Πέντε ελληνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων τρεις κορυφαίοι ενεργειακοί παίκτες, ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν γεωθερμικά πεδία για ηλεκτροπαραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα.
Πρόκειται για τις Helleniq Energy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Energean Oil & Gas και δύο μικρότερες, τη Γεωαπόδοση Ανώνυμη Εταιρεία Μελετών και Γεωπληροφορικής, με έδρα την Καβάλα και την Ενέργεια Θράκης ΙΚΕ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκήρυξε στα τέλη Μαΐου διεθνή διαγωνισμό για μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις μη χαρακτηρισμένες περιοχές, το Δέλτα του Νέστου (περιοχή Χρυσούπολης-Ερατεινού, Κεραμωτής και κόλπου Καβάλας), το Δέλτα του Έβρου, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και ποταμού Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Αρίστηνου-Αλεξανδρούπολης, το κεντρικό και νότιο τμήμα της λεκάνης του Στρυμόνα, καθώς και την περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, επίκειται παράταση περί του 1,5 μήνα στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών. Αντί της 4ης Οκτωβρίου, που είναι η αρχική, θα παραταθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου. Η παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών, καθώς υπάρχουν σχετικά αιτήματα. Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν καταγράφεται.
Ουσιαστικά, με τον διαγωνισμό, το υπουργείο θέτει σε επανεκκίνηση τη γεωθερμία μέσης και υψηλής ενθαλπίας (πάνω από 90° C) σε περιοχές όπου οι κάτοικοι θεωρούνται πιο εξοικειωμένοι με τις χρήσεις και την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Για τις ίδιες περιοχές είχε γίνει διαγωνισμός και το 2011, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος, παρά το γεγονός ότι είχαν επιλεγεί προτιμητέοι επενδυτές. Οι αξιώσεις τους, όμως, που δεν «κούμπωναν» με το περιεχόμενο της προκήρυξης, οδήγησε σε ναυάγιο εκείνο τον διαγωνισμό.
Έχει προηγηθεί, επίσης, η εκμίσθωση και ανάθεση στη ΔΕH Ανανεώσιμες του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε περιοχές ήδη ερευνημένες, στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου, Μήλο, Νίσυρο, Λέσβο, Μέθανα, όπου, όμως, τα σχέδια της εταιρείας «σκοντάφτουν» σε ισχυρές τοπικές αντιδράσεις (Μήλος, Νίσυρος), καθώς υπάρχει κακό προηγούμενο από άστοχες παλαιότερες απόπειρες αξιοποίησης από τη «μαμά» ΔEΗ.
Αντίθετα, στη Βόρεια Ελλάδα ήδη γίνεται εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων κάτω των 90° C σε παραγωγικές δραστηριότητες όπως τα θερμοκήπια, η κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες, κ.λπ. Πάνω από τους βαθμούς αυτούς η γεωθερμία, που χαρακτηρίζεται από τις πιο ήπιες σε όχληση ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή ως ενέργεια βάσης.
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) ανέλαβε να προτεραιοποιήσει για λογαριασμό του ΥΠΕΝ περιοχές ενδιαφέροντος και στη συνέχεια προχώρησε στην οριοθέτηση των τεσσάρων νέων προς εκμίσθωση περιοχών, με το σκεπτικό ότι υφίστανται ενθαρρυντικά στοιχεία για εκμεταλλεύσιμα πεδία. Η ΕΑΓΜΕ δημιούργησε και το data room, με τις προαναφερόμενες εταιρείες να έχουν πάρει ήδη τον πληροφοριακό φάκελο, με όλα τα γεωλογικά και γεωθερμικά στοιχεία ανά περιοχή ενδιαφέροντος.
Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε έναν επενδυτή να «χτυπήσει» πάνω από ένα πεδίο έως και τα τέσσερα. Σε πρώτη φάση προβλέπεται να γίνουν γεωφυσικές έρευνες για τον προσδιορισμό της αξίας και της έκτασης του θερμικού δυναμικού και ακολούθως θα δοθούν και τα σχετικά δικαιώματα για αξιοποίηση της γεωθερμίας.
Όπως έχει επισημάνει σε αρθρογραφία του ο Πέτρος Τζεφέρης, γενικός διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών στο ΥΠΕΝ, η γεωθερμική ηλεκτροπαραγωγή μπορεί να φθάσει το 1 GW, όταν το θερμικό δυναμικό υπερβαίνει τα 2,5 GWth. Η γεωθερμική ενέργεια συμπεριλαμβάνεται στο ΕΣΕΚ, με προβλεπόμενο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή της τάξης του 0,1 GW σε όρους εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030.