Με τέσσερις νέες δημοπρασίες επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ετοιμάζεται να διατηρήσει ανοιχτή την επικοινωνία με τις αγορές, δίνοντας τις σχετικές «ανάσες» στη δευτερογενή. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα ενώ είναι θέμα χρόνου η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θάνου Πετραλιά με την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ, ώστε να χτιστεί το νέο αφήγημα θετικών εκπλήξεων για τις αγορές.
Νέα προεξόφληση διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου βρίσκεται στο κάδρο των πιθανών επιλογών, όπως άλλωστε και εμβληματικές νέες εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το εγχείρημα σε συνδυασμό με ταμειακά διαθέσιμα που αγγίζουν σήμερα τα 34 δισ. ευρώ και την προοπτική περισσότερων εσόδων έναντι των δαπανών του προϋπολογισμού το δεύτερο εξάμηνο. Αποφάσεις και κυρίως υλοποίηση πιθανής νέας προεξόφλησης δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Μέχρι σήμερα, το ελληνικό δημόσιο, μέσω των προγραμματισμένων εκδόσεων ομολόγων αλλά και των τριών δημοπρασιών ομολόγων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, έχει βάλει στο ταμείο 6,9 δισ. ευρώ, καλύπτοντας επί της ουσίας το πρόγραμμα δανεισμού που είχε ανακοινώσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς ο ΟΔΔΗΧ και οτιδήποτε αντλείται εφεξής σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα μεγιστοποιεί τα περιθώρια «επιθετικής» διαχείρισης του δημόσιου χρέους.
Μέχρι σήμερα, επενδυτικές τράπεζες, αγορές και οίκοι αξιολόγησης δείχνουν να «αγαπούν» Ελλάδα. Οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν θετικά στο αποτέλεσμα των εκλογών, όπως επιβεβαίωσαν τα χθεσινά report Standard and Poor’s και Moody’s, την ώρα που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέχιζαν να υποχωρούν.
Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο με απόδοση 3,5% συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις έναντι του αντίστοιχου ιταλικού -με επενδυτική βαθμίδα- τίτλου, η απόδοση του οποίου ήταν χθες 42 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,92%. Επόμενος στόχος για τον ΟΔΔΗΧ και το νέο οικονομικό επιτελείο η Ισπανία με 3,16% στο δεκαετές και η Πορτογαλία με 2,97%. Η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, επομένως θεωρείται πως η διάσπαση του φράγματος του 3% απαιτεί περισσότερες «εκπλήξεις», πέραν των αυτονόητων: ευλαβική τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, χωρίς «ακροβασίες» σε όρους παροχών, και μεταρρυθμιστική ορμή.
Το νομοσχέδιο υλοποίησης προεκλογικών εξαγγελιών έως τον Αύγουστο, το «πακέτο» ΔΕΘ όχι τόσο στο σκέλος των παροχών όσο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, η υποβολή προσχεδίου προϋπολογισμού 2024 στις 2 Οκτωβρίου, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρίες. Στη διακριτική ευχέρεια του Κωστή Χατζηδάκη είναι άλλωστε εάν στο μεσοδιάστημα θα καταθέσει Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το οποίο δεν υπάρχει κοινοτική υποχρέωση -εξαντλείται με την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας- ή θα παραπέμψει τις όποιες πιθανές επικαιροποιήσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Στις μεγάλες προκλήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου και η πάταξη φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, με νωπές ακόμα τις εντυπώσεις από την πρόσφατη δήλωση του Διοικητή της ΤτΕ για δηλωμένα εισοδήματα 80 δισ. ευρώ και δαπάνες 140 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Οι «πινελιές» του νέου υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, με αρμοδιότητα στα δημόσια έσοδα, αναμένονται με ενδιαφέρον όπως άλλωστε και οι νέες προθεσμίες για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS, που έμεινε στον -προεκλογικό- αέρα.