«Οι εύκολες λύσεις της παροχής επιδομάτων για την αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ενεργητικές μορφές ενίσχυσης της απασχόλησης», όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Βουτσινάς, αναφερόμενος στις προτεραιότητες που ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά να θέσει η νέα κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα ο κ. Βουτσινάς δήλωσε:
«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωτίστως θα κληθεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να επιταχύνει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η κατάταξη και η αξιολόγηση των θεμάτων που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων θα πρέπει να γίνει εστιάζοντας σε κάθε πόλη, νησί, νομό και περιφέρεια της χώρας, με την καταγραφή των χωρικών προβλημάτων, την ανάλυση και την εμβάθυνση τους, ώστε να προκύψουν οι βέλτιστες παρεμβάσεις που θα δώσουν μια νέα πνοή απ' άκρου εις άκρον της επικράτειας.
Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις πολιτών/επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης, με την βελτίωση της αποδοτικότητας των δημόσιων λειτουργών, στόχος που για να επιτευχθεί προϋποθέτει την αλλαγή κουλτούρας των εργαζομένων σε κεντρικούς και περιφερειακούς οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.
Η αλλαγή νοοτροπίας για την βελτίωση της λειτουργίας των δομών του δημοσίου τομέα αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα, που πρέπει, όμως να κερδίσει η κυβέρνηση της χώρας.
Παράλληλα, υπαρξιακή πρόκληση για την Ελλάδα, αποτελεί η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και ευημερίας για τα επόμενα χρόνια και το έργο αυτό θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο. Χρειάζεται ένα βέλτιστο σχέδιο που θα βοηθήσει στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά θα συμβάλει καθοριστικά και στην ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, ώστε να παραχθεί πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Οι εύκολες λύσεις της παροχής επιδομάτων για την αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ενεργητικές μορφές ενίσχυσης της απασχόλησης, που θα περιορίζουν νοοτροπίες "βολέματος" και θα δίνουν κίνητρα για εργασία και παραγωγή πλούτου που θα κατανέμεται και θα διαμοιράζεται στην κοινωνία για την ενίσχυση της συνοχής της.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιμόρφωση, την εξειδίκευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για το σύνολο του ενεργού πληθυσμού της χώρας, και να διασφαλιστεί στο διηνεκές η εύρεση ανθρωπίνου δυναμικού στις ειδικότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας για την αύξηση της απασχόλησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης.
Η επιμελητηριακή κοινότητα, όπως έχει αποδείξει, ιδιαίτερα την τελευταία δύσκολη δεκαετία, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά με τις δράσεις και τις προτάσεις της στην προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα ενισχύσουν την αγορά εργασίας και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ