Κατά τη διάρκεια του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο λαμβάνει χώρα φέτος στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τίτλο «ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη διασύνδεση».
Πώς μπορεί μια κυβέρνηση να ενισχύσει και να υποστηρίξει στρατηγικές επενδύσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα σε ένα απαιτητικό γεωπολιτικό περιβάλλον με πολλές ταυτόχρονες κρίσεις;
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, (φωτ.) υπογράμμισε πως υπάρχουν κοντά στα 12 δισ. επενδυτικά σχέδια κατατεθειμένα, με περίπου τα 4 δισ. να έχουν ήδη προχωρήσει προς υλοποίηση. Ακόμη, επεσήμανε πως φέτος θα υπάρξει μια μαζική είσοδος χρημάτων (δανείων/επιδοτήσεων) στην πραγματική οικονομία, που θα συνδράμει αποφασιστικά στην τόνωση της οικονομικής ζωής. Ακόμη, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως στόχος είναι το ποιοτικά βελτιωμένο αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με παλαιότερα αντίστοιχα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και το προχώρημα σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς του κράτους που παρουσιάζουν αδυναμίες.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, περιέγραψε το Ταμείο Ανάκαμψης ως μια εξέλιξη ιστορικών διαστάσεων. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να συζητάμε γι’ αυτό εν κενώ, αλλά να ασχολούμαστε σοβαρά με τις δομικές παθογένειες και τις αδυναμίες του ελληνικού οικονομικού συστήματος, όπως είναι για παράδειγμα η συνεχόμενη αύξηση του δείκτη εμπορικού ελλείματος, η ρηχή παραγωγική βάση, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η συνεχιζόμενη αστικοποίηση – ερημοποίηση της υπαίθρου, αλλά και η παραμέληση της δημόσιας διοίκησης. Κλείνοντας, επεσήμανε πως πρόκειται για μια ευκαιρία αλλαγών, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν επαρκεί απλά η απορρόφηση των χρημάτων, αλλά θα πρέπει να χτυπηθούν ουσιαστικά οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
Από τη μεριά της, η Ελένη Μαριάνου, χαρακτήρισε το ταμείο Ανάκαμψης ως ένα εξαιρετικό εργαλείο συλλογικής ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως η πανδημία. Ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε ακαριαία και δόθηκε στα κράτη-μέλη ως λευκή επιταγή, παρότι υπογράμμισε την έλλειψη διαβούλευσης, εξαιτίας και της ανάγκης άμεσης στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών.
Έπειτα, ο κ. Chris Allen υποστήριξε πως υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομίας, εξαιτίας τόσο της νέας κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και του πολέμου στην Ουκρανία και ως εκ τούτου η Ευρώπη οφείλει να ενώσει τις δυνάμεις της. Ακόμη, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα πολύ ξεχωριστό εργαλείο για την Ευρώπη, το οποίο μειώνει τους οικονομικούς κινδύνους για τα κράτη-μέλη, ενώ πρόσθεσε πως στην Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνει καλές επιδόσεις και συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και στην τόνωση των επενδύσεων.
Τέλος, ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) / Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προειδοποίησε για τους εισαγόμενους οικονομικούς κινδύνους που φέρνει η νέα χρηματοπιστωτική κρίση. Ακόμη, υπογράμμισε πως οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι ο καταλύτης για να έρθει περισσότερο καύσιμο επενδύσεων στη χώρα, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ζήσουμε από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτοί θα βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της επενδυτικής εικόνας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα. Κλείνοντας, υπογράμμισε πως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για την ανάπτυξη της χώρας και η Ελλάδα οφείλει να τρέξει γρήγορα.
Συντονιστής:
- Γιάννης Παπαγεωργίου, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Παρακολούθησης Περιφερειακής Πολιτικής
Ομιλητές:
- Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
- Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τέως Υπουργός Εσωτερικών
- Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέας, CPMR
- Chris Allen, Ελληνικό Γραφείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) / Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών