Επικαλούμενη «νομικά ζητήματα» που προκύπτουν για την λειτουργία της, η πλατφόρμα που παρείχε συνταγογραφήσεις, αναρρωτικές άδειες και παραπεμπτικά εξετάσεων δι΄ …αλληλογραφίας ανέστειλε τη λειτουργία της, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις και τα εξώδικα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Στο μήνυμα που ανέβασαν στην ιστοσελίδα, καθώς και στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα, οι διαχειριστές αναφέρουν πως τις απενεργοποιούν «μέχρι νεωτέρας», ενώ υπόσχονται στους πολίτες που αγόρασαν κάποια ιατρική υπηρεσία στο διήμερο 7 και 8 Ιουνίου ότι λίαν συντόμως θα επιστραφούν τα χρήματά τους στον λογαριασμό τους.
Την ίδια ώρα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν κινήσει νομικές ενέργειες κατά της πλατφόρμας, καθώς και τις πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μελών τους, που εμφανίζονταν ως γιατροί συνεργάτες της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr, θα ζητηθούν από την ΗΔΙΚΑ τα πλήρη αρχεία των δραστηριοτήτων συγκεκριμένων γιατρών τον τελευταίο χρόνο, όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Με βάση τα στοιχεία, οι τελευταίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τον χώρο στον οποίο συνταγογράφησαν, αν ήταν νόμιμα αδειοδοτημένος και αν οι συνταγές ή άλλες ιατρικές πράξεις (χορήγηση αναρρωτικής άδειας, παραπεμπτικά σε διαγνωστικές εξετάσεις) έγιναν κατόπιν εξέτασης των ασθενών με φυσική παρουσία των τελευταίων, όπως απαιτεί ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.
Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό, αν χρειαστεί, να ζητηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες υπηρεσίες με ανακριτική αρμοδιότητα να εξετάσουν και τους εμφανιζόμενους ως λήπτες των ιατρικών υπηρεσιών, προκειμένου να βεβαιώσουν αν και σε ποιο μέρος εξετάστηκαν από τους γιατρούς, σε περίπτωση που οι τελευταίοι επικαλεστούν ότι αυτό συνέβη.
Η γιατρός άνευ ειδικότητας
Μεταξύ των γιατρών που εμφανίζονταν να παρέχουν υπηρεσίες στην ιστοσελίδα, αναφερόταν το όνομα μιας γενικού γιατρού – παιδιάτρου στη Θεσσαλονίκη.
Στον κατάλογο των γιατρών – μελών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το συγκεκριμένο όνομα εμφανίζεται ως γιατρός άνευ ειδικότητας. Όπως διευκρίνισαν ιατρικοί κύκλοι, με τους οποίους μίλησε το iatronet.gr, ένας γιατρός που δεν έχει ειδικότητα μπορεί να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος και να ασκεί ιατρική, αλλά όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να επικαλείται ειδικότητα που δεν έχει, κάτι που είναι ποινικά και πειθαρχικά κολάσιμο. Παράλληλα, δεν επιτρέπεται να επικαλείται παραπάνω από μια ειδικότητα. Ακόμη κι αν έχει αποκτήσει δύο ειδικότητες μπορεί να ασκεί και να γράφει τη μία απ΄ αυτές.
Στην πλατφόρμα αναφερόταν πως η συγκεκριμένη γιατρός έχει εμπειρία 14 ετών στην ιατρική, έχοντας υπηρετήσει μεταξύ άλλων στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Πηγές που γνωρίζουν επιβεβαιώνουν στο iatronet.gr, ότι έχει εργαστεί για μια περίοδο σε προσφυγική δομή της Βόρειας Ελλάδας, με έμμισθη σύμβαση με τον διεθνή οργανισμό.
Η ταυτότητα της σελίδας
Η πλατφόρμα, που εκτιμάται πως ξεκίνησε την δραστηριότητά της τον περασμένο Φεβρουάριο, αυτοσυστηνόταν ως «η Τηλεϊατρική στην Ελλάδα». Αποστολή της, όπως έγραφε, ήταν να παρέχει «μια εξαιρετικά πιο προσιτή, οικονομική, και ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη για όλους, με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας». Μέσω διαδικτυακού ραντεβού, οι χρήστες μπορούσαν από όπου κι αν βρίσκονται (σπίτι, δουλειά, διακοπές), να λάβουν μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών, όπως «ιατρική συμβουλευτική, άυλες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εξετάσεων (μικροβιολογικές, ακτινολογικές, κλπ), παραπομπές σε ειδικούς ιατρούς και ιδιωτικές κλινικές, και αναρρωτικές άδειες (για μαθητές/φοιτητές και εργαζομένους)».
Στον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ένα κόστος συνταγογράφησης 12 ευρώ, αναρρωτικών αδειών ως τριών ημερών με 10 ευρώ και παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις 8 ευρώ.
Η «έμπειρη ιατρική ομάδα» συνοδευόταν από φωτογραφίες μοντέλων με ιατρική ποδιά, που όπως διαπιστώνεται προέρχονται από γνωστό φωτογραφικό πρακτορείο, ενώ στο πεδίο όπου αναφέρονταν οι ιατρικοί συνεργάτες στην Ελλάδα, υπήρχαν τέσσερα ονόματα: Ενός γενικού χειρουργού στην Αθήνα, μιας γενικού γιατρού και παιδιάτρου στη Θεσσαλονίκη, μιας διαιτολόγου – διατροφολόγου και μιας ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας.
Πώς έδρασαν οι Σύλλογοι
Η πληροφορία για την λειτουργία της πλατφόρμας κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στα συλλογικά όργανα των γιατρών ανά την επικράτεια. Αμέσως έγινε ενδελεχής έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας της και τα πρόσωπα που εμπλέκονται, ώστε να κινηθούν ταχύτατα όλες οι διαδικασίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σκέψη να επιχειρηθεί η εικονική αγορά κάποιας υπηρεσίας από γιατρό που θα υποδυόταν τον ασθενή.
Οι ψευδείς αναφορές της ιστοσελίδας πως έχει όλες τις πιστοποιήσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης σήμαναν συναγερμό. Κλιμάκιο του ΙΣΑ μετέβη στη διεύθυνση στα Βριλήσσια που αναφερόταν ως έδρα της εταιρείας στην Ελλάδα και ανακάλυψαν πως ήταν πλασματική, καθώς δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση, τις ανακοινώσεις και τα εξώδικα των Συλλόγων, αρχικά αφαιρέθηκαν οι αναφορές για τις πιστοποιήσεις, στη συνέχεια αφαιρέθηκε η διεύθυνση και στο τέλος «κατέβηκε» η σελίδα και οι λογαριασμοί της στα κοινωνικά δίκτυα.
Ακολούθησαν νομικές ενέργειες κατά της εταιρείας, που όπως προκύπτει από το εξώδικο του ΠΙΣ, έχει φερόμενη έδρα το Λονδίνο και διαχειριστή έναν πρώην ποδοσφαιριστή, νυν επιχειρηματία, κάτοικο Πολωνίας. Οι γιατροί που εμφανίζονται να παρέχουν υπηρεσίες θα ελεγχθούν μόνο πειθαρχικά, ενώ νομικά έχει δικαίωμα να στραφεί κάποιος πολίτες που πιθανόν να θεωρήσει ότι εξαπατήθηκε.