Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και η αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ευνοούν τον ελληνικό τουρισμό, με τους Αμερικανούς να κάνουν και φέτος ηχηρή την παρουσία τους σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, ενισχύοντας τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το Ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα από την αμερικανική αγορά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή, σε ποσοστό 71,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και διαμορφώθηκαν σε 306 εκατ. ευρώ. Σε μηνιαία βάση σημειώθηκε άνοδος 48%, με τους ταξιδιώτες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να δαπανούν περίπου 160 εκατ. ευρώ τον Μάιο στην Ελλάδα.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα των αφίξεων, καθώς το α’ πεντάμηνο του έτους ταξίδεψαν στην Ελλάδα πάνω από 319 χιλιάδες Αμερικανοί, αριθμός αυξημένος κατά 83% έναντι του 2022. Τον Μάιο επισκέφθηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 154 χιλιάδες τουρίστες από τις ΗΠΑ, με άνοδο 62,5% σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικό της δυναμικής της αμερικανικής αγοράς είναι το γεγονός ότι οι επιδόσεις της ξεπερνούν τα αντίστοιχα νούμερα του 2019, όταν οι ταξιδιώτες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού είχαν ξοδέψει 255 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου.
Σταθερές αξίες για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν και φέτος, με βάση τα επίσημα στοιχεία, Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι. Μάλιστα, η υστέρηση που καταγράφεται σε ό,τι αφορά τη γερμανική αγορά και τον αριθμό των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία του 5μήνου. Αντιθέτως, τους πρώτους μήνες του έτους οι αριθμοί από μία εκ των δύο μεγαλύτερων δεξαμενών τουριστών για τη χώρα μας είναι υψηλότεροι ακόμη και από εκείνους του 2019. Βάσει στοιχείων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις των Γερμανών υπερβαίνουν κατάτι τα 601 εκατ. ευρώ (από 493 εκατ. ευρώ το 2019), με διψήφια άνοδο 19,5% συγκριτικά με το 2022. Σε επίπεδο αφίξεων, πάνω από 870 χιλιάδες Γερμανοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, αριθμός αυξημένος κατά 17,9% σε σχέση με το 2022.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από τη βρετανική αγορά, με πάνω από 639 χιλιάδες Βρετανούς να επισκέπτονται την Ελλάδα το α’ 5μηνο του έτους, δαπανώντας 306 εκατ. ευρώ. Βέβαια, σε μηνιαία βάση, ο αριθμός των Βρετανών παρουσιάζει μια αρνητική απόκλιση άνω του 10%, με τα έσοδα να σημειώνουν μικρή άνοδο 3% σε σχέση με το 2022. Σε σχέση με το 2019, πάντως, μπορεί ο αριθμός των ταξιδιωτών από τη Βρετανία να σημειώνει αύξηση, αφού το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου επισκέφθηκαν την Ελλάδα 555 χιλιάδες τουρίστες, ωστόσο, παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με τις δαπάνες, καθώς το 2019 οι Βρετανοί ξόδεψαν πάνω από 360 εκατ. ευρώ το συγκεκριμένο διάστημα.
Σταθερά ανοδικά κινείται και η γαλλική αγορά, με πάνω από 401 χιλιάδες Γάλλους ταξιδιώτες να επισκέπτονται την Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, δαπανώντας περισσότερα από 280 εκατ. ευρώ, επιδόσεις σημαντικά υψηλότερες τόσο σε σχέση με πέρυσι, με άνοδο 5,5% και 15,6% αντίστοιχα, όσο και σε σχέση με το 2019.
Σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2019 έχει θέσει τον πήχη ο ελληνικός τουρισμός και σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο, αφού, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις ξεπέρασαν τα 3,24 δισ. ευρώ, έναντι των 2,89 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Καλύτερος ήταν και ο φετινός Μάιος έναντι του 2019, καθώς φέτος καταγράφηκαν έσοδα 1,75 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σε ό,τι αφορά. τέλος, τη μέση δαπάνη, το μεγάλο ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου διαμορφώθηκε σε 541 ευρώ από 554 ευρώ το 2022, με μικρή υστέρηση 2,4%. Το αντίστοιχο ποσό το 2019 είχε διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, στα 525 ευρώ ανά ταξίδι.