Η κυβέρνηση πιέζει τις Βρυξέλλες, ώστε να δώσουν το πράσινο φως για την παράταση ως τα τέλη του 2023 τόσο του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν), όσο και του μηχανισμού τιμολόγησης στη λιανική αγορά ανά μήνα.
Βέβαια, η γενική διευθύντρια Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul-Jorgensen επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και με εκπροσώπους της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Φόρουμ των Δελφών. Το δια ταύτα που εξέπεμψε, ήταν «το εξετάζουμε, δεν έχουμε αποφανθεί».
Παρά το γεγονός ότι η αγορά επείγεται για την ανάκληση αυτών των έκτακτων μέτρων, θεωρώντας ότι αποκαθίσταται σταδιακά η κανονικότητα και δεν είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών, εντούτοις, η κυβέρνηση έχει εντάξει στην προεκλογική ατζέντα της τη διατήρησή τους για άλλο ένα εξάμηνο, με αιτιολογία ότι έτσι θα προστατευθούν οι καταναλωτές από μία ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης.
Το κρίσιμο στοιχείο στις κυβερνητικές επιδιώξεις είναι ότι η παράταση και των δύο μέτρων μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση. Ενώ αρχικά αυτό ίσχυε μόνο για τον μηχανισμό τιμολόγησης του ρεύματος, το ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση που συμπεριέλαβε στο Ν.5027/2023, άλλαξε το πλαίσιο της αρχικής νομοθέτησης για το πλαφόν του περασμένου Ιουνίου, επιτρέποντας έτσι να γίνει το ίδιο και για τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων.
Το ΥΠΕΝ δεν αποκλείει να έρθει από τις Βρυξέλλες το "ok" για την παράταση των δύο μηχανισμών, είτε στις τρεις εβδομάδες που απομένουν ως την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στις 21 Μαΐου, είτε και μετά, στο ενδιάμεσο διάστημα ως τη δεύτερη, στις 2 Ιουλίου. Δηλώνει, μάλιστα, έτοιμο να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, δυνατότητα την οποία θα έχει, όπως υποστηρίζεται από αρμόδιες πηγές, και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα αναλάβει στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού νέας, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Θετική απόφαση από την Κομισιόν αναμένουν και παράγοντες της ηλεκτρικής αγοράς, καθώς, όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr, δεν υπάρχουν επί της ουσίας ισχυρές αντίθετες απόψεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Παραδοσιακά οι Βρυξέλλες αποφεύγουν να παρεμβαίνουν σε περίοδο εκλογικών αναμετρήσεων σε κράτη-μέλη, επηρεάζοντας με αποφάσεις τους την εκλογική αντιπαράθεση. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, λέει η αγορά, έχουν ένα αίτημα από την παρούσα κυβέρνηση, ως προς την κατεύθυνση του οποίου δεν αντιτίθεται η αντιπολίτευση, αφού έχει βάλει κι αυτή στο στόχαστρό της τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, έστω και με διαφορετικά μέτρα.
Ο μηχανισμός για την τιμολόγηση της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος λήγει στις 2 Ιουλίου. Ισχύει από την 1η Αυγούστου 2022. Ήδη το ΥΠΕΝ έχει διαρρεύσει ότι προτίθεται να ανακοινώσει επιδοτήσεις για το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος, ανακοινώσεις που αναμένονται πιθανόν σήμερα, Τετάρτη.
Από την άλλη πλευρά, το πλαφόν, σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΝ, του περασμένου Ιουνίου, εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2022 ως τις 2 Ιουνίου 2023. Ήρθε, όμως, το υπουργείο και με το άρθρο 92 στον Ν.5027, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 2 Μαρτίου, προβλέπει ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι με απόφαση του ΥΠΕΝ μπορεί να καθοριστεί η λήξη του μηχανισμού σε προγενέστερη ή μεταγενέστερη από αυτήν ημερομηνία. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις διατηρούνται ως έχουν.