» και «reskilling» δεν αφορά μόνο ανέργους, αλλά και εργαζόμενους που αναζητούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας που πληρώνουν καλύτερα.
Ο υπουργός Εργασίας μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην χώρα μας, οι επιχειρήσεις δεν δυσκολεύονται να βρουν μόνο εξειδικευμένο και ταλαντούχο προσωπικό αλλά και ανθρώπους για απλές τεχνικές εργασίες. «Έχουμε μεγάλη έλλειψη λαντζέρηδων στην Ελλάδα. Και πολλοί αποφασίζουν να μην ανοίξουν εστιατόριο για αυτό ακριβώς το λόγο» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Και σημείωσε πως στην Ελλάδα πάντα είχαμε το πρόβλημα να δίνουμε περισσότερη σημασία στα πτυχία, παρά στις τεχνικές δεξιότητες με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλούς δικηγόρους, πάρα πολλούς γιατρούς και άλλους απόφοιτους πανεπιστημίων απ’ ότι εργάτες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος της κυβέρνησης είναι να εμπλακεί περισσότερο στη διαδικασία, ο ιδιωτικός τομέας, να υπάρξει μία συνεργασία με τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πιστοποιούν τους άνεργους, ότι έχουν αποκτήσει τις δεξιότητες, προκειμένου στη συνέχεια αυτοί οι άνθρωποι να απορροφηθούν στον ιδιωτικό τομέα. Όπου βέβαια υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς υποστήριξε ότι για παράδειγμα στις κατασκευές, δεν είναι εύκολο να βρούμε μη καταρτισμένους εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα και μάλλον θα πρέπει να τους εισά