Την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2023 θα καταφέρει να υπερβεί τα επίπεδα του 2019, έτους-ρεκόρ για τις επιδόσεις του κλάδου, εξέφρασε από το βήμα της ανοιχτή συνεδρίασης της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, αναλαμβάνοντας τα ηνία.
«Το 2023 είναι η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία που ξεκίνησε χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εξελίσσεται ιδιαίτερα δυναμικά για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι ενδεικτική η μέχρι στιγμής πορεία των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού οι οποίες, με βάση τα στοιχεία τόσο του ΙΝΣΕΤΕ για την περιφέρεια, όσο και τα δικά μας για το αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019. Η αυξημένη ζήτηση λοιπόν για ταξίδι, η δυναμική ανάπτυξη του μεγαλύτερου αριθμού των παραδοσιακών αγορών, καθώς και η εμφάνιση νέων, δυναμικών κατηγοριών ταξιδιωτών αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη θετική πορεία του τουρισμού κατά τη χρονιά που διανύουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέδειξε, δε, και τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος. «Τη συνολικότερη εικόνα δεν συνθέτουν μόνο ευοίωνες ενδείξεις. Το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική αγορά. Υπάρχουν ακόμη αγορές που είναι κλειστές (όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία), αγορές που βρίσκονται σε διαδικασία αργής ανάκαμψης (όπως η Κίνα), ενώ η χρηματοοικονομική αστάθεια και τα προβλήματα των τραπεζών σε μεγάλες οικονομίες, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην αγορά εργασίας διεθνώς, τα ενεργειακά ζητήματα, και η παράλληλη αύξηση των επιπέδων του πληθωρισμού και των επιτοκίων αποτελούν «γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα». Τα δεδομένα ωστόσο που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, τόσο από πλευράς προκρατήσεων όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατ. αφίξεις και τα 18,2 δισ. ευρώ έσοδα του 2019 θα ξεπεραστούν φέτος», προσέθεσε.
Ο Γ. Παράσχης αναφέρθηκε, μάλιστα, στους πέντε πυλώνες στους οποίους θα επικεντρωθεί το έργο του Συνδέσμου την επόμενη ημέρα. «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, στο σημείο εκείνο των κρίσιμων επιλογών που θα καθορίσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη στην επόμενη δεκαετία. Νέες τάσεις στις τουριστικές αγορές, τεχνολογικές εξελίξεις, αλλαγές στην αγορά εργασίας, και κυρίως η επιτακτική ανάγκη για την διαμόρφωση ενός τουριστικού προϊόντος με γνώμονα τη κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη οφείλουν να ληφθούν υπόψη και να συμπεριληφθούν σήμερα στον στρατηγικό μας σχεδιασμό για τον ελληνικό τουρισμό. Θα ήθελα λοιπόν, να αναφερθώ σε αυτό το σημείο στους πέντε βασικούς πυλώνες στους οποίους, θα επικεντρωθεί το έργο του Συνδέσμου και οι συνεργασίες μας με την νέα κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. Οι πυλώνες αυτοί συνδέονται άμεσα με το «Στρατηγικό Σχέδιο Ελληνικός Τουρισμός 2030» που έχει εκπονήσει ο ΣΕΤΕ», είπε.
«Ο πρώτος πυλώνας αφορά τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, ο δεύτερος τις υποδομές, ο τρίτος τη διαχείριση και την προώθηση των προορισμών, ο τέταρτος την αγορά εργασίας και ο πέμπτος τη βιωσιμότητα».
Εστιάζοντας στη βιωσιμότητα, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ προανήγγειλε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου για τη δημιουργία ενός Προγράμματος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, και την καθιέρωση αντίστοιχης εισηγητικής επιτροπής προς το Διοικητικό Συμβούλιο.
«Στόχος της προσπάθειας αυτής θα είναι η παροχή μεθοδολογίας και εργαλείων που θα επιτρέπουν μέσα από συγκεκριμένα βήματα την στοχοθέτηση, την υλοποίηση και τη πιστοποίηση της εξέλιξης των τουριστικών επιχειρήσεων προς την βιωσιμότητα και τους μηδενικούς ρύπους. Σχεδιάζουμε συνειδητά και υπεύθυνα αυτήν την πρωτοβουλία αυτορρύθμισης του κλάδου, πεπεισμένοι ότι η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά θα αποδειχθεί και σωστή επιχειρηματική επιλογή – ένα θετικό business case. Στον δρόμο αυτό, η πράσινη μετάβαση πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα και με απλές διαδικασίες από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις μεγάλες όσο και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις», τόνισε ο Γ. Παράσχης.
Δρέττα: Νέα άνοδος των μεγεθών του τουρισμού φέτος
Στις ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Ιωάννα Δρέττα, επισημαίνοντας ότι «φέτος ο ελληνικός τουρισμός οδεύει σε νέα άνοδο των μεγεθών του, βελτιώνει τις υπηρεσίες του, εμπλουτίζει το προϊόν του, κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα και αποτελεί την υπερδύναμη της ελληνικής οικονομίας».
Η Ιωάννα Δρέττα έδωσε έμφαση στη συμβολή του ΣΕΤΕ στην ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και χαρακτήρισε τον τουρισμό ως «υπερδύναμη που βρίσκει τρόπο να αναπτύσσεται όταν όλα γύρω υποχωρούν και συρρικνώνονται και διαχρονικά συνεισφέρει στην εθνική και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες». Επεσήμανε, δε, τις αναγκαίες αλλαγές και την προσαρμογή σε νέα δεδομένα, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τη σημασία των συνεργειών, ενώ έθεσε μια νέα παράμετρο, λέγοντας ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη από εδώ και πέρα θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα και οφείλουμε να επανατοποθετήσουμε το τουριστικό προϊόν, γύρω από τη βιωσιμότητα και πως θα προσφέρουμε με βάση τις αρχές της αειφορίας στην οικονομία και την κοινωνία».
Αναφερόμενη στη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι από το 2010 ως το 2019, δηλαδή τη δεκαετία πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, ο κλάδος κατέγραψε 135 δισ. ευρώ έσοδα, ενώ ταξίδεψαν 250 εκατ. άνθρωποι, οι οποίοι, σύμφωνα με τις έρευνες, είχαν μία πολύ καλή εμπειρία. «Ας αναλογιστούμε όλοι τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας. Και ας αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει ισχυρότερος και πιο αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής της θετικής φήμης του brand Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο τουρισμός, είναι μια ανεκτίμητη αξία για την πατρίδα μας. Και αυτό φάνηκε σε όλες τις πρόσφατες κρίσεις. Στις πιο δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας, στήριξε καθοριστικά την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Και ύστερα, στα χρόνια της πανδημίας. Ο ελληνικός τουρισμός τα κατάφερε. Στάθηκε στα πόδια του, λειτούργησε, έφερε πολύτιμα έσοδα, έδωσε τεράστιες δημοσιονομικές ανάσες», προσέθεσε.
«Ένα είναι το βέβαιο, για τον τουρισμό πλέον η διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων είναι η νέα κανονικότητα μέσα στην οποία καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, ο ελληνικός τουρισμός τα προηγούμενα χρόνια σχεδίασε και έβαλε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Γιατί όπως γνωρίζετε όλες και όλοι πολύ καλά, το δύσκολο είναι να μπορέσεις να σταθείς για καιρό στην κορυφή, και όχι απλά να την κατακτήσεις», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, λέγοντας πως στόχος της επόμενης ημέρας είναι «ένας ελληνικός τουρισμός ισχυρός, ώριμος, βιώσιμος».
Αναφερόμενος στην εξαετή θητεία του ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου επεσήμανε: «Εγιναν πάρα πολλά αυτά τα έξι χρόνια, θα πρέπει όμως ποτέ να μην επαναπαυόμαστε, γιατί πάντα θα πρέπει να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά. Καταφέραμε η Ελλάδα, να συγκαταλέγεται στις ώριμες τουριστικά αγορές, που μπορούν να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Καταφέραμε να έχουμε μια διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση του ΣΕΤΕ με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Σχέση συνεργασίας, ειλικρίνειας, αμοιβαιότητας και κοινού βηματισμού, χωρίς φόβο και χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές, για να μπορέσουμε να πάμε μαζί, ένα βήμα μπροστά. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη. Ένα κεκτημένο που με κόπο και θυσίες οικοδομήσαμε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Χωρίς να βάλουμε ποτέ τον τουρισμό στο επίκεντρο μιας πολιτικής εκμετάλλευσης. Καταφέραμε να ενδυναμώσουμε την κοινωνική διάσταση του τουρισμού, την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την τεράστια συμμετοχή του στην κοινωνική συνοχή. Το ξαναζωντάνεμα της περιφέρειας, τις θέσεις εργασίας, τα πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Όλα αυτά θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Με ένα πολύ σύγχρονο και καλά επεξεργασμένο μοντέλο βιώσιμου τουριστικού προϊόντος. Και βιώσιμος τουρισμός σημαίνει οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική βιωσιμότητα».