Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στα ενδότερα φαρμακοβιομηχανιών καθώς οι απομακρύνσεις στελεχών δεν έχουν τελειωμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από αρχές του έτους έχουν φύγει από τον κλάδο του φαρμάκου περί τα 100 στελέχη -από διάφορα τμήματα αν και οι περισσότερες επικεντρώνονται στις πωλήσεις και στο μάρκετινγκ- με τις απομακρύνσεις να είναι σχεδόν πάντα διψήφιο νούμερο (ανά εταιρεία). Αλλού 50, αλλού 34, αλλού 10.
Την ίδια στιγμή, φωτιά έχουν πάρει και οι ενοποιήσεις τμημάτων εντός των φαρμακοβιομηχανιών- για παράδειγμα του ογκολογικού με το γαστρεντερολογικό, αλλά και η διακοπή ολόκληρων τμημάτων, όπως για παράδειγμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Δυστυχώς, λένε οι πηγές μας, τα νέα που έρχονται από το μέτωπο του ανθρώπινου δυναμικού είναι μαύρα. Στο πλαίσιο αυτό, φημολογούνται αποχωρήσεις μπορεί και 30 ατόμων λόγω αναστολής λειτουργίας ολόκληρου τμήματος, ενώ για άλλη εταιρεία ακούγεται ότι ετοιμάζει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Γεγονός ή ράδιο αρβύλα, η ιστορία θα δείξει.
Στο μεταξύ, εντός του Απριλίου, πληροφορούμαστε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιατρικών Επισκεπτών Φαρμακοϋπαλλήλων Συναφών Φαρμακευτικών Επαγγελμάτων προώθησε επιστολή για τη σύγκληση τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας με αφορμή την απόλυση του 25% του προσωπικού από πολυεθνική εταιρεία με την αιτιολογία της διαφαινόμενης νέας ύφεσης που έρχεται. Η τελευταία πληροφόρηση είναι ότι τελικά δεν έγινε, με την προτροπή από το Υπουργείο Εργασίας, οι αποχωρήσαντες να απευθυνθούν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Το ερώτημα είναι γιατί τόσες πολλές απομακρύνσεις και πού τελικά αυτές οφείλονται. Πηγές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο, τονίζοντας ότι πλέον η στρατηγική των εταιρειών του κλάδου είναι η επικέντρωση σε θεραπευτικούς τομείς υψηλής ζήτησης και μεγάλης πιθανότητας εμπορικής επιτυχίας.
Αναμφίβολα, κατά τις πηγές μας, η συνεχιζόμενη επιβάρυνση των εταιρειών του κλάδου με το αυξανόμενο clawback αλλά και το πραγματικό γκρέμισμα των τιμών έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στις απολύσεις ή απομακρύνσεις στελεχών ή μη ανανεώσεις συνεργασιών.
Και συνεχίζουν: καινούργια φάρμακα, επίσης, δεν βγαίνουν και αυτά που λανσάρονται είναι ως επί το πλείστον αντικαρκινικά ή υψηλού κόστους. Την ίδια στιγμή, οι νέοι κανονισμοί που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο -όπως η μείωση της χρονικής διάρκειας της πατέντας- αναμένεται να είναι επιζήμιοι για την ανταγωνιστικότητα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας, λιγοστεύοντας πρωτίστως τα νέα λανσαρίσματα φαρμάκων και κατ' επέκταση τις θέσεις εργασίας.
Στην "έξοδο" όμως έχουν συμβάλει και οι περικοπές προγραμμάτων, ενώ μερίδιο ευθύνης φαίνεται να έχει και το ψηφιακό μάρκετινγκ.
Τι συμβαίνει στο εξωτερικό
Μια ύφεση το 2023 είναι πολύ πιθανή. Περίπου τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δήλωσαν ότι αναμένουν οικονομική ύφεση φέτος. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, ένας αυξανόμενος αριθμός φαρμακευτικών εταιρειών μειώνει προσωπικό. Ακολουθεί μια λίστα με περικοπές θέσεων που ανακοινώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 (https://www. pharmaceuticalprocessingworld. com/pharma-layoffs-in-2023- companies-making-cuts/).
Πηγή: iatronet.gr