Μία θέση μεταξύ των αστικών προορισμών ανά τον κόσμο που κατέγραψαν τις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις για ταξίδια αυτό το καλοκαίρι κατέλαβε η Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ForwardKeys, της κορυφαίας εταιρείας ταξιδιωτικών αναλύσεων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα αναζήτησης πτήσεων για το δίμηνο υψηλής ζήτησης, δηλαδή από την 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, η ελληνική πρωτεύουσα έκανε το ντεμπούτο της στη «χρυσή» 10άδα, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση της κατάταξης με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αυτού του καλοκαιριού. Μάλιστα, η Αθήνα κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρώτη 10άδα της σχετικής λίστας, ανεβαίνοντας μία θέση σε σχέση με το 2022.
Στην κορυφή της κατάταξης με τις πιο δημοφιλείς πόλεις αυτό το καλοκαίρι βρέθηκε η Μπανγκόκ, πολύ πιο μπροστά από τον δεύτερο προορισμό με τις περισσότερες αναζητήσεις, το Παρίσι. Μάλιστα, η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης ανέβηκε τρεις θέσεις, εκτοπίζοντας από την κορυφή το Παρίσι. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν το Λονδίνο, το οποίο παρέμεινε σταθερά στην τριάδα, το Ντενπασάρ, η Βαρκελώνη, η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα, η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη.
Ακολούθησαν οι Πάλμα Μαγιόρκα, Σιγκαπούρη, Τόκιο, Κουάλα Λουμπούρ, Αμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Λος Αντζελες, Ρώμη, Μανίλα, και Φρανκφούρτη, ενώ μία θέση στις 100 top πόλεις γι’ αυτό το καλοκαίρι κατέλαβαν η Αττάλεια, το Βερολίνο, το Κάιρο, το Δελχί, το Ντουμπάι, το Δουβλίνο, το Μαϊάμι, το Μιλάνο, η Βαρσοβία και η Βιέννη.
Στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τους προορισμούς που ανέβηκαν τις περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι κυριάρχησαν πόλεις της Ασίας και της Αυστραλίας, οι οποίες, το περασμένο καλοκαίρι εξακολουθούσαν να υπόκεινται σε ταξιδιωτικούς κανονισμούς λόγω της πανδημίας. Η Ταϊπέι κατέγραψε την καλύτερη επίδοση, ανεβαίνοντας 161 θέσεις στην 56η. Ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ανέβηκε 129 θέσεις και κατετάγη στην 39η θέση και την τριάδα συμπλήρωσε η Σεούλ, η οποία ανέβηκε 56 θέσεις και κατέλαβε την 35η.
Οι νέες τάσεις
Η ανάλυση της βάσης δεδομένων της ForwardKeys για την αναζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων αποκαλύπτει, μάλιστα, μερικές ενδιαφέρουσες τάσεις. Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας και στην αρχή της ανάκαμψης, τα ταξίδια αναψυχής σε παραλιακούς προορισμούς κυριαρχούσαν στις επιλογές των ταξιδιωτών, τάση που πλέον αρχίζει να αλλάζει. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι κρατήσεις εισιτηρίων προς προορισμούς που βρίσκονται στη θάλασσα παρουσιάζουν άνοδο 22%. Οι αστικοί προορισμοί εμφανίζουν αύξηση κατά 42%, οι προορισμοί που βρίσκονται κοντά στη φύση καταγράφουν άνοδο 45% και οι προορισμοί που είναι ιδανικοί για shopping βρίσκονται στο συν 53%.
Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι ταξιδιώτες στην Ευρώπη επιλέγουν πλέον ένα ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας έναντι των πολλαπλών σύντομων αποδράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα σύντομα ταξίδια, διάρκειας έως τριών διανυκτερεύσεων, παρουσιάζουν πτώση 15% σε σχέση με το 2019, τα ταξίδια μεσαίας διάρκειας, 4-13 ημερών, καταγράφουν μείωση 8% σε σχέση με το 2019 και, τέλος, πιο ανθεκτικά είναι τα ταξίδια 14 ημερών και άνω, που υστερούν μόλις κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2019.
Η συγκεκριμένη έρευνα βασίζεται σε δεδομένα της ForwardKeys, που καλύπτουν δισεκατομμύρια αναζητήσεις ετησίως, μέσα από διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες metasearch, συμπεριλαμβανομένων των Google Flights, Kayak, Kiwi.com, Skyscanner και Wego.