Το «φιλί της ζωής» δίνεται για άλλη μία φορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, στη Νότια Καβάλα.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε χθες μετά το μεσημέρι αίτημα παράτασης της διαγωνιστικής διαδικασίας από την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το ένα από τα δύο προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα.
Το αίτημα θα αξιολογηθεί σήμερα το πρωί σε σύσκεψη της Ομάδας Έργου του ΤΑΙΠΕΔ, που θα λάβει τη σχετική απόφαση. Αμέσως μετά αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το Ταμείο, η οποία, όλα κατατείνουν ότι θα προσδιορίζει τη νέα χρονική μετάθεση της τελικής φάσης υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε εξαιτίας της επιβεβαιωμένης απροθυμίας των δύο υποψήφιων επενδυτών, κοινοπραξία και Energean Oil & Gas, να συμμετάσχουν με προσφορές κατά τη σημερινή καταληκτική ημερομηνία.
Προφανώς, μπροστά στο ενδεχόμενο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, προοπτική που δεν επιθυμούσε να «χρεωθεί» ως ναυάγιο η κυβέρνηση και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, το αίτημα της παράτασης «έλυσε τα χέρια» όλων. Η ευθύνη για την τύχη του πολύπαθου διαγωνισμού μεταφέρεται στην επόμενη κυβέρνηση.
Για τα δύο επενδυτικά σχήματα, οι όροι του διαγωνισμού παραμένουν μη ελκυστικοί. Το ποσοστό κοινωνικοποίησης 50% που όρισε η ΡΑΕ στον Κανονισμό Τιμολόγησης και το πλαφόν των 160 εκατ. ευρώ για το προς ανάκτηση εγγυημένο Απαιτούμενο Έσοδο όλα τα έτη λειτουργίας της αποθήκης, για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές-χρήστες, προκάλεσε την αντίδρασή τους και προσδιόρισε τις αποφάσεις τους να απέχουν. Το έπραξαν και τον περασμένο Νοέμβριο, γι’ αυτό και δόθηκε η 4μηνη παράταση.
Ρόλο στις αποφάσεις τους έπαιξε και η υπαναχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μην καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της επένδυσης με δημόσια δαπάνη, ως «αντίδωρο» για τη διατήρηση στην ΥΑΦΑ στρατηγικού αποθέματος σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού.
Βρισκόμασταν, άλλωστε, υπό συνθήκες ενεργειακής κρίσης και άλλες ήταν μάλλον οι κυβερνητικές προτεραιότητες, έστω κι αν η συγκεκριμένη υποδομή θα μπορούσε να αμβλύνει κατά ένα μέρος τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
Ο διαγωνισμός συμπληρώνει τον ερχόμενο Ιούνιο τρία χρόνια από την προκήρυξή του, ενώ η πολύτιμη αυτή υποδομή παραμένει στα χαρτιά εδώ και 12 χρόνια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει βούληση για την υλοποίησή της. Η Ελλάδα, υπενθυμίζουμε, είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου, όταν την ίδια στιγμή έχει τεράστια εξάρτηση από τις εισαγωγές αερίου.
Η ΥΑΦΑ Καβάλας, πάντως, έχει ενταχθεί στην 5η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCIs), τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Κομισιόν.
Να προσθέσουμε, επίσης, ότι έχει δοθεί στην Energean άδεια εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, με οκτώ συνολικά ως τώρα παρατάσεις, οι οποίες χορηγήθηκαν με την προοπτική της δημιουργίας της υπόγειας αποθήκης. Η ανανεωμένη άδεια λήγει στις 22 Νοεμβρίου 2023.
Το εξαντλημένο κοίτασμα έχει πάψει να βρίσκεται στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της εταιρείας, όπως έχει δηλώσει η ίδια, χωρίς να κρύβει, μάλιστα, την πρόθεσή της να επιστρέψει την παραχώρηση στο ελληνικό δημόσιο.
Κάτι τέτοιο, όμως, θα σήμαινε ότι το τελευταίο θα αναλάμβανε το κόστος συντήρησης, φύλαξης και διασφάλισης των συνθηκών της εξέδρας Kappa, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας. Μαζί με τα κόστη αποψίλωσης του ανενεργού εξοπλισμού.
Στο διά ταύτα, η επόμενη κυβέρνηση κληρονομεί μία «καυτή πατάτα» από όλες τις απόψεις. Θα επιδιώξει να απαλλαγεί οριστικά και αμετάκλητα από το project, άρα θα επωμισθεί και το σημαντικό οικονομικό βάρος από την επιστροφή του εξαντλημένου κοιτάσματος; Θα αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού;
Όπερ έδει δείξαι.