Χωρίς σοβαρούς κραδασμούς συνεχίζεται η πορεία εξυπηρέτησης των δανείων προς τις τράπεζες ενώ την ίδια εικόνα μεταφέρουν και οι servicers, ελπίζοντας ότι αυτό θα συνεχιστεί, υπό τον όρο βέβαια να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων έστω και στα μέσα του 2023 καθώς ένα τμήμα των στεγαστικών δανείων κρίνεται ως «ευαίσθητο» στις κρίσεις.
Η αύξηση του κόστους των δανείων από την ανοδική πορεία των επιτοκίων φαίνεται πως δεν διαταράσσει σε σημαντικό βαθμό την πιστοληπτική συμπεριφορά των δανειοληπτών και οι νέες επισφάλειες που αναμένονται για το σύνολο του 2023 κινούνται σε ανεκτά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επίπεδα.
Με βάση τους υπολογισμούς και τις προβλέψεις των τραπεζών, τα νέα NPEs του 2023 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν αθροιστικά τα 1,5-1,7 δισ. ευρώ. Χωρίς σε αυτά να προσμετρούνται τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που αναμένεται να προκύψουν -έστω και σε χαμηλά ποσοστά- στα χαρτοφυλάκια των servicers.
Τα στηρίγματα
Τραπεζικές πηγές αποδίδουν την καλή -παρά τις δυσμενείς νομισματικές συνθήκες- εικόνα που παρουσιάζουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια στους εξής λόγους:
- Στα περίπου 50 δισ. ευρώ που έχουν πέσει στην αγορά τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης μέχρι και το τέλος του 2022. Επίσης, από την αρχή της πανδημίας υπάρχει μια σταθερά αυξητική τάση στις καταθέσεις.
- Στην εξαιρετική πορεία της περσινής τουριστικής σεζόν. Αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το τουριστικό προϊόν κατέγραψαν σημαντικά έσοδα το 2022 και μέρος αυτών διαχύθηκε και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
- Στα μέτρα στήριξης που αφορούν απευθείας τους ενήμερους δανειολήπτες.
- Στην αλλαγή κουλτούρας. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήταν αρνητικές και άλλαξαν την κουλτούρα πληρωμών σε ένα σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών.
Τα στεγαστικά
Η πλέον ευαίσθητη κατηγορία, εν μέρει και όχι στο σύνολό της, είναι τα στεγαστικά δάνεια. Με τη διαφορά ότι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχει απομείνει το καλύτερο κομμάτι της στεγαστικής πίστης, μιας και το «άρρωστο» τμήμα είτε έχει πωληθεί είτε έχει τιτλοποιηθεί.
Οι διοικήσεις των τραπεζών από τον Σεπτέμβριο του 2022 προχωρούν σε τακτικές ασκήσεις στρεσαρίσματος στα εν λόγω χαρτοφυλάκια, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αρρυθμίες. Επί του παρόντος, το μήνυμα που μεταδίδεται είναι ότι ένα ποσοστό των στεγαστικών «ζορίζεται», ωστόσο βρίσκεται στο πλαίσιο των αναμενόμενων εκτιμήσεων, ενώ στήριξη προσφέρει το «πάγωμα» στις αυξήσεις επιτοκίου που προσφέρθηκε στους συνεπείς δανειολήπτες.