Δυναμικό ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους υποδεικνύουν μια σειρά στοιχείων και δεικτών. Τζίρος, εξαγωγές και τουρισμός εμφανίζουν αξιοσημείωτη βελτίωση, η κατανάλωση κρατάει γερά παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν μεγέθυνση υψηλότερη από τον ετήσιο στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 3% και 4% το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ δεν λείπουν οι εκτιμήσεις για υπέρβαση του 3% σε ετήσια βάση, στον βαθμό όπου συνεχιστούν οι χαμηλές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου (πέριξ των 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο προϋπολογισμός βασίστηκε σε μέση τιμή 120 ευρώ).
Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναμένονται στις 7 Ιουνίου. Ήδη όμως στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν επίσημα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν αισιοδοξία καθώς δείχνουν:
- Τουρισμός. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 74,7% και διαμορφώθηκε σε 1.874,2 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.072,7 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
- Τζίρος. Στους κλάδους καταλυμάτων και εστίασης, ο τζίρος το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνά τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, προ πανδημίας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 375,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 1,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, όταν ήταν 1,20 δισ. ευρώ.
- Εξαγωγές. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 3,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών από εκείνη των εισαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (10,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μικρή αύξηση κατά 1,2% σε τρέχουσες τιμές (0,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,7% και 0,9% αντίστοιχα (2,7% και -3,1% σε σταθερές τιμές).
Η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% φέτος μπορεί να θεωρηθεί συντηρητική, ιδίως μετά τη διαφαινόμενη εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, όπως και το ΙΟΒΕ, η Εθνική Τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της έχει θέσει τον πήχη στο 2,5% και η Τράπεζα της Ελλάδος, πιο «μετρημένη», εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2,2%. Όλες αυτές οι προβλέψεις όμως έχουν διατυπωθεί με πολλαπλάσιες τιμές φυσικού αερίου.