Ξεπέρασαν τις 170.000 οι νέοι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο πλέον, μετά και την πρόσληψη του Κίμωνα Βολίκα στη θέση του πρώτου Διευθύνοντος Συμβούλου, εισέρχεται στην τελική φάση αυτόνομης λειτουργίας. Έχει άλλωστε προηγηθεί ο ορισμός του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, με πρόεδρο τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής Νικόλαο Τεσσαρομάτη.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, όπως προκύπτουν από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οι ασφαλισμένοι που έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ ανέρχονται στις 171.000. Οι δηλώσεις έχουν υποβληθεί από συνολικά 77.000 εργοδότες. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κατά την έναρξη του έτους, εισήλθαν στο Ταμείο περίπου 30.000 νέα μέλη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στο τέλος του 2022 είχαν καταγραφεί περίπου 150.000 εγγραφές από 65.000 εργοδότες. Αν και από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνεται μια μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ένταξης των νέων ασφαλισμένων, αυτό δεν φαίνεται να προκαλεί κάποια ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι κατά τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται μια τάση περιορισμού των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται.
Στην πράξη, και με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκ νέου αύξηση του ρυθμού εισαγωγής νέων μελών. Άλλωστε, φέτος, εκτός από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 που υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ, καθώς και όσους έχουν γεννηθεί από 1/1/2004 και εφεξής, ανεξαρτήτως εάν έχουν εργαστεί προ της 1/1/2022, φέτος, μπορούν εθελοντικά να ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ με ηλικία κάτω των 35 ετών (γεννημένοι από 1/1/1987 και μετά).
Η εθελοντική αυτή μετάβαση από τον κλάδο επικούρησης του ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Προσοχή όμως. Η αλλαγή φορέα γίνεται μόνο μία φορά και δεν είναι αναστρέψιμη. Άρα, εάν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει να υπαχθεί στο ΤΕΚΑ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι για το υπόλοιπο του εργασιακού του βίου, όταν ασκεί κάποιο επάγγελμα για το οποίο προβλέπεται επικουρική ασφάλιση, θα συνεχίζει να ασφαλίζεται στο εν λόγω Ταμείο.
Επιπρόσθετα, στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους από 1/1/2023 έως 31/12/2023 και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:
* Οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί.
- Τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ (π.χ. αγρότες, εργαζόμενοι σε συνεταιρισμούς).
- Τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης.
- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΟΑΕΕ, καθώς και όσοι είναι στον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων, εφόσον δεν υπάγονται σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών. Το ίδιο ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονταν στην ασφάλιση του π. Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (π. ΕΤΕΑΜ).
Όσο για τα κεφάλαια που έχουν ήδη σωρευτεί στο Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις εισφορές των ασφαλισμένων, στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν 32 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, μιλώντας σε εκδήλωση για την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς στη χώρα μας, το 2040, το ΤΕΚΑ θα έχει 1,5 εκατ. ασφαλισμένους και πάνω από 15 δισ. ευρώ σωρευμένα αποθεματικά. Μερικά χρόνια αργότερα, στη φάση της ωρίμανσής του, το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας και θα καλύπτει περί τα 3 εκατ. ασφαλισμένους. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το ΤΕΚΑ προοπτικά θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας.
Και έλεγχοι για τις εισφορές
Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δηλώνονται ορθά οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι στο ΤΕΚΑ, ο ΕΦΚΑ ξεκινά ελέγχους σε επιχειρήσεις. Σε εγκύκλιο του Φορέα, επισημαίνεται λεπτομερώς η διαδικασία, καθώς το ΤΕΚΑ λειτουργεί από το 2022, και τώρα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που ο έλεγχος θα γίνεται ξεχωριστά για το νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης.
Στο πλαίσιο αυτό, η διάκριση θα γίνεται ανάμεσα στο Νέο Επικουρικό (ΝΕ) που είναι το ΤΕΚΑ και στο παλιό. Οι έλεγχοι αφορούν χρονική περίοδο από 1/1/2022 και εφεξής. Διενεργούνται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΦΚΑ για την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και γνωστοποιούνται στο ΤΕΚΑ όταν ο έλεγχος αφορά σε ασφαλισμένους με την ένδειξη ΝΕ.