Κενό γράμμα αποδεικνύεται η νομοθεσία για την κατάργηση της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης και δη τα πλαστικά καλαμάκια. Το συγκεκριμένο προϊόν, που βάσει της νομοθεσίας βρέθηκε στο πυρ το εξώτερον, ζει και βασιλεύει διότι το σύστημα έχει «τρύπα» και έλεγχοι από τον ΕΟΑΝ δεν γίνονται ή στην καλύτερη περίπτωση είναι ελλιπείς.
Βάσει της νομοθεσίας, εννέα πλαστικά είδη μιας χρήσης, μεταξύ αυτών και τα πλαστικά καλαμάκια θα έπρεπε να βρίσκονται εκτός αγοράς το αργότερο έως τις 3 Μαΐου του 2022. Όμως έναν χρόνο και μετά την καταληκτική ημερομηνία αρκετά καταστήματα καφέ, μεμονωμένο ή εντασσόμενα στην ομπρέλα κάποιες γνωστής αλυσίδας, προσφέρουν στους καταναλωτές τους τη δυνατότητα να πάρουν πλαστικό καλαμάκι το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις έχει χάρτινο περίβλημα για να μην δίνει στόχο.
Τα συγκεκριμένα καλαμάκια, μπορεί να τα προμηθευτεί ο καθένας από την πηγή, δηλαδή από εταιρείες που τα παράγουν ή τα εισάγουν. Με μια διαδικτυακή βόλτα μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι οι εταιρείες που πωλούν πλαστικά καλαμάκια αυξάνονται και πληθαίνονται με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 4 ευρώ προ ΦΠΑ έως και τα 15 ευρώ προ ΦΠΑ για το πακέτο των 1.000 τεμαχίων ανάλογα το είδος.
«Είναι …επαναχρησιμοποιούμενα και έχουν όλες τις εγκρίσεις», υποστηρίζουν κάποιες εταιρείες εξ αυτών που τα εμπορεύονται στο Euro2day.gr όμως δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας να μας στείλουν τα έγγραφα των εγκρίσεων.
Βέβαια υπήρξαν και εκείνοι που παραδέχθηκαν, στην επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, πως η αγορά και η χρήση τους είναι υπ’ ευθύνη του αγοραστή διότι απαγορεύεται η πώλησή τους. Για τον λόγο αυτό το τιμολόγιο ή η απόδειξη για την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο ας σημειωθεί πως μπορεί ο καθένας να βρει στο internet και να το παραλάβει στον χώρο του με courier, δεν γράφει καλαμάκια.
Το Euro2day.gr επικοινώνησε και με επικεφαλής γνωστών αλυσίδων καφέ που είναι εις γνώσιν τους αυτή η παράλληλη αγορά όπως και ότι αρκετά καταστήματα franchise του δικτύου τους παρέχουν στους καταναλωτές τους το …απαγορευμένο προϊόν. «Ψάξαμε να βρούμε αν έχει αλλάξει κάτι στη νομοθεσία αλλά τα πλαστικά καλαμάκια απαγορεύονται οπότε δεν μπορούμε ως αλυσίδα να προμηθεύουμε με αυτά το δίκτυο μας», δήλωσε μέτοχος γνωστής αλυσίδας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Στην ερώτηση μας ότι αρκετοί προμηθευτές επικαλέστηκαν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι επαναχρησιμοποιούμενα ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση επ’ αυτού» είπε.
Όμως τα καφέ και το internet δεν είναι τα μόνα μέρη που ο καταναλωτής μπορεί να βρει και να προμηθευτεί πλαστικά καλαμάκια. Την επανεμφάνισή τους έχουν κάνει και σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και σε καταστήματα που πωλούν μεταξύ άλλων και είδη σούπερ μάρκετ.
Η ειδοποιός διαφορά στη συσκευασία αυτών των προϊόντων με τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης που γνωρίζουμε είναι ότι πωλούνται ως καλαμάκια ροφήματος πολλαπλών χρήσεων και ότι μπορούν να πλυθούν και να χρησιμοποιηθούν 50 φορές ενώ δεν είναι σπαστά.
Πρόκειται για έναν εύσχημο τρόπο marketing για να επιστρέψουν στην καθημερινότητά μας, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς καθώς δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση επ’ αυτού, σημειώνουν. Στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ που πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα ανέφεραν μιλώντας στο Euro2day.gr ότι φέρουν πιστοποίηση ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Τι κάνει όμως η Πολιτεία επ' αυτού; Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που είναι ο φορέας που ελέγχει την εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης είναι επί της ουσίας ανύπαρκτος. Για υποστελέχωση του Οργανισμού κάνουν λόγο πηγές του ΕΟΑΝ που τους τελευταίους 12 μήνες έχει αλλάξει 2-3 διοικήσεις, όπως γενικούς διευθυντές και διευθύνοντες συμβούλους, «οπότε δεν έχουν προχωρήσει τα θέματα για τον έλεγχο της αγοράς» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.