Στην κορυφή των προτιμήσεων των Βρετανών ταξιδιωτών, που αποτελούν μία από τις δύο κύριες πηγές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, βρίσκεται για το φθινόπωρο η Ελλάδα, με τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για τους προσεχείς μήνες να σημειώνει άνοδο κατά 62% σε σχέση με πέρυσι.
Ακολουθούν τρεις ακόμη τουριστικές «δυνάμεις» του ευρωπαϊκού Νότου, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, καταλαμβάνοντας μία θέση στους προορισμούς με τις καλύτερες επιδόσεις.
Συγκεκριμένα, σημαντική άνοδο 43% καταγράφει η Ισπανία, έπεται στο συν 41% η Πορτογαλία και τελευταία κατατάσσεται η Ιταλία με αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι. Με βάση τα στοιχεία των αεροπορικών εισιτηρίων που έχει συγκεντρώσει η ForwardKeys, τα εντός Ευρώπης ταξίδια των Βρετανών το φετινό φθινόπωρο καταγράφουν άνοδο 30% σε σύγκριση με πέρυσι και 11% σε σύγκριση με το 2019.
Συνολικά, η εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, αποπνέει αισιοδοξία για το μέλλον, δεδομένου ότι από την αρχή του έτους τα εξερχόμενα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζεται άνοδος σε ποσοστό 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και αντίστοιχη αύξηση κατά 37% σε σχέση με πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφεται άνοδος 46% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, υπολείπονται ακόμη σε σύγκριση με το 2019, παρά το γεγονός ότι η ψαλίδα έχει περιοριστεί, σημειώνοντας πτώση -16%.
Βασικοί προορισμοί των Βρετανών όπως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τα επίπεδα του 2019 κατά 27%, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ακολουθούν με πτώση 14%. Η Ινδία κέρδισε μερίδιο αγοράς έναντι του 2019 και αναδεικνύεται στον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό μεγάλων αποστάσεων, με αύξηση 20% σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα, ενίσχυση σημειώνεται και σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για τη Σαουδική Αραβία, η οποία επίσης καταγράφει πολύ δυνατές επιδόσεις και βρίσκεται πλέον στην 4η θέση των δημοφιλέστερων προορισμών των Βρετανών από τη 12ηθέσητο 2019.
Το α’ τρίμηνο του έτους τα εισιτήρια για ταξίδια τους προσεχείς μήνες σημείωναν πτώση 11% σε σχέση με το 2019, ενώ το β’ τρίμηνο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο -4%, γεγονός που αποτυπώνει τη σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.
Σύμφωνα, δε, με τα διαθέσιμα στοιχεία, το «παράθυρο» των κρατήσεων (σ.σ.: το διάστημα από την έκδοση των εισιτηρίων μέχρι την πραγματοποίηση του ταξιδιού) για τους Βρετανούς ταξιδιώτες είναι μεγαλύτερο σε σχέση τόσο με το 2019, όσο και με το 2022. Συγκεκριμένα, το 31% των εισιτηρίων σε ετήσια βάση έχει παράθυρο κράτησης 90+ ημερών, σε σύγκριση με μόλις 24% το 2019 και 28% το 2022.
Το «παράθυρο» των 30–89 ημερών καταλαμβάνει μερίδιο 37% το 2023, σε σύγκριση με μερίδιο 38% τόσο το 2019 όσο και το 2022. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρατήσεων τείνει να πραγματοποιούνται τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 6,3% και διαμορφώθηκε σε 1,294 εκατ. τουρίστες, με τις αντίστοιχες εισπράξεις να παρουσιάζουν άνοδο κατά 7,6% και να ανέρχονται στα 856 εκατ. ευρώ.
Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Τουριστικών Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ο αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για το σύνολο της σεζόν σημειώνει άνοδο 7,1% σε σχέση με το 2022.